Näin rahaa käytetään perheissä?

Yleisesti sukupolven rahankäytöstä puhuminen on vaikeaa, koska jokaisella yhteen sukupolveen kuuluvalla on hyvin rajatusti yhteistä – kasvavathan he eri puolilla maata erilaisissa olosuhteissa. Perusasiat ovat kuitenkin samat saman sukupolven edustajille:  he ovat syntyneet suurinpiirtein samoihin aikoihin suurinpiirtein samanikäisille vanhemmille. Näin yleistämällä voidaan yrittää löytää muutamia yhteisiä seikkoja heistä ja heidän rahankäyttötottumuksistaan.

Suuret ikäluokat kasvoivat pula-aikana

Suomen suuret ikäluokat syntyivät vuosina 1945-1950 toisen maailmansodan jälkeen. Heidän lapsuuttaan leimasi pula ja pelko. Vaikka sota loppui ja elintarvikkeiden säännöstelyä pystyttiin vähentämään,Suomi joutui maksamaan isoja sotakorvauksia vuoden 1952 syksyyn saakka. Tämän aikakauden lasten vanhemmat pelkäsivät uuden sodan syttymistä milloin tahansa, sillä osa heistä oli elänyt jo ensimmäisen maailmansodan aikana. Suurista ikäluokista tuli siten olosuhteiden ja vanhempiensa vaikutuksesta varsin varovaisia rahankäytössään. He myös halusivat jättää rahaa lapsilleen, koska heidän kokemuksensa mukaan tulevaisuudesta ei koskaan voinut olla varma.

Seuraavaksi sukupolveksi laskettakoon 70-luvulla syntyneet aina 80-luvun alkuvuosina syntyneisiin asti. Sotakorvauksien vuoksi Suomen teollisuusrakenteisiin oli panostettu paljon ja kun korvaukset oli maksettu, vienti alkoi vetää ulkomaille. Valtio vaurastui ja hyvinvointiyhteiskuntaa voitiin alkaa rakentaa 60-luvulla. 70-luvulla syntyneet saivat nauttia näistä eduista. Heidän koulutuksensa ja terveydenhuoltonsa oli parempaa kuin aiemmilla sukupolvilla.

80-luvun kasvubuumi auttoi taloudessa

Koko 80-luvun ajan Suomessa vallitsi voimakas talouskasvu ja se väistämättä vaikutti teini-ikäisten kehittyviin rahankäyttötottumuksiin. Ulkomaanmatkat ja ylellisyystuotteet kuten korvalappustereot alkoivat yleistyä. Nuoret kasvoivat ilmapiirissä, jossa lainaa oli helppo saada pienellä korolla ja kaikki sijoitukset tuntuivat kannattavilta. Aiemmat sukupolvet olivat sijoittaneet korkeintaan omaan taloon ja yritykseen, mutta he olivat ensimmäinen sukupolvi, jolle sijoittaminen esimerkiksi asuntoihin tai osakkeisiin tuntui realistiselta ja järkevältä. 80-luvulla kasvoikin sukupolvi aikuisia, jotka pystyivät uskomaan, että hyvinvointivaltio pitäisi huolen heidän lapsistaan. He eivät säästäneet rahaa pahan päivän varalle samalla tavalla kuin omat vanhempansa, vaan kuluttivat rahaa ja yrittivät tehdä rahalla lisää rahaa.

Lama muutti kaiken

80-luvun puolivälin ja 90-luvun lopun välissä  syntyneiden sukupolvi kasvoi pitkän kasvukauden jälkeisen laman aikana tai varjossa. Useimmat tunsivat jonkun, jonka oma yritys oli kaatunut laman seurauksena. Ajankohtaisohjelmat kertoivat kuukausi toisensa jälkeen ihmisistä, joiden elämän pilasivat huonoin perustein myönnetyt ja liian suuret lainat.

Pankit olivat vähällä kaatua, mutta toisaalta taustalla alkoi Nokian kasvu. Kasvoi sukupolvi, joka on skeptinen liian hyviltä vaikuttaville sijoitusmahdollisuuksille ja välttelee lainojen ottamista mutta on myös nähnyt kuinka heikoistakin näkymistä ponnahdetaan ylös – ja mahdollisesti takaisin alas. Kaikesta tästä kuitenkin selviää.

Tämä sukupolvi on viimeinen sukupolvi, joka ehti käyttämään markkoja. He ovat eläneet ja matkustaneet Euroopassa, jossa on yhteinen valuutta. He ovat myös kaupunkilaistunut sukupolvi, joka asuu pidempään vuokralla ja hankkii lapsia myöhemmin. He ovat myös valmiita tinkimään palkastaan tehdäkseen vähemmän töitä. Tämä sukupolvi panostaa mielellään rahaa itseensä ja omaan hyvinvointiinsa perheensä sijasta. Heille joogaaminen Balilla puolet vuodesta kuulostaa paremmalta kuin oma piha, kaksi lasta ja farmariauto.

2000-luvulla isoja käänteitä

Nyt varttuva 2000-luvulla syntynyt sukupolvi ei ole vielä tienannut tarpeeksi omaa rahaa, jotta heidän rahankäyttötottumuksistaan olisi varmaa tietoa. Se kuitenkin tiedetään, että milleniaalit ovat digiyhteiskunnassa kasvaneita lapsia, joille rahan käyttäminen on helpompaa ja nopeampaa kuin aiemmille sukupolville.

He ovat kasvaneet pikavippi- ja kertaluottomainosten ympäröiminä mutta ovat myös ehtineet kuulla niiden haitoista ennen kuin  ovat voineet saada niitä. Tämä sukupolvi tai viimeistään seuraava ei välttämättä käytä enää meille tuttuja fyysisiä valuuttoja vaan täysin digitaalisia kryptovaluuttoja. Siinä vasta suuri muutos rahankäyttötottumuksiin onkin.

Perhe Puhutaan rahasta Raha

Mitä perheet tekevät vapaa-ajallaan eri aikoina?

Lapset tulevat koulusta kotiin arkena, tekevät läksyt ja lukittautuvat pelaamaan puhelimellaan tai tabletillaan omaan huoneeseensa. Täältä heidät yleensä huudetaan syömään vanhempien tullessa kotiin myöhemmin illalla. Kuulumiset vaihdetaan lyhyesti, koska vanhemmilla on kiire viemään nuorimmaista lasta jääkiekkotreeneihin ja vanhimmalla lapsella on kiire älylaitteensa ääreen, koska kaverit odottavat jo kuumeisesti peliseuraa. Tämä kaikki kuuluu nykyään perheen arkiseen vapaa-aikaan, joskin voi olla, ettei tämä päivästä toiseen tunnu lainkaan vapaa-ajalta. Vapaa-ajan merkitys on siis nykyään muuttunut rauhoittavasta yhdessäolosta hektiseen harrastamiseen.

Miten aikaa riittää perheen sisällä?

Tämä kuulostaa nykyään yhä enemmän ja yhä useamman perheen arjelta, jossa toistensa huomioimiselle ei ole niin paljoa aikaa kuin ennen. Kuvauksessa asiat ovat vielä poikkeuksellisen hyvin, koska vanhemmat ylipäätään ehtivät istua alas samaan ruokapöytään lastensa kanssa – monessa perheessä ei ole mahdollisuutta tai aikaa edes tähän. Tämä on mielestäni kuitenkin ihan omaa syytä. Aikaa on kyllä, kun sitä tekee. Vaikka välillä arki on hektistä, pitäisi kuitenkin löytää aikaa niille asioille, joilla loppujen lopuksi on jotain merkitystä. Miksi sitten arki on nykyään niin kamalan kiireistä? Mielestäni tämä johtuu jatkuvasta tarpeestamme kasvaa, tuottaa enemmän tulosta sekä rahaa. Meillä tulee olla aina vain enemmän työprojekteja, aina vain enemmän harrastuksia. Tylsyydelle ei anneta enää tilaa, vaikka se olisi luovuutemme sekä yhteisen aikamme kannalta hyvin merkittävää.

Harrastukset ja tekniikka ohjaa arkea

Monen perheen arkea ja vapaa-aikaa määrittävät nykyään niin harrastukset kuin uusi ja kehittyvä teknologia, joka vie tilaa oikeilta ihmiskontakteilta. Toisaalta tämä uusi teknologia voi myös olla apuna vapaa-ajan käytössä ja sen lisäämisessä oikein käytettynä – kaukana asuvien kavereiden kanssa on esimerkiksi helpompi pysyä kontaktissa. Vapaa-aikaa käytetään toisaalta yhä monipuolisemmin, mutta sen muodot ovat muuttuneet täysin vuosikymmenen aikana. Nykyään, kun normaalina toimintana pidetään älypuhelimen jatkuvaa läsnäoloa, olivat älylaitteet ennen vain välineenä yhteydenpidolle ja aikaa jäi enemmän niille oikeasti tärkeille asioille, kuten kavereiden näkemiselle sekä perheen yhteiselle toiminnalle.

Yhteiset hetket offlinessa

Ennen perheen vapaa-ajalla tarkoitettiin pieniä asioita arkena, kuten yhteistä ruokailuhetkeä, peli-iltaa tai yhteistä hetkeä sohvalla. Perhe-elämässä oltiin enemmän läsnä sekä yhdessä toisten kanssa sekä vapaa-aika koostui pienistä hellyydenosoituksista ja se oli selvästi vapaata. Elämä ei ollut hektistä sanan nykyisessä merkityksessä, vaan töiden päätyttyä ne oikeasti päättyivät ja voitiin keskittyä perheen kanssa olemiseen sekä omaan hyvinvointiin esimerkiksi harrastusten kautta. Nykyään työpaineiden lisääntyessä vapaa-ajan määritelmä ja merkitys on muuttunut, koska usein aikuiset pohtivat työasioita myös kotona illalla ja ne helposti alkavat määrittää koko perhe-elämää.

 

Konkreettiset vapaa-ajan käyttökohteet ovat muuttuneet huimasti tämän vuosikymmenen aikana, osaksi myös teknologian ja älylaitteiden kehityksen myötä. Ennen vapaa-aika oli jotain, mitä ei tarvinnut niinkään miettiä ja tylsyys oli välillä suotavaa, mutta nykyään teknologian ollessa koko ajan läsnä meidän elämissämme, haemme sen kautta yhä monipuolisempia sekä oudompia kohteita, johon voisimme vapaa-aikaamme käyttää. Emme kestä ollenkaan tylsyydentunnetta, vaan koko ajan pitää olla menossa ja tekemässä jotain.

Harrastukset tärkein henkireikä

Nykyään siis käytämme vapaa-aikaamme erilaisiin harrastuksiin, sekä moniin muihin erilaisiin, meille varta vasten tehtyihin aktiviteetteihin, emme niinkään osaa vain rentoutua tai maata kotona perheemme kanssa. Toisaalta samaan aikaan meidän arkinen aktiivisuutemme on laskenut tämän vuosikymmenen aikana huomattavasti, koska ennen vapaa-aikamme koostui yhdessä puuhaamisesta sekä muista liikunnallisista harrastuksista.

Vapaa-aika nykyisin

Ennen ehdimme paljon enemmän kaikenlaista, vaikka nykyään vapaa-ajan käyttöön on luotu meille yhä enemmän ja monipuolisempia vaihtoehtoja. Voimme siis seuraavan kerran puhelin kädessämme miettiä, käytämmekö kallisarvoisen vapaa-aikamme puhelimen selaamiseen tai pelaamiseen, vai teemmekö jotain meille merkityksellistä meille rakkaiden ihmisten kanssa. Tylsyyskin on välillä terveellistä, jopa suotavaa, jotta oppisimme arvostamaan vapaa-aikaamme sekä oppisimme keksimään jotain muuta tekemistä teknologian sijaan – kuten ennen vanhaan.

Muita kiinnostavia artikkeleita perheiden arjesta eri vuosikymmenten aikana:

Perhe Ystävät ja perhe Hyvä olo Lapset