Sisustuspuuhissa ja tapetteja valitsemassa

Kattotyyppipostaus saa nyt jatkoa tapetin valinnan pohtimisesta.

Tapetit, niitä on muuten miljoonaa erilaista. Tältä on varmaan monesta tuntunut, kun on pohtinut uuden asunnon sisustusta. Helposti voisi ajatella, että netti on helpottanut löytöretkeä etsiä oikeanlaiset tapetit omaan asuntoon, koska ei tarvitse ravata autolla liikkeestä toiseen. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole, koska internet on mahdollistanut myös vaihtoehtojen määrän räjähdymäisen kasvun. Seuraavassa muutamia vinkkejä, millaisia tapettityyppejä on saatavilla.

Vinkkejä tapettityypeistä

Ensimmäinen monelle tuttu tapettityyppi on paperitapetti, joita valmistaa useat niin kotimaiset kuin ulkomaalaisetkin valmistajat. Paperitapetti kiinnitetään seinään perinteisesti liisterillä, jonka annetaan vettyä ennen seinälle asettamista. Kyseisen paperityypin kiinnittäminen on monelle tuttu juurikin sen hankaluuden takia, mutta edelleen monet valitsee sen muiden tyyppien sijasta, sillä se on edullinen.

Valokuvatapetti on uusi trendikäs tapettityyppi, jonka avulla seinille saa näyttäviä kuvia (joskin voi olla kalliita), joko omista arkistoista tai ostamalla valmiita.

Jos paperitapetin asentaminen on hankalammasta päästä, niin sen sijaan kuitutapetti (non-woven) on sinulle, mikäli haluat päästä helpolla. Se valmistetaan polyesteri- ja selluloosakuiduista ja on laadultaan parempaa kuin perinteiset tapetit. Se kiinnitetään laittamalla non-woven -liimaa seinälle ja sen jälkeen tapetti päälle ilman sen kummempia vettymisaikoja.

Lasikuitutapetti on tapettityyppi, joka kestää kosteutta ja on muutenkin hyvin kulutusta kestävä materiaali. Lasikuitutapettia käytetään luonnollisen seinäpinnan saavuttamiseksi ja se onkin nostanut suosiotaan ympäri maailman.

Vinyylitapetti on myös non-woven -tyyppinen tapettityyppi, ja sen kiinnitystapa on riippuvainen pohjatapetista, jossa käytetään kuitu- tai paperitapettia. Vinyylitapetti kiinnitetään non-woven -liimalla ilman vettymisaikaa. Helppoa.

Tapettien kiinnityksestä kannattaa katsoa tämä hyvä video. Tapetteja ostaessa kannattaa huomioida huoneiden tilojen asettamat kriteeri tapetilta vaadittavalle kestävyydelle. Eteinen voi vaatia kestävämpää tapettia, jotta kestää putsaamisen. Olohuoneeseen sopii hieman herkempikin tapettityppi kuten paperitapetti.

Jos asioit liikkeessä, niin kannattaa aina muistaa pyytää mallipalaa ja/tai lainata mallikirjaa, josta voit katsoa kotona rauhassa, mikä sopisi parhaiten. Mallipalan kannattaa olla iso, jotta se auttaa hahmottamaan tapetin sopivuuden asuntoosi mahdollisamman parhaalla tavalla. Valolla on suuri merkitys, miltä tapetti tulee näyttämään. Se voi näyttää ihan erilaiselta hämärässä huoneessa kuin taas sellaisessa, johon paistaa usein aurinko.

Osta myös hyvä tapettiveitsi ja levityslasta. Niiden on paras olla laadukkaat, jotta työstä ei tule tuskaista.

Liimaa ei myöskään kannata levittää kuin kahden vuodan leveydeltä, koska muuten voi olla, että liima kerkeää kuivumaan ja et enää pysty kiinnittämään tapettia ajoissa.

Muutamia hyviä tapettivalmistajia ovat

  • Mr. Perswall (etenkin valokuvatapetti)
  • Casadeco
  • Designers Guild
  • Vallila
  • Borås Tapeter
  • Maricken
koti sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *