Suunto Spartan – kokemuksia ja elämyksiä
Parin viime kuukauden ajan olen saanut tutustua Suunnon urheilukelloihin. Ensimmäisenä kellona testasin ihanan vaaleanpunaista Suunto Spartan Sport Wrist HR -kellon ja nyt olen parin viikon ajan testaillut uutuutena tullutta Suunto Spartan Special Edition Gold -kelloa, jossa yksityiskohdat on tehty raikkaalla kullan värityksellä. Itse en ole mikään kummoinen tekninen hifistelijä, mutta nyt pidemmän juoksu- ja liikuntatauon jälkeen olen ilolla seurannut kunnon nykytilaa ja sen kehitystä sykkeiden ja treenikirjausten osalta.
En ole vuosiin seurannut kunnolla sykkeitä treenatessa, koska minua lapsesta asti kiusanneet yläkropan krampit yltyvät usein sykevyöstä treenien aikana. Näin ollen olin ilahtunut ranteesta sykkeen mittaavasta laitteesta, jotta sykevyötä ei tarvitse käyttää. Spartan Special Edition -kellossa sen sijaan on sykevyö ja muutaman testauskerran ajan ainakin olen saanut krampit kokonaan vältettyä ja sykkeen mittaaminen tälläkin laitteella tuntuu onnistuvan ilman ongelmia.
Olemme myös kevään aikana testauttaneet kelloja juoksijoilla ja muilla liikkujilla sekä kertoneet sykkeiden merkityksestä liikkumisessa. Testaajina on ollut sekä useaita vuosia eri kelloja omistaneita juoksijoita että ensimmäistä kellon ostoa harkitsevia liikkujia. Kellon hankkiminen on aina haastavaa ja varsinkin sen ensimmäisen oman kellon hankinta on aina miettimisen paikka. Lue vinkit kellon valintaan tästä.
Keräsin listauksen lausahduksista, joita Suunto Spartan Wrist HR -kellosta on testeissä tullut:
Ihana väri!
Varsinkin naistestaajien suusta kuulee kellosta oikeastaan ensimmäisenä väriä koskevan kommentin. Kelloa löytyy sekä hempeän vaaleanpunaisena (sakura) että ihanana kirkkaan sinisenä ja mustana. Miehelläni Mikolla on kellosta sininen versio ja aina kotona kahdehtivana sitä katson, vaikka omaa vaaleanpunaistani en vaihtaisi.
Onpa hieno!
Edellisen värin kommentoinnin perään kelloa ranteeseen ensimmäistä kertaa mallatessa aika nopeasti tulee myös kommentti siitä, että kello olisi helppo yhdistää myös treenin ulkopuoliseen vapaa-aikaan tai työasustukseen. Itse yhdistelen (pakostakin!) paljon sekä virallisempaa työpukeutumista että treenivaatteita ja kello, erityisesti tuo Spartan Ultra Special Edition Gold, sujahtaa helposti käteen myös virallisempien vaatteiden kanssa.
Rannesykemittaus!
Sykkeen mittaaminen ranteesta on todella saanut plussaa ja se koetaan erittäin helpoksi ja miellyttäväksi toiminnoksi. Itse teen paljon kahvakuulaharjoittelua ja se on oikeastaan ainoa treenimuoto nyt missä kelloa en ole voinut käyttää (tai siis mitään kelloa). Mittarissa sykkeen mittaaminen ei toimi uinnissa ilman sykevyötä, mutta laitteeseen voi hankkia erikseen sykevyön, jos haluaa myös uinnissa sykettä mittailla.
Movescount!
Treenitiedot saa purettua Suunnon Movesount -palveluun, johon muutkin Suunnon kellot voi yhdistää ja treenitietoja tsekata rauhassa harjoituksen jälkeen. Tästä palvelusta on tullut paljon kehuja ja tästä tykkään itsekin. Tiedot voi kellosta siirtää palveluun joko puhelimen kautta applikaatiolla tai tietokoneen usb-portin avulla. Hienoa on ollut myös, että treenin aikana napatut kuvat voi siirtää palveluun ja saada treenistä kuvien ja tekstien perusteella päiväkirjamaisen koonnin palveluun. Palvelussa voi myös muokata kellosi juuri itsesi näköiseksi laittamalla siihen ne toiminnot, jotka itse koet tärkeimmiksi. Palvelussa on myös hienoa seurata muiden treenejä ja nyt perustin oman Vauhtisammakko -yhteisön, jossa pääsemme tsekkaamaan myös juoksijoidemme treenejä. Seuraa minua Movescountissa tästä ja Vauhtisammakko-yhteisöön pääset tästä. Lue lisää ajatuksia Movescountista Yksi päivä elämästä -blogin Tanjan kirjoituksesta täältä.
Akun kesto
Akun kestosta on tullut hieman negatiivisia kommentteja osalta testaajista. Enemmän juoksevat haluavat akun kestolta enemmän kuin kello tarjoaa ja tällöin käyttöön kannattaakin valita Spartanin Ultra -kelloista omia tarpeita ja mieltymyksiä vastaava kello. Itsellä on arkitreeneissä usein ranteesta mittaava Wrist HR ja viikonlopun pidemmillä reissuilla Spartan Ultra -kello. Ranteesta mittaavan akku toki kestää perustreenaajan akun keston tarpeen.
Näytön tahraantuminen
Testeissä useiden hikinäppien painellessa kellon näyttötaulua, pakkaa siihen tarttumaan rähmäkäpylöistä likaa ja näyttö suttaantuu. Toki oman mittarin kanssa näytön painalluksia tulee huomattavasti vähemmän kuin yleisissä testaustilanteissa.
Fiilis!
Ihanaa Spartan kelloissa on se, että treenin loppuun saa valita fiiliksen :D Ainahan treenin jälkeen on huippufiilis :D
Summa summarum:
– kello on nätti kuin mikä!
– perustoiminnot on helppoja
– Movescount -palvelun avulla kellosta saa paljon dataa irti ja kellosta saa muokattua omia tarpeita vastaavan laitteen
– sykkeenmittaaminen ranteesta helpottaa laitteen käyttöä
– et maksa vain urheilukellosta vaan voit käyttää kelloa muutenkin
– saat päivän kokonaisaktiivisuudesta hyvän datan kellon avulla
Kun olen saanut muutaman treenilenkin vielä fiilisteltyä Spartan Ultran Special Edition -kelloa, kirjoittelen siitä sitten erikseen. Instagramissa jo tästä kellosta on toivottukin reilusti käyttökokemuksien listaamista.
Lue lisää Suunto Spartan Wrist HR -kellosta Endorfiinikoukussa -blogista tästä ja Spartan -kellosta Jarkon blogista tästä.
Mitä ajatuksia sinulla on sykkeen mittaamisesta? Mitä kelloa käytät ja miksi? Ja ennen kaikkea – mitä haluaisit että kellossa olisi toimintoina?
Seuraa: Instagram, Facebook, Bloglovin
* Kaupallinen yhteistyö Suunto ja Vauhtisammakko