PRISTINA – Kosovo

Tänä kesänä koitti kauan odotettu paluu Balkanille! Tällä kertaa vuorossa olivat Kosovo ja Makedonia. Ensimmäisenä suuntasimme Kosovaan, jossa vierailimme yhteensä kolmessa kohteessa: pääkaupungissa Pristinassa, vuoristokylässä Pejassa sekä historiallisessa Prizrenissä.

Taival alkoi Pristinasta, jonne pääsee Helsingistä kätevästi Norwegianin suoralla lennolla. Kun perehdyin kohteisiin etukäteen blogeja selailemalla, oli monessa lähteessä sanottu Pristinan olevan mitäänsanomaton ja päivässä koluttu. Tästä olen kuitenkin hyvin eri mieltä – kolme yötä Pristinassa ja olin aivan myyty!

Ensimmäinen huomio Pristinaan saapuessa oli turistien puuttuminen. Kosovossa koet totisesti aitoa elämänmenoa, sillä turisteja on koko maassa vain kourallinen. Turisti-infokin oli vielä ”in the making”.

Kosovo on tunnettu macchiatostaan, joka on mahdollisesti parasta koko maailmassa. Pristinan kadut ovatkin täynnä kahviloita, joissa voi katsella ohikulkijoita, nauttia pysähtyneestä tunnelmasta ja siemailla tätä herkkua pilkkahintaan. Kosovo on yksi Euroopan köyhimpiä maita, ja hintataso on suomalaisturistin näkövinkkelistä halpa. Kahden hengen illallisen viineineen saa alle kympillä.

Pristinan päänähtävyyksiä ovat NEWBORN-kyltti sekä brutalistisen arkkitehtuurin mestariteos – kansalliskirjasto. Lisäksi kävimme lähistöllä sijaitsevassa Bear Sanctuaryssa, jonne pääsee edullisesti taksilla. Nähtävyysähkyä ei siis tarvitse pelätä – Pristinassa parasta ovat lämmin tunnelma, kiireettömät hetket pikkukahviloissa sekä käsittämättömän ystävälliset ihmiset.

Huom! Koska turismi on Kosovossa uutta, ei hotelli-/hostellitarjontaa vielä ole kovin paljon. Sen sijaan kannattaa ehdottomasti perehtyä AirBnB-majapaikkoihin. Vaihtoehtoja oli lukuisia, ovathan puolet kosovolaisista alle 25-vuotiaita ja täten reippaita käyttämään moderneja tienauskanavia. Itse löysimme AirBnB:stä mielettömän loftin, joka sijaitsi keskustassa – hylätyssä kauppakeskuksessa!

 

 

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *