Seitsemän päivää suklaata

Jos olet yhtään niin suuri herkuttelija kuin minä, niin tulet varmasti ilahtumaan siitä, mitä seuraavaksi on luvassa. Tänään nimittäin starttaa blogissani viikon mittainen reseptikimara, joka on makeannälkäisen unelma ja suklaan ystävän päiväuni.

Luvassa on suklaata, paljon suklaata – Seitsemän päivää suklaata! Ensimmäinen suklaaresepti ilmestyy blogiini tänään ja seuraavat reseptit jokaisena tämän viikon päivänä aina sunnuntaihin asti.

sulasuklaa.jpg

Kuten blogissani on tapana, herkuttelussakaan ei tingitä ruuan laadukkuudesta ja terveellisyydestä, vaan resepteissä käytetään mahdollisimman luonnollisia raaka-aineita. Tässä tapauksessa seitsemän päivää suklaata tarkoittaa siis seitsemän päivää raakasuklaata, suklaata ilman lisättyä sokeria, prosessoituja maitotuotteita, geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä tai keinotekoisia raaka-aineita.

Arvelen, että moni blogini lukijoista on jo tutustunut raakasuklaiden saloihin, mutta teille asiaan perehtymättömille ja kokemattomille suklaakokeille aluksi pieni tietopaketti raakasuklaasta ja listaus tarvittavista raaka-aineista ja välineistä. Vielä seikkaperäisemmän opastuksen raakasuklaan maailmaan löydät Jaakko Halmetojan kasaamasta Suklaa-alkemistin käsikirjasta, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos suklaakokkailuista kiinnostuneille. raakakaakaojauhe.jpg

Miksi itse tehtyä raakasuklaata?

Raakasuklaa on suklaata, jota ei lämmitetä yli 42 celsiusasteen, jolloin kaakaon entsyymit ja runsaat ravintoaineet säilyvät suklaassa ja kulkeutuvat elinvoimaisina ihastuttamaan aistiesi lisäksi myös muuta kehoasi.

Kuten aina kokkailussa, myös suklaanteossa käytettyjen raaka-aineiden laadukkuus on tärkeää. Käytä siis luomua ja hyvälaatuisia merkkejä. Omia suosikkejani ovat Puhdistamon, Big Tree Farmsin ja CocoVin kaakaotuotteet. Hyvän laadun huomaa heti suussa, suklaan maussa ja koostumuksessa. Laadukkaat kaakaotuotteet on valmistettu mahdollisimman hellävaraisin menetelmin, jolloin kasvien ravinteet eivät katoa tuotantoprosessissa.

On kuitenkin korostettava, että vaikka raakasuklaa onkin erittäin ravinteikasta ja tavan suklaan rinnalla voittamatonta, en pidä sitä silti runsaaseen käyttöön tarkoitettuna lisäravinteena tai aterian korvikkeena, vaan nautintoaineena – suurenmoisena nautintoaineena.

seitseman-paivaa-suklaata.jpg

Seitsemän päivää suklaata – Suklaan valmistuksen perusteet:

Raaka-aineet:

*KAAKAO

-Raakakaakaonibsit – Kaakaonibsit ovat kuoritun ja murskatun kaakaopavun palasia, joita voi käyttää suklaan seassa tai pinnalla antamaan suklaaseen mukavaa rouskuvaa suutuntumaa. Kaakaopavissa ja -rouheessa ovat kaikki suklaan terveysvaikutukset leikkaamattomina. Ne sisältävät muun muassa magnesiumia, rautaa, sinkkiä, mangaania, kuparia ja kromia ja kaikkia B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi kaakaosta saa aivojen hyvinvointihormoni serotoniinia, mielihyvää ja autuudentunnetta aiheuttavaa anandamiinia ja fenyylietyyliamiinia, joka on sama aine, jota aivoissamme vapautuu ihastuessamme ja rakastuessamme. Kaakaossa on myös antioksidantteja enemmän kuin missään muussa ruoka-aineessa.

-Kaakaojauhe – Kaakaojauhe syntyy kun kaakaomassasta puristetaan suurin osa rasvasta pois. Kaakaojauhe on suklaan valmistuksen perusraaka-aine kaakaovoin rinnalla. Laadukas kaakaojauhe on valmistettu alle 48 celsiusasteen lämpötilassa, jolloin ravinteet pysyvät hyvin tallella.


-Kaakaomassa – Kaakaomassaa saadaan kuorituista, jauhetuista ja tahnan kautta massaksi valmistetusta kaakaopavuista. Se ei sisällä mitään ylimääräistä, vain kaakaota itseään. Kaakaomassa on jo itsessään äärimmäisen kätevä raaka-aine suklaan valmistukseen. Yksinkertaisimmillaan suklaa tarvitsee sulatetun kaakaomassan rinnalle vain hieman kaakaovoita, hunajaa ja ripauksen suolaa. Kaakaomassa on huoneenlämmössä kiinteää ja se sulaa 50-60 celsiusasteessa.

*RASVAT

-Kaakaovoi – Kaakaovoi on kaakaopavuista puristettava rasvaa. Laadukas kaakaovoi on valmistettu kylmäpuristamalla. Erityisen hyvän kaakaovoin tunnistaa siitä että se on suodattamatonta, josta johtuen kaakaovoissa voi nähdä pieniä ruskeita kaakaohippusia, etenkin pohjalla. Suklaan voi valmistaa pelkästään kaakaovoin pohjalle, jolloin se kestää hyvin huoneen lämpöä, mutta saattaa isompina annoksina olla raskasta kehollemme sulattaa. Kaakaovoi sulaa juoksevaksi noin 35 asteessa.

-Kylmäpuristettu luomu kookosöljy – Kookoöljy on maukkainta ja terveellisintä kun se on luomulaatuista ja kylmäpuristettua. Kookosöljy käytettynä kaakaovoin rinnalla suklaan teossa auttaa kehoamme sulattamaan suklaan paremmin. Kookosöljy sulaa noin 25 asteessa.cocoa-nibs.jpg

*MAKEUTUS

-Kotimainen luomu hunaja – Hunaja on ehkä paras raakasuklaan makeuttaja. Se toimii suklaassa hyvin makunsa ja koostumuksensa puolesta. Raaka hunaja sisältää runsaasti mineraaleja, antioksidantteja maitohappobakteereita ja entsyymejä.

-Steviauute tai -jauhe – Stevia-yrtin makeista lehdistä valmistettu jauhe tai uute on huomattavasti tavallista sokeria makeampaa. Stevia toimii makujen voimistajana ja sitä voidaan lisätä muiden makeuttajien joukkoon. Stevia on hyvä lisuke jos kärsit kehon liiasta hiivasta, sillä sen avulla voi vähentää muiden makeutusaineiden käyttöä. Kokeile esimerkiksi stevia-jauhetta hunajan seassa.

-Lucuma-jauhe – ”Inkojen kullasta”, lucuma-hedelmästä saatava jauhe sisältää muun muassa B-vitamiineja, beetakaroteenia, rautaa ja kalsiumia. Lucuma antaa suklaaseen kermaisen hedelmäistä makeutta.

-Kuivatut hedelmät, kuten viikuna, taateli ja rusinat – Käytä kuivattujen hedelmiä makeuttajana leikkaamalla niistä pieniä palasia ja lisäämällä niitä suklaamassan sekaan.

*MAUSTEET

-Suola – Suola on erittäin tärkeä raaka-aine suklaan valmistuksessa. Se terävöittää eri makuja ja sitoo ne yhteen ihanaksi kokonaisuudeksi. Hyvä suola suklaan valmistukseen on esimerkiksi puhdistamaton hieno merisuola.

-Erilaiset kunkin reseptin mukaiset lisämausteet, kuten carob-jauhe kaakaojauheen rinnalla tai sijasta käytettynä, aitovaniljajauhe, lakritsijauhe, eteeriset ruokaöljyt, kuten piparminttuöljy, riisinlesejauhe eli tocotrienols/toco/rice bran, chili- ja cayanne-jauhe, kardemumma, anis ja erilaiset marjajauheet.seitseman-paivaa-suklaata-logo2.jpg

*VÄLINEET

-Kattila – Veden keittämiseen

-Metallinen tai lasinen kulho – Rasvojen sulattamiseen ja suklaamassan sekoittamiseen

-Mortteli – Mausteiden kaakaopapujen tai -nibsien ja mausteiden murskaamiseen

-Leikkuualusta – Raaka-aineiden hienontamiseen

-Siivilä – Jauheiden lisäämiseen suklaamassan sekaan ja koristeluun

-Raastin/höylä – Kaakaomassan ja kaakaovoin hienontamiseen

-Puuhaarukka – Suklaamassan sekoittamiseen

-Veitsi – Raaka-aineiden hienontamiseen

-Suklaamuotti – Suklaakonvehtien valmistukseen

-Tasapohjainen lautanen tai astia – Suklaalevyjen valmistukseen

*SUKLAAKOKKAILUN PERUSRUNKO

-Laita kulho kattilaan lämpimään vesihauteeseen.

-Annostele kulhoon rasvat, rouhittu kaakaovoi ja/tai kookosöljy ja sulata ne nestemäisiksi.

-Lisää sekaan makeutus.

-Lisää jauhemaiset ainekset ja mausteet.

-Sekoita juoksevaksi puuhaarukalla. Jos haluat suklaasta todella sileää, sekoita suklaamassa tehosekoittimessa.

-Maistele. Lisää tarvittaessa lisää makeutusta, suolaa tai mausteita.

-Kaada suklaa lautaselle, levylle tai suklaamuotteihin.

-Jähmetä pakastimessa noin puolituntia.

-Anna sulaa pieni hetki, tarjoile ja nauti.

-Säilytä suklaa jääkaapissa tai pakkasessa. Jääkaapissa suklaa säilyy parisen viikkoa, pakkasessa kuukausia.

*NAUTINTO

Suklaan valmistamisen tulisi olla yhtä nautinnollista puuhaa kuin suklaan syöminen. Himmennä valaistusta, laita lempimusiikkisi soimaan, ota aikaa. Valmista suklaasi kaikessa rauhassa, suurella rakkaudella. Rakkauttesi maistuu ja tuntuu lopputuloksessa.raw-chocolate-nibs.jpg

Lopuksi hunajanokareena pohjalla alussa mainitsemani suklaakilpailu! Osallistu kilpailuun kertomalla joko mikä on lempisuklaasi, paras suklaareseptisi tai mille teolliselle lempisuklaallesi toivoisit terveellistä vastinetta (Ammennan vastauksista inspiraatiota tulevaisuuden suklaaresepteihini!). Laita vastauksesi tämän postauksen kommenttiosioon. Kommentointi vaatii sähköpostiosoitteen jättämistä, mutta osoite tulee vain minun näkyvilleni. Palaan voittajalle sähköpostitse. Kilpailu on voimassa koko suklaaviikon ajan, eli sunnuntaihin 28.10. klo 22 asti. Voittajan julkistan seuraavana maanantaina. 

KILPAILU ON PÄÄTTYNYT.

Kilpailun mahtava palkintopaketti tulee Puhdistamolta, joka valmistaa omat lemppariraaka-aineeni suklaakokkailuun. Palkintopakettiin kuuluu seuraavat Puhdistamon tuotteet:

Kylmäpuristettu raakakaakaovoi

Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy

Kaakaonibsit eli kaakaorouhe 

Kaakaon ja suklaan valmistukseen koostettu Rakkauspakkaus

Täten julistan suklaaviikon alkaneeksi! Toivottavasti innostutte tämän myötä suklaakokkailemaan. Palaan ensimmäisen reseptin kanssa asiaan myöhemmin tänään. Siihen asti, makoisaa maanantaita muruset! Odotan innolla vastauksianne.

♥ Virpi

Kommentit (380)
  1. Cindy Lehtinen
    4.2.2013, 20:01

    Olen itse jo muutaman kerran kokeillut raakasuklaan valmistamista ja todellakin jäänyt siihen koukkuun. Kerran tein raakaa minttusuklaata (http://cl-ravinnonviemaa.blogspot.fi/2013/01/raaka-minttusuklaa.html <--- tässä ohje + blogini), josta äitini totesi: "sun täytyy tehdä tätä useammin, koska tää on parasta suklaata, jota oot vielä ikinä tehny!" 🙂 Tämä blogitekstisi oli mielestäni oivallinen kuvaus raakasuklaasta, sen valmistamisesta ja eri välineistä. Kiitos tietosi jakamisesta! -CL-

    1. Kiva kun löysit tiesi tänne ja kiitos kommentista. 🙂

  2. Mitään kieltoa raakasuklaan nauttimiselle raskausaikana ei ole, eli itse söisin, mikäli mieli tekee. Kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus, sillä raakasuklaa sisältää kofeiinia, jota ei suositella nautittavaksi suuria määriä raskaana ollessa. Tosin kofeiinipitoisuus on raakasuklaassa käsittääkseni noin 1/20 kahvin kofeiinipitoisuudesta,  ja kahviakin voi pieniä määriä raskaana ollessa juoda. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *