Syyskuun sävyt

Eräs unelmieni ammatti, maalarin ja runoilijan lisäksi on kukkakauppias. Miten olisikaan ihanaa viettää päivänsä kukkien ympäröimänä, hengitellä niiden sulotuoksuja ja yhdistellä eri sävyistä ja lajeista uljaita, herkkiä tai sydäntä silittävän kauniita kimppuja. Sellaisessa työssä olisi varmasti mahdotonta stressaantua. Kukat kun ovat kuin luonnon hymyjä, lumoavia ja pelastavat päivän joka kerta.Tänään Fredrikintorin kukkakojun ohi kulkiessani silmäkulmaani osui kauniita liilansävytteisiä kukkakimppuja, joiden värispektri kutsui tekemään lähempää tuttavuutta. Myyjä kertoi yhden kimpun maksavan vaivaiset kaksi euroa, mutta koska olin sattunut kiintymään juuri siihen surkeimman kuntoiseen, mutta mielestäni kauneimman sävyiseen kimppuun, hän päätti antaa minulle toisen kimpun kaupan päälle. Kerroin, että minulla ei valitettavasti ollut käteistä, johon myyjä totesi: ”maksa sitten joskus”. Näytin kuulemma niin tutulta, että hän arveli minun kulkevan ohi useinkin. Oikein ounaksittu.

Ja voih, miten onnellinen nainen olin kävellessäni kotiin ison hurmaavan syyskimppuni kanssa! Kotona en malttanut laskea kukkia kädestäni, vaan kuljeskelin ne mukanani ympäri asuntoa mallaillen niiden sävymaailmaa eri huoneisiin ja taustoihin. Kunnes nälkä keskeytti. Kukkien sävyistä inspiroituneena valmistin itselleni lounaaksi yllättävän makoisan luumusalaatin, vaikka omat luumuni eivät olleetkaan violetteja, vaan punaisia. Lopputulos oli mukavan raikas, ruokaisa ja maukas – kaikin puolin sopiva syyskuun ensimmäiseksi lounaaksi. Luumut ovat muuten mukava korvaaja tomaateille syysajan salaateissa. Kokeilepas vaikka.Syyskuun luumusalaatti

Tammenlehtisalaattia
Luumuja
Tummia viinirypäleitä (aina luomua! perus myrkytetyistä rypäleistä saa vain vatsanpuruja ja pahan maun suuhun)
Fetajuustoa
Minttua
Punasipulia
Oliiviöljyä
Balsamicoa tai punaviinietikkaa

Tee ensin pikamarinointi sipuleille. Viipaloi sipuli ja laita siivut kulhoon. Kaada päälle loraus oliiviöljyä ja balsamicoa tai punaviinietikkaa ja rouhi päälle mustapippuria ja ripaus merisuolaa. Puristele sipuleita seoksessa ja jätä marinoitumaan jääkaappiin pieneksi hetkeksi, tai vaikka pariksi tunniksi, jos et ole hirveän nälissäsi. Revi salaatti lautaselle, lisää päälle marinoitu sipuli (voit lorauttaa myös marinointiöljyä salaatin päälle), viipaloituja luumuja ja viinirypäleitä. Murenna sekaan fetajuustoa ja kruunaa komeus mintunlehdillä (unohtuivat tuosta oma kuvasta, ja ehdin jo nälissäni aloittaa syömisen ennen kuin bongasin mintturuukun koskemattomana pöydältä).Tämän salaatin ja kukkakimpun myötä toivotan kaikille lukijoilleni siisihansupersuloista syyskuuta! En ymmärrä miten tämä syksy on sen tehnyt, mutta se on saanut minut kesäihmisen hullaantumaan itseensä totaalisesti, sen viilentyviin tuuliin, hämärtyviin iltoihin, rauhoittuvaan tunnelmaan ja erityisesti sateeseen. Tässä syksyssä on taikaa…

♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo
Kommentit (3)
  1. Ihana herkkusalaatti! Vie kielen mennessään 🙂 Vaikka balsamico ei terveellistä oikeen oo niin silti oon tehnyt tätä jo useamman kerran.

  2. Olen miettinyt ihan samaa! Että kukkakaupassa olisi varmaan ihana olla töissä. Se tuoksu on kyllä niin ihana. Kävin taas myös haistelemassa ja silittelemässä kukkia kasvitieteellisessä ja piipahdin sisätropiikissakin. Sinne olisin voinut jäädä! Ja nyt vasta tajusin että on syyskuu kun sanoit sen. Sehän on minun kuukauteni, lemppari, koska olen syntynyt silloin. 🙂 Salaatti menee kokeiluun!
    Saija/ http://www.divaaniblogit.fi/blogit/cosyhome/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *