Varhaiskavatus

Rinteen hallitus aikoo palauttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden tulevalla hallituskaudella. Sipilän hallitus nimittäin sääti niin, että oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen säilyi vain, mikäli lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelivät kokoaikaisesti taikka opiskelivat päätoimisesti, toimivat yrittäjänä tai olivat omassa työssä. Eli oikeus menetettiin jos vaikka toinen vanhemmista oli työtön. Subjektiivinen päivähoito-oikeus rajattiin 20 tuntiin viikossa lapsilta, joiden vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Tämä eriarvoistaa lapsia vanhempien työmarkkina-aseman mukaan. Subjektiivinen päivähoito-oikeus tuo useampia lapsia päivähoidon piiriin, mikä on positiivista, koska jokaisella lapsella tulee olla oikeus varhaiskasvatukseen. Minun puolesta vanhemmat voivat vaikka levätä sen aikaa kun lapset ovat päiväkodissa, sillä hyvin levänneet vanhemmat ovat parempia vanhempia lapsilleen.

Jo nimi varhaiskasvatus viittaa siihen ettei päiväkoti ole pelkkä lapsien säilömispaikka siksi aikaa kun vanhemmat käyvät töissä. Päiväkodissa lapsi leikkimisen ohella oppii uusia asioita, vuorovaikutustaitoja, perus käytöstapoja ja kieltä, oli sitten mistä taustasta tahansa. Itse kävin esikoulun ruotsiksi ja opin kielen yllättävän nopeasti, sillä kun esimerkiksi jopa kotoota huonon sanavaraston omannut lapsi laitetaan varhaiskasvatukseen, hän imee pesusienen lailla uutta sanastoa päiväkodissa.

Kuten vanhainkodeissa, myöskään päiväkodeissa ei tulisi tavoitella voittoa. Vaikka voitontavoittelu on kielletty perusopetuksessa, vastaavaa linjausta ei ole tehty varhaiskasvatuksessa. Ennen yksityiset päiväkodit olivat pieniä, nyt isot ketjut valtaavat vauhdilla alaa ja voimme puhua päiväkotibisneksestä. Lapsiasiavaltuutetun mukaan kehitys on vaarallinen ja uhkaa Suomen sosiaalista eheyttä. Esimerkiksi yksityisestä päiväkoti Touhulasta on puhuttu uutisissa, mm. siitä että lapsen päähän saama haava oli piilotettu pipon alle.

Päiväkodissa lapsista huolehditaan taustasta riippumatta, ja varhaiskasvatus tasoittaa lasten välillä kotitaustoista johtuvia eroja. Päiväkodissa huomataan myös nopeasti jos koti-oloissa on joku pielessä.

Puheenaiheet Työ

Sipsikaljavegaanit ja vegaanihaaste

https://www.facebook.com/Vegaanituotteet/photos_stream

vege.jpg

 

Vegaanihaaste meni osaltani vähän niin ja näin, kaipasin oikeasti hyvää juustoa ja kahvimaitoa. Olenkin jo valmiiksi lakto-ovo vege, syön siis satunnaisesti maitotuotteita, mutta minkäänlaiseen lihaan en ole koskenut kohta 11 vuoteen. Yllätin itseni pikku hiprakassa kampin bussiasemalta mozzarellapatonki suussa, mutta muuten pystyin olemaan vegaani aika hyvin, perheen jokaviikkoiselle tortillatorstaille piti ostaa omat kermaviilit (oatlyn fraiche) ja jälkkärijätskit, mutta työpaikan jääkaapissa taitaa vieläkin majailla soijamaito jota en koskaan käyttänyt koska ei sovikkaan kahvin kanssa. Tammikuusta on toki jo useampi kuukausi mutta kun oli arjen peruspalikat eli soijamaito ”tissimaidon” sijaan ja keijun sinistä niin aika hyvin pärjäsi.

Vähän aika sitten lanseerattiin termi sipsikalja-vegaani, ja facebookin yhteisössä on tällä hetkellä melkeen 15 000 iloista sipsaria jotka levittävät vihiksen (hoviruoan kasvis-”lihapiirakan”) ilosanomaa. Elämänfilosofia heillä on nauttia ruuasta tekemällä siitä mättöä, eli lisäämällä erilaisia sipsari-elementtejä, kuten vaikka juustoa, karkkeja, keksejä, rasvaa, ketsuppia ja sokeria yhdessä tai erikseen. Vihreästä terveellisestä (kuten jopa pöytäliinasta) pyydellään anteeksi jos sitä on ruokaan eksynyt, ja uusia elämyksiä fiilistellään. Kukaan tuskin jaksaa kokoaika elää syödäkseen, mutta esillä onkin vaan ne parhaimmat kultakimpaleet.

Itse pidän itseäni vähän sipsarina, tykkään vihiksistä, mutta kohudonitsia en ole maistanut. Äitin jaksaa vitsailla sipsari-filosofiastani joka on vihdoin saanut nimen ja viiteryhmän. Itse rakastan kuitenkin halloumia, fetaa, mozzarellaa ym. mutta vegaaniset juustot olen todennut huonoiksi. Myös intialainen/nepalilainen ruoka on yksi lemppareistani, mutta sisältää usein jogurttia. Olen siis osa-aika sipsari.  

Hyvinvointi Mieli