Varhaiskavatus

Rinteen hallitus aikoo palauttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden tulevalla hallituskaudella. Sipilän hallitus nimittäin sääti niin, että oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen säilyi vain, mikäli lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelivät kokoaikaisesti taikka opiskelivat päätoimisesti, toimivat yrittäjänä tai olivat omassa työssä. Eli oikeus menetettiin jos vaikka toinen vanhemmista oli työtön. Subjektiivinen päivähoito-oikeus rajattiin 20 tuntiin viikossa lapsilta, joiden vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Tämä eriarvoistaa lapsia vanhempien työmarkkina-aseman mukaan. Subjektiivinen päivähoito-oikeus tuo useampia lapsia päivähoidon piiriin, mikä on positiivista, koska jokaisella lapsella tulee olla oikeus varhaiskasvatukseen. Minun puolesta vanhemmat voivat vaikka levätä sen aikaa kun lapset ovat päiväkodissa, sillä hyvin levänneet vanhemmat ovat parempia vanhempia lapsilleen.

Jo nimi varhaiskasvatus viittaa siihen ettei päiväkoti ole pelkkä lapsien säilömispaikka siksi aikaa kun vanhemmat käyvät töissä. Päiväkodissa lapsi leikkimisen ohella oppii uusia asioita, vuorovaikutustaitoja, perus käytöstapoja ja kieltä, oli sitten mistä taustasta tahansa. Itse kävin esikoulun ruotsiksi ja opin kielen yllättävän nopeasti, sillä kun esimerkiksi jopa kotoota huonon sanavaraston omannut lapsi laitetaan varhaiskasvatukseen, hän imee pesusienen lailla uutta sanastoa päiväkodissa.

Kuten vanhainkodeissa, myöskään päiväkodeissa ei tulisi tavoitella voittoa. Vaikka voitontavoittelu on kielletty perusopetuksessa, vastaavaa linjausta ei ole tehty varhaiskasvatuksessa. Ennen yksityiset päiväkodit olivat pieniä, nyt isot ketjut valtaavat vauhdilla alaa ja voimme puhua päiväkotibisneksestä. Lapsiasiavaltuutetun mukaan kehitys on vaarallinen ja uhkaa Suomen sosiaalista eheyttä. Esimerkiksi yksityisestä päiväkoti Touhulasta on puhuttu uutisissa, mm. siitä että lapsen päähän saama haava oli piilotettu pipon alle.

Päiväkodissa lapsista huolehditaan taustasta riippumatta, ja varhaiskasvatus tasoittaa lasten välillä kotitaustoista johtuvia eroja. Päiväkodissa huomataan myös nopeasti jos koti-oloissa on joku pielessä.

puheenaiheet tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *