Soppatykki

Helppotekoiset ja kevyesti kypsennetyt kasviskeitot ovat ehkä kätevintä ruokaa raikastuskuurilla. Ruokavalion ollessa kevyt ja vuodenajan kylmä, voi olo tuntua helposti huteralta ja viluiselta. Lisäksi puhdistusoireet voivat aiheuttaa vilunväreitä ja palelua, joten on mukavaa, että ruokavaliossa on jotain lämmittävää.

Ajattelin jakaa tässä postauksessa helppojen kasvissosekeittojen reseptejä, joista voitte hakea inspiraatiota ruokiinne. Muun muassa näitä olen itse lusikoinut tämän raikastusviikon aikana. Jalostakaa toki reseptejä oman makunne mukaan. Olen itse melko suurpiirteinen kokki, joten nuo määrät kannattaa ottaa suuntaa antavina ja maustaa ja makustella keitto itselleen sopivaksi.

Erityisen hauskaa olisi, mikäli jakaisitte omat lempparinne sosekeitoista, jonka jälkeen voin lisätä niitä tuonne listan jatkeeksi. Siten saataisiin kerättyä kiva soppavarasto, josta ammentaa tulevien keittopäivien varalle. Yhden lukijan kommenttiboksissa jakaman reseptin jo sinne lisäsinkin. Kiitos Roosa.

raikastusviikko4.jpgsosekeitot.jpg

Itse suosin seuraavaa valmistustapaa niukasti kypsennetyille sosekeitoille:

1. Kuori ja paloittele haluamasi vihannekset.

2. Laita palat höyrytyskoriin ja höyrytä, kunnes ne antavat hieman periksi haarukalle.

3. Laita palat blenderiin

4. Lisää sekaan nestettä (vettä, kookosmaitoa tai vaikka kauramaitoa.)

5. Sekoita soseeksi.

6. Lisää sipuli ja/tai valkosipuli, raakana tai hieman kuullotettuna.

7. Heitä perään luomukasvisliemikuutio ja haluamasi muut mausteet (kuten merisuola, mustapippuri, valkopippuri, curry, chili tai raastettu inkivääri) ja sekoita.

8. Lämmitä tarvittaessa vielä hieman kattilassa ja nauti.

bataatti-porkkana-sosekeitto.jpg

Lämmittävä bataattikeitto
Iso bataatti
2 porkkanaa
2 cm inkivääriä (noin peukalon paksuinen pala)
miniripaus chiliä
1 rkl oliiviöljyä
1 l vettä tai kauramaitoa
Pippuria
Ripaus puhdistamatonta merisuolaa

Kookoskukkakaalikeitto
1 pieni kukkakaali
1 juuriselleri
½ pieni bataatti
1 dl kookosmaitoa
1 tl kookosöljyä
Ripaus currya
1 sipuli
1 valkosipuli
1 l vettä
Kasvisliemikuutio/-jauhetta

Punajuurikeitto
1 purjo
2 porkkanaa
1 bataattia
3 punajuurta
2 rkl oliiviöljyä
1 l vettä
Kasvisliemikuutio/-jauhetta
Pippuria

Linssikeitto
2 dl kypsennettyjä linssejä
1 porkkana
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 purkki säilyketomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
Rosmariinia
1 litra vettä
Kasvisliemikuutio/-jauhetta

Roosan paprikapurjokeitto
4 keitettyä perunaa
10 cm pala purjoa
Vihreä paprika
Valkopippuria
Hiivatonta kasvisliemimaustetta

Iinan lempeä  sosekeitto
3 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 dl punaisia linssejä
paprikamaustetta
suolaa
mustapippuria
persiljaa
lipstikkaa

Merin avocado-tomaattikeitto (kylmänä tai lämpimänä)
1 avocado
2 purkkia tomaattimurskaa
1 iso sipuli
valkosipulia
chiliä
mustapippuria
hunajaa

Jatan kasviskeitto
2-3 varsisellerin vartta
2-3 porkkanaa
2 sipulia
2 perunaa
persiljaa
merisuolaa + mustapippuria

Pilko ja kuullota kaikki kasvikset oliiviöljyssä. Mausta. Lisää nesteeksi vettä tai kasvislientä. Keitä kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella. Annostele lautaselle ja lisää pinnalle mustapippurirouhetta sekä oliiviöljyä.

bataatti-kukkakaali-sosekeitto.jpg

Heitähän siis reseptisi tuonne kommenttiboksiin, niin päästään lusikoimaan sinunkin suosikkiasi!

♥ Virpi

Kommentit (10)
  1. nam.. ihanii !! 🙂 pakko laittaa myös tämä ”Enkelikeitto”, joka sai nimensä juurikin näiden ihanien olentojen kanssakäymisestä vuonna 2011 alkaen <3 : eli

    Kasarille oliiviöljyä/tai voita, riippuu haluaako pehmeemmän vai terävämmän pohjan. Sitten kuullottaa ison kukkakaalin (mieluiten suomalainen ja puhdas) joka on paloiteltu ihan pieniksi paloiksi. Niitä kuullotetaan kunnes pehmenevät sopiviksi. (tämä on yksinkertaisin versio ja ehkä siksi paras) sen jälkeen murustele pieniksi Kaffirin lehtiä, itse laitan melko reilusti. Murskaa mustaapippuria ja sitten: aivan tavallista jodioitua suolaa vähäsen ja loput es. Herbamarea, jossa myös jodia ! Inan verran inkivääriä jauhettuna, ja Rosee-pippuria joukkoon. Sen jälkeen Kookosmaitoa 1 tlk tai kookoskermaa/ tai kumpaakin. Ei väliä. Sitten nämä kaikki on tehty miedolla lämmöllä, niin hetkeksi pieni kuumennus, ja takaisin miedolle; sen jälkeen viimeiseksi kourallinen makeita Kirsikkatomaatteja halkaistuna päälle ja hetken liedellä että pehmenevät ja lopuksi puristettua sitruunaa tai limeä maun mukaan. Valmis. Voilá 🙂 !

    juhlaversioon käytän hapokasta valkoviiniä lorauksen. antaa eri säväyksen 😉

  2. Ihania keitto-ohjeita! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *