Self help – Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi

Oho, olenpas ollut blogihiljainen koko viikon. Jotenkin pääsi pieneksi hetkeksi unohtumaan tämä ulottuvuus kaikkien töiden, raskausvalmennusten ja haaveilun keskellä.

 

Mutta nyt päätin perjantain kunniaksi aloittaa sarjamuotoisen henkiseen hyvinvointiin ja kasvuun keskittyvien self help -oppaiden, eli itsehoito- tai itsevalmennusoppaiden esittelyn. Uskon, että tämän alan opuksista voi joidenkin kohdalla ja joissain tilanteissa todella olla apua muun muassa tunteiden tunnistamisessa, itsensä hyväksymisessä, käytöksemme ymmärtämisessä ja päämäärien kirkastamisessa.

 

Self help -oppaat ovat melkoinen sateenkaarikäsite, jonka alle mahtuu niin psykologisiin terapiamenetelmiin nojaavia opuksia kuin enkelienergioita kanavoivia kirjoja. Avarakatseisena naisena ajattelin tarjoilla teille mahdollisimman kaikensorttisia, kirjahyllyni kapasiteetin mukaan.

 

Ensimmäisenä esittelyvuoroon nostan oman alansa klassikko-opuksen, joka on myös ensimmäinen koskaan hankkimani itsehoito-opas. Saanen esitellä Louise L. Hayn Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi!

 

Kornista new age -kannesta huolimatta jokin sai minut poimimaan tämän kirjan käteeni kevättalvella 2004 Tampereen Akateemisessa kirjakaupassa. Luettuani muutaman lauseen en voinut lopettaa. Olin haltioissani. Kirja lähti mukaan.

 

Ote takakannesta: ”Kirjassaan Louise L. Hay opastaa meitä tiedostamaan niitä ajatuksiamme ja asenteitamme, jotka estävät meitä elämästä täyttä ja onnellista elämää. Hän auttaa meitä hyväksymään itsemme ja rakastamaan itseämme, sillä vain siltä pohjalta voi elämämme muodostua eheäksi. Hayn avainsanoma kuuluukin: Jos olemme valmiita rakastamaan itseämme ja muuttamaan ajatuksiamme, melkeinpä mikä tahansa sairaus tai vaiva voi parantua.”

 

Ymmärrän, että jo takakannen ajatus siitä että loisimme omat sairautemme itse omilla ajatuksillamme voi aiheuttaa monissa kiukkua ja vastarintaa. Väite voi tuntua totaalisen absurdilta huuhaalta. ”Kyllähän tämä minun yskäni johtuu bakteereista eikä siitä että koen ettei minua arvosteta ja huomata.” Kenties. Kehottaisin kuitenkin antamaan Hayn ajatuksille mahdollisuuden ja kurkistamaan syvemmälle kirjan uumeniin.

 

Kirja auttaa kuvaavien esimerkkien avulla lukijaa paikantamaan omia pinttyneitä ja vahingollisia ajatusmalleja ja tunnelukkoja sekä vapautumaan niistä erilaisten harjoitusten avulla. Kyse ei siis ole pelkästään sairauksien hoidosta tai ehkäisystä. Itse bongasin kirjan avulla joitain käsityksiä itsestäni ja elämästä, jotka nojasivat vain lapsuudessa tai nuoruudessa oppimiini ja kuulemiini väitteisiin, joilla ei itseasiassa ollut todellisuuden kanssa mitään tekemistä, paitsi se, että olin tehnyt niistä itselleni todellisuutta. Nyt kun pystyin vaihtamaan haitalliset ajatusmallit positiivisiin, pystyin hallitsemaan paremmin maailmaani ja muuttamaan sitä mieleisekseni. Minut valtasi vahva tunne siitä että pystyisin todella mihin vain. Toki on sanottava että kotikasvatukseni on jo lähtökohtaisesti tukenut tämänsuuntaista ajattelutapaa, joten kirjan ideologian omaksuminen oli itselleni helppoa.

 

Muistan sanoneeni ystävilleni, jotka hieman naureskelivat uudelle innostukselleni että ”tehdäänpä testi, katsotaan miten elämäni on muuttunut muutaman kuukauden kuluttua tästä kun nyt aloitan ajatusteni tietoisen muokkaamisen.”

 

Ja kyllähän se muuttui. Itse asiassa lopulta sellaisella ryminällä, että muistan lopulta erään kaverini sanoneen ”Virpi, tuo sun touhus alkaa mennä jo pelottavaksi.” Pelottavalta se kieltämättä itsestänikin tuntui, vaikka kaikki ajatusmuutosten myötä tapahtuneet asiat olivat vain myönteisiä. Pääsin lyhyen ajan sisällä opiskelemaan yliopistoon, voitin eräästä kilpailusta yli 1000 euron arvoisen saumurin, josta olin haaveillut ja takkuillen alkanut silloinen ihmissuhteeni vakiintui turvalliseksi rakkauspesäksi. Lisäksi pieniä onnenkantamoisia lähes sateli taivaalta. Siinä vaiheessa tein kuten kunnon suomalainen lottovoittaja konsanaan, säikähdin ja pistin onneni piiloon. Kaikesta siitä hyvyydestä hämilläni sanoin ”kiitti universumi, tämä riittää tältä erää.” Ja niinhän se elämä tasoittui pian takaisin tavallisen turvallisiin uomiinsa.

 

Nyt jälkikäteen ajateltuna ymmärrän että hyvän onnen aallossani ei niinkään ollut pääsyynä suorittamani manifestoinnit ja ajatusten positiivisuuspesut, vaan se että kirjasta rohkaistuneena todella uskoin koko maailman buffet-tarjonnan olevan avoinna minulle, jolloin toimin sen mukaisesti: osallistuin, tein ja luotin itseeni. Ja ehkäpä mukana oli myös pikkuhippunen elämän taikuutta. 😉

 

Lopuksi vielä muutama esimerkki kirjan esittelemistä lukuisista sairaus-ajatus-yhteyksistä:

Oire: Akne. Todennäköinen syy: Et hyväksy itseäsi, et pidä itsestäsi. Uusi ajatusmalli: ”Olen jumaluuden ilmentymä. Rakastan itseäni ja hyväksyn itseni sellaisena kuin olen”

Oire: Ilmavaivat. Todennäköinen syy: Tarrautuminen, pelko, sulattamattomat ajatukset. Uusi ajatusmalli: ”Rentoudun ja annan elämän vaivatta virrata lävitseni.”

Oire: Kipeä kurkku. Todennäköinen syy: Kiukun tukahduttaminen, kyvyttömyys ilmaista itseään. Uusi ajatusmalli: ” Vapaudun kaikista rajoituksista ja olen vapaasti se mikä olen.”

Oire: Niskojen jäykkyys. Todennäköinen syy: Taipumaton härkäpäisyys. Uusi ajatusmalli: ”On turvallista katsoa asioita monelta kannalta.”

Oire: Päänsärky. Todennäköinen syy: Vammautat itsesi, itsekritiikki, pelko. Uusi ajatusmalli: ”Rakastan itseäni ja hyväksyn itseni. Näen itseni ja tekoni rakkauden silmin. Olen turvassa.”

Oire: Oksentelu. Todennäköinen syy: Jyrkkä ajatusten torjunta, uutuudenpelko. Uusi ajatusmalli: ”Sulatan elämän turvallisesti ja iloiten. Minusta ja minulle koituu vain hyvää.”

Oire: Pahanhajuinen hengitys. Todennäköinen syy: Turmeltuneet asenteet, halpamainen juoruilu, rumat ajatukset. Uusi ajatusmalli: ”Hellyys ja rakkaus henkivät puheistani. Minusta huokuu hyvää.”

Oire. Virtsaputkentulehdus. Todennäköinen syy: Kiukun tunteet, täydellinen kyllästyminen, syyttely. Uusi ajatusmalli: ”Luon vain ilontäytteisiä kokemuksia elämääni.”

 

♥ Virpi

Kommentit (7)
  1. Täältäkin löytyy jo tämä kirja vuosimallia -80 ! siihen on helppo palata uudelleen ja uudelleen 🙂 Se vapauttaa ottamaan vastuun itsestään ja omista kipuiluistaan. Uskon itse vahvasti, että henkiset syyt pitkittyessään (ihmiset ovat herkempiä kuin edes tiedostavat, ja tämä kovettunut yhteiskuntakuva vielä pahentaa entisestään asiaa) aiheuttavat lopulta nuo pahimmatkin taudit ! Ihanaa että tietoa on saatavilla kun sitä tarvitsee. Ja; Ihmeisiin kannattaa uskoa <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *