Kattomateriaaleista ja niiden valinnasta

Katot eivät ole kovinkaan mielenkiintoinen aihe, mutta itse satun olemaan nainen ja ammatiltani rakennusinsinööri ja aihe on muutenkin itselleni ajankohtainen kun oman kodin remontti ja sisustaminen on ajankohtaista.

Joten tässä kunnon infopläjäys katoista 😀

Kattojen, niiden valinnan ja kunnossapidon suhteen täytyy pitää mielessä muutama eri asia

  • materiaali
  • kaltevuusaste
  • rakenne ja muoto

Kaikilla näillä tekijöillä on vaikutusta katon käyttöikään. Valitse materiaalit oikein, niin katto kestää kymmeniä vuosia. Huonot valinnat voivat johtaa yllättävän pikaiseen kattoremonttiin.

Tyypilliset kattomateriaalit

Suomessa rakennetaan kattoja pääasiassa pellistä, bitumista ja tiileistä. Muitakin materiaaleja toki on, mutta nämä edellämainitut muodostavat suuren osan kaikista uuskohteiden kattomateriaalivalinnoista.

Otetaan pikakatsaus kaikkiin näihin kattotyyppeihin.

Bitumikatot

Bitumikatot eivät ole kovinkaan yleisiä pk-seudulla mutta muualla Suomessa niitä asennetaan useammin. Niiden etuna on monipuolisuus, sillä bitumi toimii hyvin myös erittäin kaltevilla tai loivilla pinnoilla. Aluskatteet ja -kermit tulee tottakai miettiä aina tarpeen mukaan, mutta joissakin tapauksissa ne ovat tarpeettomia bitumikattojen suhteen. Tämä johtuu siitä, että bitumia voidaan laittaa useita kerroksia päällekkäin

Tiilikatot

Tiilikatot ovat yleisesti ottaen kestäviä ja ne myös näyttävät hyviltä. Näille katoille voi saada jopa 30 vuoden takuun joiltakin valmistajilta, joten käyttöikä kattomateriaaleilla on kunnossa. Tiilet soveltuvat kaikille normaaleille kaltevuustyypeille, mutta niiden suhteen täytyy pitää mielessä se, että tiilikatot eivät ole vesitiiviitä joten aluskatot tulevat aina tarpeen.

Peltikatot

Eräs peltikattojen eduista on se, että niiden avulla katto saadaan rakennettua erittäin nopeasti sillä yksittäinen levy voi kattaa kerrallaan jopa 10m2. Vertaa sitä tiilien latomiseen yksitellen ja ymmärrät miksi peltikatto on houkutteleva vaihtoehto. Peltikatto on myös valmistettu kaikille tutusta materiaalista mikä tekee sen valinnan psykologisesti helpommaksi.Peltikaton kanssa kannattaa talvisin uistaa, että materiaali on liukas ja siksi kannatta aina hankkia lumiesteet katolle, se on turvallisuuskysymys.

Muut katon rakentamiseen liittyvät tekijät

Kattomateriaalin valintaan vaikuttaa monta tekijää. Ulkonäkö on tietysti tärkeä, mutta myös kaltevuudella on vaikutusta siihen minkälainen materiaali kannattaa valita. Tähän tietysti liittyy myös säätila. Sataiselle rannikkoalueelle voi sopia joku toinen kattomateriaali paremmin kuin esimerkiksi Lappiin jossa ilmasto on hieman erilainen. Hinta on myöskin vaikuttava tekijä ja tiettyihin budjetteihin ei esimerkiksi saa mitenkään mahtumaan kalliimpia kattomateriaaleja.

Asennus- ja ylläpitokustannuksia ei myöskään sovi unohtaa. Esimerkiksi bitumikattoja on yleisesti ottaen aika helppo asentaa itse eikä niiden ylläpito välttämättä vaadi sen suurempia toimenpiteitä kuin ajoittaiset sammaleiden poistot ja lumen siivoamisen. Tiilikaton rakentaminen on hieman vaativampi toimenpide ja jos sitä ei rakenna kunnolla, niin aluskatteiden on syytä olla erittäin hyvät kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Katon käyttöikä on useilla materiaaleilla 30 tai jopa 50 vuotta ja tyypillisesti kupari- tai teräskatteet kestävät kauemmin kuin muut kattomateriaalit. Ongelmana ei kuitenkaan usein ole varsinainen kattomateriaalien kuluminen vaan katon rakentamisen aikana syntyneet virheet. Pienetkin virheet voivat johtaa ongelmiin koska ne pystyvät aiheuttamaan vahinkoa katon tukirakenteisiin vuosikymmenten ajan. Ei siis mikään ihme, että monella tee-se-itse-tyyppisellä henkilöllä katon käyttöikä on lyhyempi kuin oikean ammattilaisen tekemällä.

Kattomatereilla on myös eroja niiden ominaisuuksien mukaan. Yksi mielessä pidettävä asia on äänieristys – esimerkiksi peltikatto pitää luontaisesti suurempaa meteliä kuin huopakatto ihan rakennusmateriaaleista johtuen. Toisaalta peltikatoista kuulee sateen ropinan hyvin, joten jos siitä nauttii niin peltikatto voi olla hyvä valinta.

Mutta kuka rakentaa nykyään taloja?

Huomattava osa Suomessa rakennettavista taloista on nykyään talopaketteja eikä alusta lähtien räätälöityjä taloja. Tämä tekee tietysti rakentamisesta paljon nopeampaa ja usein myös halvempaa olettaen, että kaikki menee prosessissa oikein eikä jälkikäteen tarvitse tehdä suuriakaan korjaustoimenpiteitä. Ei talopaketeissa mitään väärää ole vaan ne ovat usein erittäin hyvä valinta rakennuttajille mikäli toteuttajat ovat osaavia henkilöitä.

koti tutoriaalit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *