Yrttioppia – Osa 2

Eilisen yrttiopas jatkuu tänään villivihannesten käyttöohjeilla:

 

Kerää
-Poimi yrtit aurinkoisilta paikoilta. Runsaasti valoa saaneissa yrteissä on eniten makua.
-Aurinkoinen ja kuiva päivä on parasta poimimisaikaa. Kerää yrtit kuitenkin ennen keskipäivän kuumuutta äläkä poimi aamukasteisia tai kosteita yrttejä. Muista että puiden lehtien tai neulasten poimimiseen tarvitsen maanomistajan luvan.
-Käytä leikkaamiseen terävää veistä tai saksia. Kerää vain terveitä ja ehjiä kasvin osia.
-Paras tapa kerätä yrtit on poimia ne koriin tai paperipussiin, jossa ne voivat hengittää. Muovisangoissa tai -pusseissa yrtit pilaantuvat helposti.
-Kerää vain kasveja, jotka tunnistat. Jos poimit useita yrttejä samalla reissulla, pidä lajikkeet erillään.
-Älä kerää yrttejä kaupunkien keskustoista, maatilojen läheltä, teollisuusalueilta tai sataa metriä lähempää maantietä. Yrtit kannattaa poimia niin puhtaista paikoista, ettei sinun juuri tarvitse pestä niitä. Kevyt huuhtelu riittää poistamaan roskat.
-Mikäli keräät kasvien juurien osia, pese ne huolellisesti ja pilko ohuiksi viipaleiksi, jotta kuivuminen nopeutuu.

 

Säilö
Silppuaminen:
Jos käytöt yrtit muutaman päivän sisällä poimimisesta, voit säilyttää ne silputtuna jääkaapissa. Huuhtele, valuta ja silppua yrtit kuppiin. Peitä lopuksi astia kostutetulla talouspaperilla. Yrttisilppu säilyy jääkaapissa noin kolme päivää.

Kuivattaminen:
Jos et nauti yrttejä tuoreina, ne kannattaa kuivata heti poimimisen jälkeen. Levitä yrtit ohueksi kerrokseksi uuniritilälle asetetun voipaperin päälle ja jätä kuivumaan esimerkiksi saunan lauteille tai jääkaapin päälle. Voit kuivata yrtit myös ripustamalla ne nippuina kattoon. Ilmavassa tilassa kuivuvat alle viikossa. Älä kuivata yrttejä auringossa tai umpinaisessa tilassa, jossa ilma ei kierrä. Kun yrtit ovat riittävän kuivia, ne murenevat käsissä. Säilytä yrttejä tiiviissä lasi- tai peltipurkissa ja käytä vuoden sisällä.

 

Pakastaminen: 
Pakastetut yrtit säilyttävät makunsa melko hyvin, vaikka ulkonäkö voikin kärsiä. Käytä niitä esimerkiksi keitoissa tai uuni- ja pataruuissa.
Pakastaminen öljyssä: Silppua yrtit tehosekoittimessa ja lisää sekaan hieman oliiviöljyä. Lusikoi seos pieniin pakastepusseihin, pakasta ja käytä neljän kuukauden sisällä.
Yrttijääpalat: Täytä tyhjät jääpalamuotit hienonnetuilla yrteillä. Lisää päälle pieni määrä vettä ja pakasta. Käytä puolen vuoden sisällä.

 

Käytä
Salaateissa:
Lisää aluksi pieniä määriä luonnonyrttejä muiden salaattiainesten joukkoon. Näin totut niiden makuun. Kokeile näitä: Maitohorsman nuoret versot, voikukan lehdet, nuppu tai kukat, leskenlehden, koivun, omenapuun, poimunlehden, puna- ja valkoapilan, vuohenputken, koiranputken, kenkaalin ja suolaheinän lehdet.

 

Yrttiteessä:
Yrttijuomiin tulevat kasvien lehdet poimitaan täysin kehittyneinä juuri ennen kukkien puhkeamista. Hauduta tuoreista tai kuivatuista yrteistä teetä lisäämällä kupin pohjalle noin teelusikallinen yrttejä ja kaatamalla niiden päälle kuumaa vettä. Anna seoksen hautua viidestä kymmeneen minuuttia.
Kokeile näitä: Kanervan kukat, katajan versot, ahomansikan, vadelman, hillan, maitohorsman ja mustikan lehdet, koivun, pihlajan ja omenapuun lehdet, männyn nuoret kerkät, peltokorteen versot, siankärsämön kukat, ruusun lehdet ja kukat.

 

Mausteina:
Suomen luonnossa kasvaa mahtavia yrttejä ruokien maustamiseen. Poimi maustekasvien lehdet kukinnan aikaan ja kuivaa ja säilö ne talven varalle. Kokeile näitä: Katajanmarjat ja katajan versot, mustaherukan lehdet, pihlajanmarjat, siankärsämön lehdet, voikukan juuret, aroruohon versot, rantamintun, pujon, pukinjuuren ja taskuruohon lehdet sekä kuminan siemenet ja lehdet.

♥ Virpi

 

(Yrttioppia juttuni on julkaistu kesäkuun 2011 trendissä. lähteet: mäkinen, hakala, vauras & vauras: kauppayrtit, oy edita ab, 1996. cox & moine: maistuvat ruokayrtit, tammi 2011. kress: käytännön lääkekasvit, tammerprint oy 2010. phillips: suosituimmat mauste- ja lääkekasvit, gummerus 2009. mcvicar: suuri yrttikirja, wsoy, 2004)

Kommentit (5)
  1. rDS1n5 , [url=http://vqzwzzdbjlsn.com/]vqzwzzdbjlsn[/url], [link=http://kwpqqdcxjhxb.com/]kwpqqdcxjhxb[/link], http://jlcxhbydmzng.com/

  2. P1H1rz whklkpfmvviv

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *