Savuava palopuhe

Seuraava kirjoitus saattaa loukata joitain. Siitä huolimatta aion postata sen. Siitäkin huolimatta, että teksti on tuomitseva, jopa solvaava, aiheuttanee mielipahaa joillekkin armaista lukijoistani ja sisältää rumaa kieltä olen päättänyt julkaista sen.

Kyseessä on aihe, joka koskettaa meitä jokaista, valitettavasti, halusimmepa sitä tai emme. Se tulee vastaan kaduilla, porttikongeissa, änkeää toisinaan kutsumatta sisään kotimme ikkunoista ja kiemurtelee sisuksiimme suista ja sieraimista. Se on ilmiö, jonka luulisi jo aikaa sitten kadonneen sivistyneiden ihmisten keskuudesta, tapa, jonka järjettömyys pistää ihmetyttämään päivittäin ja joka aiheuttaa sääliä ja jopa lievää etomista sitä harjoittavia kohtaan. Se ei ole coolia, kuten joku ryhmäpaineeseen alistunut yläasteelainen tai henkisesti sen tasoinen saattaa erehtyä luulemaan (kaikella kunnioituksella yläasteelaisia kohtaan), se ei näytä rennolta, vaan nololta, vanhanaikaiselta ja juntilta, se ei ole vain huono tapa, vaan itsekidutuksen ja hitaan tappamisen muoto ja siitä todellakin pääsee irti, jos aidosti haluaa.frieke-janssens-smoking-kids-02.jpg

Niin, kuten jo varmaan arvasit, kyseessä on tupakointi. Tuo ihmeellinen muinaisjäänne, joka paremmasta tiedostamme huolimatta edelleen nytkyttää harmaana ja raakkuvana mukanamme. Ja mikä hulluinta, sitä roikottaa seurassamme iso joukko ihmisiä, joista huomattavaa osaa voisi äkkiseltään erehtyä pitämään suhteellisen fiksuina, itsestään huolta pitäviä ihmisinä.

Omasta ystäväpiiristänikin löytyy henkilöitä, jotka edelleen tupakoivat. He ovat koulutettuja, älykkäitä, hauskoja ja tiedostavia ihmisiä, joita rakastan, mutta jotainhan heidän järjenjuoksussaan täytyy olla vinksallaan. Täysin tietoisina toiminnastaan, he menevät ja imevät sisäänsä saastetta ja täyttävät sillä armaat, kullankalliit keuhkonsa ja jokaisen iki-ihanan solunsa. Sama kuin he kävisivät viiltelemässä itseään tai hakkaamassa päätänsä betoniseinään. Moista itsesabotaasia ei voi kunnioittaa.

frieke-janssens-smoking-kids-13.jpg

Jottei menisi liian jeesusteluksi, niin myönnän, olen itsekin ollut yksi heistä. Olen aikoinani imenyt osani noista turmankääryleistä, vaikka en varsinainen vakipolttaja ole koskaan ollutkaan. Historiani valossa voisi kuvitella, että minulta löytyisi hieman enemmän ymmärrystä tupakoijia kohtaan. Vaan kun ei. Kun ei löydy ymmärrystä sitä omaa tupakointianikaan kohtaan. “Olin nuori ja tyhmä” ei riittäne selitykseksi. Totuus on, että en vain ikinä tupakaa polttaessani edes pysähtynyt ajattelemaan mitä todella olin tekemässä. Kuin jokin tiedostamaton hömelö minä vain imin tupakkaani pitäen sitä jotenkin kai hauskana puuhana ja elämänmakuisen irrotteluna. Mutta sehän on kaikkea muuta. Tupakka maistuu paskalta, haisee paskalta ja tekee käyttäjänsä sisuskaluistakin paskaa. Se on passiivista ja monotonista ja estää hapenottokykyä ja verenkiertoa, eli hankaloittaa kropan elintoimintoja. Sen kropan, joka kovasti haluaisi olla ystävä, olla terve, helpottaa elämää, tehdä siitä upeaa ja tuottaa onnea ja nautintoa. Tupakointi on kuin eläinrääkkäystä tai lapsen pahoinpitelyä, se on julma teko elämää ja oman kehon viattomuutta kohtaan.

frieke-janssens-smoking-kids-01.jpg

Ja ennen kuin joku ehtii nyt ajatella, että miten se ennen niin rakkauden ja rauhan asialla ollut Mikkonen siellä nyt moisella vihapuheella on kieltämässä ihmisiltä elämännautintoja, niin ei, kyse ei ole siitä. Nautinto on nimittäin eri asia kuin myrkyttäminen. Jos ihminen haluaa juoda toisinaan lasin viiniä, juokoon. Jos hän haluaa joskus jopa humaltua, humaltukoon. Jos joku ottaa savut sikarista ystävänsä häissä, fine, sekään ei ketään tapa. Mutta säännöllinen, päivittäin, viikottain tai edes kuukausittain tapahtuva itsemyrkytys on sairaalloista. Ja surullista.

Mitä tulee tähän kovasanaiseen kielenkäyttöön, niin myönnän, nyt tuli melko napakkaa tekstiä. Mutta näiden tupakkaihmisten kanssa täytyy olla tiukkana. Sen verran saastuttava vaikutus heillä on itseensä ja ympäristöönsä, ihan esimerkin, tupakkatradition ja katalan teollisuuden alan tukemisenkin kautta. Ja silläkin uhalla, että vetistän nyt koko postauksen, niin kyllä täällä silti kaikella rakkaudella ja hymynkare huulilla kirjoitellaan. Tämä on tällaista tough lovea, kovankäden rakkautta.

frieke-janssens-smoking-kids-08.jpg

No, mitä voi nyt sitten tehdä se ihmispoloinen siellä ruudun takana joka tunnustaa syntinsä ja heikkoutensa ja myöntää oman pienuutensa tämän suuren ja mahtavan nikotiinipirun edessä.

Omien tietojeni valossa tupakanpolton onnistuneessa lopettamisessa on kolme oleellista pointtia: vahva päätös lopettamisesta, valmistautuminen ja kerrasta lopettaminen.

Ihmisen omassa päässä täytyy tapahtua jokin perustavaa laatua oleva muljahdus, jolloin hän aidosti tajuaa tupakoinnin totaalisen järjettömyyden, eikä näe muuta rationaalista vaihtoehtoa kuin tupakoinnin lopettamisen. Kun tuo tietty syvällinen oivallus on tapahtunut, tuntuu jo pelkkä ajatus tupakansavun imemisestä omiin keuhkoihin niin hullulta, että kerrasta lopettaminen tulee todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi. Useilla tuo naksahdus tapahtuu oman tai lähimmäisen jonkinlaisen sairastumisen kautta, mutta toivottavaa toki olisi, että muutos tapahtuisi ennen kuin mitään ikävämpää on tapahtunut. Omalta osaltani toivon, että tämä postaus voisi toimia jollekin kyseisen naksahduksen laukaisijana.

frieke-janssens-smoking-kids-10.jpg

Tässä vielä 15 kohdan tarkempi vinkkilista tupakanpolton lopettamiseen.

1. Valmista itsesi tupakanpolton lopettamiseen ja omaksu terveelliset ruokailutottumukset.

Kestät paremmin tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvan stressin ja mielialavaihtelut ruokavalion ollessa kunnossa. Kokeile etukäteen esimerkiksi raikastuskuuria hyvien elintapojen omaksumisessa. Mikäli kaipaan apua ja tukea, varaa aika ravinto- tai hyvinvointivalmentajalle.

2. Harrasta liikuntaa.

Liikunnan on todettu parantavan mahdollisuuksia tupakasta irti pääsyyn. Uusi harrastus suuntaa huomion toisaalle ja motivoi terveellisiin elämäntapoihin siirtymisessä. Valmennus personal trainerin kanssa voi tulla monella tarpeeseen. Mikäli ajattelet, että et raski maksaa valmennuksesta, mieti kuinka paljon pistät rahaa tupakointiin. Se laittanee asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

3. Tee suunnitelma.

Päätä tietty päivä milloin aiot lopettaa. (Paras päivä siihen on tietenkin tänään.) Hankkiudu eroon savukkeista, tuhkakupeista ja sytkäreistä. Jos haluat, kerro myös läheisille aikeistasi, jolloin he voivat tsempata sinua.

4. Vaihda rutiineja ja vältä laukaisijoita. 

Älä hakeudu tupakkaseurueisiin ja keksi itsellesi jokin korvaava puuha niihin hetkiin kun menisit normaalisti tupakalle. Jos olet tottunu polttamaan savukkeen lähtiessäsi aamulla kotoasi, valmista itsellesi aamusmoothie, jota voit imeä työmatkalla. Jos tapanasi on lähteä illanistujaisissa ulos tupakoimaan, otakin tästedes tavoitteeksi aloittaa jokin mielenkiintoinen keskustelu jonkun sisällä olijan kanssa tuona aikana. Voit tehdä listan niistä hetkistä, jolloin poltat tupakkaa ja kirjoittaa perään esimerkiksi kolme vaihtoehtoista tekemistä noihin hetkiin. Mikäli olet tottunut polttamaan esimerkiksi aina juodessasi alkoholia, vältä noita tilanteita, jotka laukaisevat tupakanhimon. Pysyttelemällä pois baareista ja jättämällä alkoholin tyystin hetkeksi paranee mahdollisuudet päästä eroon tupakoinnista.

5. Pidä suusi kiireisenä.

Yksi hyvä tapa on korvata tupakan imeskely jonkin muun asian järsimisellä tai imeskelyllä. Varaa kotiisi ja evääksi hyviä ja terveellisiä naposteltavia, kuten esimerkiksi manteleita, pähkinöitä, kuivattuja sitkeitä hedelmiä, hedelmäpaloja ja rouskuvia kasvistikkuja. Kasvisten ja hedelmien syömisen on tutkittu helpottavan tupakasta irti pääsyä.

6. Pidä kätesi kiireisinä.

Keksi puuhaa käsillesi. Kokeile esimerkiksi neulomista palapelien kasaamista, manikyyrien tekemistä, piirtämistä tai hampaiden putsaamista hammastikulla tai hammaslangalla.

7. Löydä ilmaisukanava tunteillesi.

Maalaa, laula tai liiku. Päästä tunteet ulos ja kanavoi ne johonkin luovaan.

8. Juo paljon vettä.

Jotta et päätyisi syömään vieroitusoireissasi liian paljon, ota tavaksi siemailla vettä päivän mittaan. Yksi keino on kuljettaa mukanaan vesipulloa.

9. Kokeile akupunktiota.

Akupunktio on auttanut monia tupakasta vieroittautumisessa.

10. Ota aikaa itsellesi.

Liiku, meditoi tai tee rentoutusharjoituksia, hiljenny, kuuntele musiikkia, tee mitä tahansa, mistä nautit ja mikä tuo mielihyvää juuri sinulle ja rauhoittaa.

11. Keskity hengitykseesi.

Mieti kuinka jokaisella sisäänhengityksellä keuhkoihisi virtaa raikastavaa ja puhdistavaa happea, ja kuinka uloshengityksellä vapautat kuonaa ja vanhoja huonoja ajatusmalleja ja tupakanhimoa. Hengitä kunnioittaen keuhkojasi ja ajatellen rakkaudella keuhkorakkuloitasi.

12. Kohtele itseäsi kuin kohtelisit lasta.

Ajattele, että vaalit ja kunnioitat omaa kehoa ja terveyttäsi, kuten pitäisit huolta lapsesta. Ethän myrkyttäisi lasta tai pakottaisi sitä hengittämään saastetta, miksi siis tekisit sen itsellesi?

13. Tee motivaatiolista.

Kirjoita paperille syyt miksi haluat lopettaa tupakoinnin. Pidä listaa mukanasi ja kaiva se esiin heikkoina hetkinä. Listalta voi löytyä asioita, kuten: “Haluan terveet keuhkot, säästää rahaa, tuoksua hyvältä, maistaa ja haistaa paremmin, elää pidempään, olla terveempi, olla ylpeä itsestäni, vahvistua pahan tavan nujertamisen myötä ja saada kunnioitusta perheeltä ja ystäviltä.”

14. Kirjoita ylös voimalauseita.

Vahvistaaksesi itseluottamustasi tupakasta irti pääsyyn voit kirjoittaa ylös voimalauseita, joita voit toistaa itsellesi. Kyseistä positiivisiin mielikuviin nojaavaa menetelmää käytetään esimerkiksi jossain vieroitukseen tähtäävissä hypnoosiharjoituksissa. Voimalauseet ovat positiivisia väittämiä, joita toistat itsellesi päivittäin pysyäksesi motivoituneena ja vahvana. Tee näin: Kirjoita ylös ainakin 20 positiivista ja todellista väittämää siitä, miksi ja miten lopetat tupakoinnin. Kirjoitettuasi listan kiinnitä se sellaiseen paikkaan, jossa näen sen päivittäin, esimerkiksi kylpyhuoneen peiliin. Lauseet voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia: “Minä voin lopettaa tupakoinnin. Minä lopetan tupakoinnin. Rakastan itseäni niin paljon, että en halua polttaa. Haluan olla terve ja elää pitkään. Haluan maistaa ja haistaa ja hengittää helposti. Haluan olla ylpeä itsestäni. Pysyn tavoitteessani. Pystyn saavuttamaan kaiken minkä haluan. Tupakanhimoni tulee loppumaan. Miljoonat ovat lopettaneet tupakoinnin, siis myös minä pystyn siihen.”

15. Palkitse itsesi.

Tunne ylpeyttä jokaisesta savuttomasta päivästä ja päätä tehdä jotain kivaa kun olet saavuttanut tiettyjä virstanpylväitä, kuten savuttoman viikon, savuttoman kuukauden jne. Ole ylpeä itsestäsi ja siitä että teet parhaasi.

Katso myös:

-Lisää erittäin hyviä käytännönvinkkejä tupakanpolton lopettamiseen ja heikoihin hetkiin löydät Amerikan syöpäyhdistyksen sivuilta.

-Pysäyttäviä faktoja tupakoinista: Nursing your lungs

frieke-jenssens-smoking-kids-03.jpg

Alun kiukkuilut ja lopun vinkkailut jaettuani, toivotan kaikille savutonta eloa ja raikastavia hengityksiä. Olisin myös kiitollinen, mikäli sieltä lukijoista löytyy tupakoinnin lopettaneita tai lopettamassa olevia, jotka voisivat jakaa omat vieroitusniksinsä, kokemuksensa ja tunnelmansa! 

Ja toivottavasti joku tupakoija siellä ruudun takana nyt sisuuntui tästä postauksesta niin, että päätti omalta osaltaa kantaa vastuunsa, lopettaa tämän vanhan maailman tradition ylläpidon, siirtyä sivistyksen pariin ja terveyden aikakaudelle ja heittää lopulliset heipat röökille. Muista, että parempaa ajankohtaa tupakoinnin lopettamiseen ei tule kuin nyt.

N.Y.T  – Nyt.

♥ Virpi

kuvat: frieke jenssens

Kommentit (66)
 1. Rakkaalla vaarillani diagnosoitiin lähes 50 vuotta kestäneestä tupakoinnista johtuva kurkkusyöpä noin 1,5 viikkoa sitten. Sitä ennen vaari oli viettänyt sairaalassa kaksi viikkoa, koska ei kasvaimen vuoksi voinut enää syödä, juoda tai hengittää. Kohta kuukauden ajan vaari on hengittänyt kaulassa olevan avanteen kautta ja saanut ruoan ja nesteen letkuilla suoraan vatsaan toisen avanteen kautta. Tupakoinnin vieroitusoireet saavat vaarin keuhkot erittämään litratolkulla limaa, joka on kuin liisteriä. 10 minuutin välein hän yskii niin, että näyttää tukehtuvan. Kerran tunnissa hoitajat imevät limaa avanteen kautta, jotta vaarin olisi edes hieman helpompi olla. Vaari ei voi puhua eikä kertoa mihin koskee, kun koskee. Ja koskeehan se, jatkuvasti. Vaari on fyysisesti niin heikossa kunnossa, romahtanut, etteivät syöpähoidot tule enää kysymykseen. Kasvainta ei voida leikata, koska se kasvaa niin aggressiivisesti ja on puhkaissut kurkun rustot. Käytännössä vain odotamme, koska vaarin voimat loppuvat kokonaan. En ole koskaan nähnyt mitään niin hirvittävän surullista kuin metsiä ja luontoa rakastavan vaarini makaavan letkuissa sängyssä, laihtuneena, peloissaan, epätoivoissaan. Hän tuijottaa vuorollaan meistä jokaista, kuin apua rukoillakseen ja muodostaa huulillaan yhtä ainoaa sanaa: ”aurinkoon, aurinkoon, aurinkoon…”

  Sellaista kärsimystä en ole koskaan kohdannut. Sitä voimattomana katsellessa tuntuu uskomattomalta, että sellainen hitaasti ja tuskallisesti tappava myrkky voi kuulua niin monen ihmisen päivittäiseen elämään. Jos tupakoitsija ei omasta terveydestään välitä, eikä mahdollinen tuskallinen ja surullinen loppu elämälle vuosikymmenien päästä huoleta, niin kehottaisin miettimään sitä surua, tuskaa ja pelkoa, jota mummini, äitini, sisareni, tätini ja serkkuni kokevat. Jos voit valita, miksi aiheuttaisit tuskaa ja kipua rakkaimmillesi?

 2. ”Ja se ettei tarvitse epätoivoisesti joka tilanteessa odottaa ja etsiä sitä seuraavaa hetkeä jolloin voisi taas polttaa” siinä yksi erittäin hyvä syy lopettaa.

  25 vuotta täytettyäni päätin lopettaa tupakoinnin, lähinnä koska parisuhteessa oli painetta siihen suuntaan. Meillä on suvussa sekä isän että äidin puolelta tupakanpolton seurauksena sairastuneita (keuhkoahtauma ja kuolemaan johtanut aivoinfarkti), mutta siltikin poltin ja isäni polttaa yhä edelleen.

  En olisi päässyt koskaan eroon tupakasta, ja vaikeaa se on edelleen, ilman painostusta joka tuli parisuhteessa 7 vuoden aikana. Aika on aivan naurettavan pitkä verrattuna siihen kuinka nopeasti lopettaminen oikeasti käy. Poltan edelleen alkoholia nauttiessani ja stressaavampana aikana olen polttanut myös muutamana arkipäivänä, mistä luovun nyt.
  Haluan lopettaa myös ns. viihdekäytön. Painavin syy tähän ovat jälleen muut ihmiset, joita nään lähinnä illanistujaisissa. Heillä on edelleen käsitys, että olen se ”korsteeni” ja poltan jatkuvasti. Tämä on minusta noloa ja inhottavaa.

  Miellyttämisenhaluisena ihmisenä ainoa laukaisija oman tupakanpolton lopettamiseeni on ollut nimenomaan yhteisön mielipide asiasta, ei niinkään oma haluni lopettaa, vaikka sitäkin tietysti on osittain.

  Vaikka saatan polttaa vielä satunnaisesti, en halua koskaan isäni tietävän, että poltan silloin tällöin. Hänen seurassaan en halua sitä tehdä, koska toivon, että isänikin lopettaisi vielä jonakin päivänä luonnollisesti, ei kuoleman partaalla tai lääkärin käskystä.

  Kirjoittamaani tekstiä jälkikäteen lukiessa tuntuu surulliselta, että en ole oikeasti voinut lopettaa tupakointia kokonaan. Tai että ylipäätään olen sen aloittanut. Ja että sitä on jatkunut jo 8 vuotta.
  Jos joku tupakoinnin aloittamista ajatteleva lukee tämän, niin älä aloita. Jos haluat lopettaa, lopeta. Jos et, hyvä niin.
  Mutta voin sanoa, että näiden 8 vuoden aikana mitään muuta en haluaisi antaa pois eikä mikään muu hävetä niin paljon kun tupakointini.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *