Unta päin

Nukkuminen on lempipuuhaani. Pystyn nukahtamaan lähes mihin vain, milloin vain. Silti, tai ehkä juuri siitä syystä, olen harvoin väsynyt. Olen kuitenkin viime aikoina kuullut useamman valittelevan unettomuutta. Siksi ajattelin kerätä tähän listan hyvistä nukahtamisvinkeistä, jotka pohjautuvat 2009 marraskuun Trendiin tekemääni unijuttuun. Mukana paljon vanhoja hyvä niksejä, mutta toivottavasti sekaan mahtuu myös joillekin uusia kikkoja.

Satsaa sänkyysi. Lepäämme laakereillamme kolmasosan elämästämme, joten natisevat hetekat ja toista sukupolvea palvelevat muhkuraiset patjat on syytä roudata roska-auton lavalle tai kierrätykseen. Useat, itseni mukaan lukien, kokevat, että luonnollinen futon-patja on paras vaihtoehto unialustaksi.  

-Suosi petivaatteissa luomupuuvillaa.*

-Hanki miellyttävän tuntuinen yöasu, joka ei kirstä, kutita tai kirraa. Tässäkin luomukankaiset uniasut ovat turvallisin vaihtoehto. Pehmeät unisukat voivat auttaa kylmäkoipisia unensaannissa. Kun jalat ovat lämpimät, on rentoutuminen helpompaa.

-Heittäydy höyhensaarille joka ilta samaan aikaan. Näin kroppa oppii tietyn rytmin. Mitä huonommin nukkuu, sitä tärkeämpää on pitää yllä säännöllistä unirytmiä. Yksi keino on herätä joka ikinen aamu prikulleen samaan aikaan, mutta mennä nukkumaan vasta kun väsyttää. Näin unirytmi muotoutuu ajan kanssa juuri itselle sopivaksi.

-Pimennä makuuhuone verhoilla tai silmäsi silmälapuilla.

-Jos naapurista tai kadulta kantautuu ääniä, hanki korvatulpat.

-Vältä rankkaa liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Liikunta lisää adrenaliinin eritystä, joka estää nukahtamisen. Kevyt kävelylenkki sen sijaan voi helpottaa unensaantia.

-Avaa ikkuna ennen kun menet nukkumaan, ja anna huoneen täyttyä raikkaasta ilmasta ja viilentyä.

-Kokeile rauhoittavaa yrttiteetä, kuten kamomillaa, laventelia tai unensaantia helpottavia yrttisekoituksia (Esimerkiksi Frantsilan Tuutu-tee tai Clipperin Organic Sleep Easy -tee) Valeriaana eli rohtovirmajuuri myös rentouttaa ja helpottaa unensaantia. Vältä kofeiinipitoisen teen ja kahvin juontia.

-Laita rentouttavaa eteeristä öljyä esimerkiksi lämpimään jalkakylpyyn, tuoksulamppuun tai pari tippaa tyynyliinan sisälle.  

-Jos olet pyöriskellyt sängyssäsi puolituntia, nouse suosiolla ylös ja tee jotain muuta. Sängyssä kieriskely tekee olon tuskaiseksi ja siitä voi helposti tulla tapa. Pyhitä sänky vain nukkumiselle (ja rakkaudelle).

-Magnesium rentouttaa, voit kokeilla ravintolisän nauttimista iltaisin.

-B-vitamiininpuutos voi aiheuttaa unettomuutta. Nauti laadukasta B-vitamiinilisää, esim Solgarin B-vitamiinia, tai kokeile esimerkiksi macaa. Nauti B-vitamiinit aamuisin.

-Mieti, onko jokin asia elämässäi vinksallaan. Hoida huolet pois päivän aikana ja kirjoita kiusaavat asiat ylös. Listaa työhuolet töissä, älä raaha niitä mukanasi vapaa-ajalle. Näin ne on helpompi jäsentää. Muista, et voit huijata alitajuntaasi. Jos esimerkiksi ihmissuhde tai työ hiertää, täytyy asiat käsitellä ennemmin tai myöhemmin. Lapset ja huolettomat nukkuvat autuaasti.

-Kuuntele rentouttavaa musiikkia tai vaikka delfiininlaulu-cd:tä ennen nukkumaanmenoa. Myös meditaatio ja rentoutumisharjoitukset auttavat. Rentoutus-cd:istä blogasinkin ennen joulua.  Aaltojen loiske helpottaa monia nukahtamaan.

-Keskity hengittämään rauhallisesti ja ajattele mukavia asioita. Mieti jotain mikä vie ajatukset pois unen yrittämisestä. Kirjan lukeminen voi auttaa.

-Älä soimaa itseäsi unettomuudesta. Siitä kärsivät usein tunnolliset ihmiset. Hyväksy ongelmasi ja lopeta pelkääminen, asiat järjestyvät aina ajallaan. Unettomuuden pelko vain aiheuttaa unettomuutta. Muuta ajatus ”En saa taaskaan unta” ajatukseksi ”Rentoudun, hengitän rauhallisesti ja kohta vaivun uneen.” tai ”Se riittää, että makoilen tässä hiljaa ja rauhassa. Vaikka en nukahtaisi, saan lepäämisestä voimaa.”

*Koska kellistelemme lakanoissamme yleensä melko niukoissa vaatteissa, tai kokonaan ilman, kannattaa satsata petivaatteissakin luomuun. Ekolakanat ovat seiffimpi valinta verratuna tuhansilla kemikaaleilla käsiteltyihin normipuuvillakankaasiin. Luomupuuvillaisia lakanoita voi löytää esimerkiksi ochoise.fi:stä ja enne.fi:stä. Onko kenelläkään muuten tietoa, mistä saisi yksivärisiä valkoisia luomupuuvillalakanoita??

Tässä vielä pieni pelottelulista siitä, mitä nukkumattomuus voi aiheuttaa:

-Zombie-look eli samea ihonväri ja tummat silmänaluset johtuvat väsymyksen aiheuttamasta heikosta verenkierrosta.

-Stressihormonit ovat superlannoitetta iho-ongelmille, jota unenpuute aiheuttaa.

-Lisäkilot tarraavat kiinni, kun hormonitasapaino heilahtaa liian valvomisen takia. Painoa nostaa myös energiapitoinen ruoka, jota jatkuvasti valvovan kroppa lakkaamatta ilmoittaa tarvitsevansa (yönapostelu!). Harvan kalorikulutus on yöllä kovin korkea.

-Myös tulehdukset ja hitaasti paranevat ihohaavat voivat johtua pitkään jatkuneesta unenpuutteesta.

-Unettomat yöt lisäävät huonotuulisuutta, masentuneisuutta ja ärtyneisyyttä. Myös muisti alkaa pätkiä ja keskittymiskyky heiketä. 

-Kroppakin alkaa reistailla. Unenpuute altistaa verenpaineen nousulle ja siten sydän- ja verisuonitaudeille. Liialla valvomisella saattaa olla yhteys myös diabetekseen.

(kuvat 1&4: unknown, kuvat 2,3: omia)

Lepäilyllistä loppiaista. 🙂

♥ Virpi 

Kommentit (5)
  1. hei onko vinkkejä futonista? olen ite hommaamassa enkä osaa päättää… onko omanne tatamien päällä? kaikki vinkit olis enemmän kuin tervetulleita! 🙂

  2. Samuli, Wow, that is what I call hifistely! 😀 Mutta ihan mielenkiintoista olis kyllä testata.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *