By the Book -haaste

Kuka muistaa vielä teiniaikojen Irc-gallerian ja Demi.fi:n erilaiset kyselyt ja gallupit? Niihin vastaaminen oli minusta ihan parasta, koska sattumoisin rakastan asioiden ja satunnaisten faktojen  listaamista. Varsinkin, kun niihin galluppehin vastasi jokaisen kysymykseen jotain yhtä mielenkiintoista, kuten ”haha emt” tai ”xD”. Hyviä aikoja. 

Onneksi on nyt tällainen blogi, jossa voi vastata haasteisiin, jos ei kehtaa enää demittää. Törmäsin New York Timesin By the Book -haasteeseen, ja päätin tarttua siihen itsekin, koska kirjoista puhuminenhan on lempipuuhaani. 

2016-05-20 05.57.08 2.jpg

Haluaisin mielelläni lukea kaikki maailman kirjat

01. Mikä kirja on tällä hetkellä yöpöydälläsi?

Hanya Yanagiharan A Little Life, josta on tarkoitus kirjoittaa myöhemmin. Sitä ennen sanon vain: lukekaa!

02. Mikä on viimeisin todella upea kirja jonka luit? 

Kts. ylempi kohta. Myöskin John Williamsin Stoner. 

03. Jos voisit tavata kenet tahansa kirjailijan – elävän tai kuolleen – kuka se olisi? Mitä haluaisit kysyä häneltä?

Tylsää vastata jokaiseen kohtaan samanlaisesti, mutta tuolta Yanagiharalta voisin kysyä, miten se kirja on tullut hänestä ulos. En voi ymmärtää. Haluaisin tavata myös Toven ja Astridin, tietysti. Myös Chimananda Ngozi Adichien tapaaminen olisi upeaa. En vain tietäisi, mitä häneltä kysyisin. Luultavasti nimmaria.                                     

04. Mistä hyllystäsi löytyvistä kirjoista muut olisivat yllättyneitä?

Pride & Prejudice & Zombies. Heh. 

05. Miten olet järjestänyt henkilökohtaisen kirjastosi?

Järjestys, mikä se on? Kodissani ei ole tällä hetkellä kunnon kirjahyllyä, joten kirjat kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla pinnoilla. Toisaalta näin syntyy sopivan boheemi (=pölyinen) sisustus.  Osan kirjoista olen joutunut viemään varastoon.

06. Minkä kirjan aina vannot lukevasi, mutta et ole vieläkään saanut aikaiseksi? Kirja, jonka lukemattomuudesta tunnet suorastaan häpeää?

No eräs Anna Karenina. Takana lukuisia yrityksiä, viime kesänä pääsin jo aika pitkälle! Haluaisin lukea myös viimeinkin Sinuhe, egyptiläisen, jota yritin tahkota läpi viimeksi ala-astelaisena.

07. Pettymys, yliarvostettu, ei vain hyvä – mistä kirjasta et pitänyt, vaikka oletit, että pitäisit? Muistatko viimeisintä kirjaa, jonka jätit kesken? 

Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe oli kaikessa viihdyttävyydessään oikein luettava, mutta mielestäni liian hypetetty. Kirjallisuuden kaanoni on kyllä täynnä erinäisiä klassikon asemassa olevia teoksia, joista tulee epämiellyttävä olo. Nabokovin Lolita hyvänä esimerkkinä. 

08. Millaiset tarinat kiehtovat sinua? Millaisista pysyt erossa? 

En ole ehkä erityisemmin kovin juonivoittoisten tarinoiden ystävä. Liian jännittävä juoni harvoin antaa tilaa millekään muulle. Viime aikoina olen lukenut monia hyviä proosamuotoon kirjoitettuja tietokirjoja, joissa on hyvinkin henkilökohtainen ote. Esimerkki löytyy aiemmasta merkinnästä. Vai tarkoitettiinko tässä nimenomaan fiktiota? 

09. Minkä kirjan antaisit luettavaksi presidentille? 

Sauli voisi lukaista vaikkapa koko Chimamandan tuotannon. 

10. Mitä aiot lukea seuraavaksi? 

Mielelläni esim. kaiken, mutta alkuun ainakin Elena Ferranten My Brilliant Friend, Lauren Groffin Fates and Furies ja Henni Kitin Elävän näköiset, joka on lukupiirini seuraava teos. Myös Alastalon salissa kiinnostaa ihan vain siksi, että voisin hommata coolin t-paidan, jonka saa, kun kyseinen teos on luettu. Taidehistorian lehtorillani on sellainen ja se on hieno. 

 

Hmmm. Jokohan sitä kirjoittaisi vaikka niistä kakuista seuraavaksi?

Kulttuuri Kirjat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.