Täydellisen juustokakun jäljillä, osa 1
Tässä ilmainen vinkki: matkustakaa Puolan Gdanskiin, menkää Cafe Kamienica -nimiseen kahvilaan ja maistakaa talon hunaja-kanelijuustokakkua. Lupaan, että elämänne on täydellistä sen jälkeen. Makuelämys oli nimittäin niin ihanaa, että sitä edelleenkin kaiholla muistelen.
Lomalta palattua ohjelmassa oli kaiken maailman juustokakkujen googlettaminen. Oikeanlaisen reseptin jäljittäminen on ollut haastavaa, koska en oikein osaa sanoa, oliko kakku hyydytetty liivatteella, paistettu uunissa vai mitä ihmeen taikaa siinä oli käytetty. Se oli nimittäin unelmaakin pehmeämpi ja samalla kiinteä olematta kuitenkaan liian tiivis. Se oli makea, mutta ei imelä, täydellisen kanelinen ja ja ja… Joko tuli selväksi, että tämä kakku teki lähtemättömän vaikutuksen?
Kakku sopii nautittavaksi esimerkiksi yhdessä runouden kanssa
Olen siis kolunnut vähintäänkin koko internetin kanelikakun reseptin toivossa. Hetken olin jo läpimurron äärellä, kun löysin puolan kielisen reseptin, joka vaikuttaa lupaavalta. Kokeilen sitä heti seuraavaksi, kun saan opeteltua puolan alkeet.
Inspiroiduin silti kokeilemaan ensihätään syksyyn sopivaa uunijuustokakkua. Mielestäni tämä sopii erityisen hyvin kirpeän kuulaisiin syyspäiviin. Tai harmaiden sadepäivien piristykseksi. Oikeastaan kakku voisi sopia hyvin myös joulupöytään. Tarkemmin ajatellen: milloinpa kakku nyt ei olisi hyvä idea?
Kakku kypsennetään uunissa ja on parhaimmillaan hyvin viilennettynä, mieluiten yön yli jääkaapissa tekeytyneenä. Kanelisuus tulee kanelipyörteistä ja kakku makeutetaan yksinomaan fariinisokerilla. Vaikka tämä ohje on vain löyhästi inspiroitunut puolalaisesta esikuvastaan, tässä kakussa on silti jotain ihanan lohdullista ja sen kanssa on erityisen ihanaa käpertyä sohvannurkkaan lukemaan hyvää kirjaa.
(Psst! Pyydän armollisuutta, sillä tähän reseptiin liittyy myös omat haasteensa jo siinäkin mielessä, että en ole tottunut laittamaan ylös mitään kehittelemiäni ohjeita. Soveltavalle leipojalle määrien ja aikojen kirjaaminen tuotti vähän vaivaa.)
Eli tämä seuraava resepti on Puolassa syömäni kakun tapaista… öhöm, no ei oikeastaan millään tavalla, mutta ainakin siinä on kaipaamaani kanelisuutta ja lievittää pahimpia vieroitusoireita. Sen oikean etsiminen siis vielä jatkutkoon.
Kanelinen uunijuustokakku syyspäiviin
Keksipohja
200 g keksejä, esim. Speculaas, Bastogne tai perinteinen piparkakku
70 g voita sulatettuna
Juustokakku
400 g tuorejuustoa
1 dl ranskankermaa
1 dl kreikkalaista jogurttia
2,5 dl fariinisokeria
3 munaa
1 tl vaniljasokeria
Kanelisattumat
100 g voita sulatettuna
2 dl fariinisokeria
1-2 rkl kanelia riippuen haluamastasi kanelisuuasteesta
1 rkl jauhoja
Jauha keksit monitoimikoneessa tai käsin ja lisää sulatettu voi. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Vatkaa tuorejuusto sileäksi sähkövatkaimella. Lisää fariinisokeri ja vatkaa vielä niin, että sokeri liukenee kunnolla. Lisää myös jogurtti, ranskankerma ja kananmunat yksitellen. Mausta vaniljasokerilla. Kaada juustokakkuseos vuokaan odottamaan. Sulata voita hetki mikrossa. Sen ei välttämättä tarvitse olla aivan juoksevaa. Lisää sitten fariinisokeri, kaneli ja jauhot. Annostele kaneliseosta juustokakkuseoksen päälle ja sekoittele esimerkiksi ohuella veitsellä taikinat keskenään pyörteiksi. Paista uunissa noin tunti ja anna jäähtyä hyvin, mieluiten yön yli. Nauti vahvan kahvin ja hyvän kirjan kanssa.