Ghiblin kissat

7.jpg
Japanilaisen animaation kirkkain tähti, Studio Ghibli, on ollut jo pitkään tunnettu visuaalisesti upeista ja tunnelmallisista elokuvistaan. Päähenkilöinä toimivat yleensä nuoret, useimmiten itsepäiset sekä seikkailunhaluiset, tytöt sekä naiset. Merkittävimpiin sivuhenkilöihin Ghiblin animaatioissa kuuluvat kuitenkin monesti kissat.

13.jpg
Ensimmäisen kerran Ghiblillä merkittäviä kissoja esiintyi Naapurini Totoro -elokuvassa, jonka erikoiseen hahmokaartiin kuului muun muuassa metsän olentoja kuljettava, 12-jalkainen Kissabussi. Pikkusisko Mein kadotessa yhtäkkisesti, Satsuki pyytää apua Totorolta. Tämä kutsuu paikalle raitaisen ystävänsä, joka kyyditsee Satsukin kadonneen sisarensa luo.

Vuosi Totoron jälkeen julkaistiin Kikin lähettipalvelu, jossa 13-vuotias noitaneiti Kiki matkustaa satamakaupunkiin harjoittelemaan kunnon noidaksi tuloa. Mukaansa hän ottaa Jiji-kissan, joka näsäviisaista kommenteistaan huolimatta toimii parivaljakon harkitsevampana ja varovaisempana osapuolena.

9.jpg
Seuraavan kerran kissa toimi merkittävänä sivuhenkilönä vasta vuonna 1995, kun Ghibli julkaisi Sydämen kuiskauksen. Elokuvassa oli tällä kertaa yhden kissan sijasta kaksi; tuima, itsepäinen ja lihava Moon sekä antiikkikaupan arvokkain aarre, kissanukke Paroni Humbert von Gikkingen.

Saavuttamansa suosion myötä Paroni ja Moon (nimellä Muta) palasivat yhdessä valkokankaalle vuonna 2002 elokuvassa Kissojen valtakunta. Romanssia haikaileva, itsestään epävarma ja kömpelö Haru pelastaa kissan jäämästä auton alle. Pelastettu kissa paljastuu kissojen valtakunnan prinssi Luneksi, ja urotyöstä kiitollinen kissojen kuningas palkitsee tytön hiirillä, kissanmintulla sekä lupauksella avioliitosta poikansa kanssa.

11.jpg12.jpg
Elämäänsä ja itseensä tyytymättömänä, Haru vahingossa lupautuukin kissaprinssin morsiameksi. Apua toivottomaan tilanteeseen tuovat kuitenkin nyt Kissa-asioiden toimistoa pyörittävä Paroni sekä viestinviejänä ihmisten maailman ja toimiston välillä toimiva Muta. Haru siepataan Kissojen valtakuntaan, ja yrittäessään palata takaisin ihmisten ulottuvuuteen, hän viimein oppii olemaan itsevarma oma itsensä.

3.jpg5.jpg
Viimeksi kissoja ollaan Ghiblillä nähty elokuvassa Kätkijät. Aluksi antagonistin roolissa, Niya-kissa jahtaa herkeämättä talon salaisia pieniä asukkaita. Sairaalle pojalle kissa taas on yksinäisten päivien kallisarvoinen kumppani. Lopussa saalistajan vietti väistyy ja Niya toimii viestinviejänä Arrietty-kätkijän sekä Sho-pojan välillä, johdattaen Shon hyvästelemään muuttomatkalle lähtevän Arriettyn.

1.jpg
Ghiblin elokuvissa kissa toimii johdattajana, viestinvälittäjänä. Kissa on kumppani, ystävä ja neuvonantaja. Hahmoille se edustaa muutosta, aikuistumista sekä ennen kaikkea, oman itsensä että kohtalonsa löytämistä.

(kuvat omia kuvakaappauksia DVDiltä)

suhteet oma-elama oma-elama leffat-ja-sarjat
Kommentit (1)
  1. Tuo lähettipalvelu Kikin kissa on ulkonäöltään, ilmeiltä ja eleiltään aivan kuin meidän Mini! (paitsi ääni, Mini on tyttökissa) En voi kuin hämmästellä tuota piirtämisen taitoa. Loistavasti luotu eläinhahmo.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *