Mantelinen juustokakku
Tiedätte varmasti miltä Almondyn ihanat mantelikakut maistuvat. Niissä on upean täytteen lisäksi ihana kakkupohja. Siitä inspiroituneena halusinkin kokeilla kakkupohjaa korvaamalla osan jauhoista mantelijauholla ja pähkinärouheella. Lopputuloksena sainkin luotua sopivasti kostean ja murean, täynnä makua olevan pohjan. Loistava kakkupohja vaati kaveriksi jonkun hyvän päällysen, jolloin mieleeni tuli ajatus porkkanakakun täytteestä. Ah, niin ihanan makea juustokuorrute on ehdoton suosikkini ja päätinkin tehdä siitä juustokakkuversion. Tässä kakussa siis yhdistyvät ihana mantelikakkupohja sekä samettinen makea juustokakku. Toivottavasti inspiroiduit ja kokeilet tätä herkkua myös itse!
Pohja:
- 150 g voita
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- 2 munaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 dl mantelijauhoja
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl soodaa
- 1/2 dl rouhittua pähkinää (Vinkki: käytin tässä pohjassa saksanpähkinä- ja mantelirouhetta sekaisin)
Lisäksi tarvitset hieman voita irtopohjavuoan voitelemiseen.
Työvaiheet:
- Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
- Sulata voi mikrossa, tai pienessä kattilassa hellalla. Sekoita leivontakulhossa jogurtti ja voisula. Seuraavaksi lisää kulhoon munat ja sekoita voimakkaasti pyörövispilällä (myös puuhaarukka tms. käy tähän tarkoitukseen). Vinkki: sekoitan yleensä seosta niin kauan ja voimakkaasti, että pintaan nousee hieman ilmakuplia ja seos on tasaista. Näin takaat paremman ja tasaisemman tuloksen, kun saat kakun uunista!
- Lisää kaikki kuivat aineet erilliseen kulhoon ja sekoita. Varmista, että myös kohotusaineet sekoittuvat hyvin. Lisää sitten kuivat aineet jogurttiseokseen ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Viimeiseksi lisää pähkinärouhe ja nostele se taikinan sekaan.
- Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Vinkki: Voit lisätä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin pinnottamalla sen pohjan ja reunojen väliin. Tämä voi helpottaa kakun irrottamista vuoasta.
- Paista 30-35 minuuttia uunin keskitasolla.
Juustokakkupäällys:
- 200 g suolatonta voita
- 400 g maustamatonta sulatejuustoa (vinkki: suosin itse Philadelphiaa sen loistavan maun ja koostumuksen vuoksi)
- n. 6 dl tomusokeria
- Reilusti vaniljasokeria maun mukaan
Vinkki: kannattaa myös kokeilla oikeasta vaniljatangosta kaapia siemeniä jotta saat intensiivisemmän vaniljan maun juustokakkuun! Tällöin puolita tanko terävällä veitsellä, kaavi siemenet ja sekoita ne osaan tomusokerista. Tällöin siemenet saa sekoitettua tasaisesti, eikä kakusta löydy vaniljapaakkuja.
Työvaiheet:
- Anna voin lämmetä huoneen lämmössä tarpeeksi kauan niin, että se on melko pehmeää. Vaahdota voi sähkövatkaimella ja lisää sulatejuusto. Sekoita, kunnes seos on tasaista, mutta varothan, ettet sekoita liikaa! Vinkki: vaahdottuneen voin erottaa vaaleasta väristä ja pehmeästä, kuohkeasta koostumuksesta. Tämä vie noin 5 min sähkövatkaimella.
- Lisää tomusokeria 2,5 dl ja sekoita. Lisää tämän jälkeen tomusokeria ja vaniljasokeria pienissä erissä, jotta saat kakusta haluamasi makuisen. Itse halusin tästä kakusta melkoisen makean ja käytin koko 6 dl tomusokeria ja lisäksi noin 3-4 tl vaniljasokeria.
- Laita seos jääkaappiin odottamaan kakkupohjan jäähtymisen ajaksi.
- Kun pohja on jäähtynyt huoneenlämmössä tarpeeksi, voit lisätä juustokakkupäällisen. Pidä pohja siis vielä irtopohjavuoassa ja vuoan reunat paikallaan. Levitä juustokakkupäällys tasaisesti pohjan päälle ja painele seosta hellästi alaspäin, jotta saat suurimmat ilmakuplat pois. Lisää pinnalle vielä hieman pähkinärouhetta koristeeksi ja suojaa vuoka kelmulla. Laita kakku jähmettymään jääkaappiin yön yli.
- Kun kakku on jähmettynyt, voit ottaa sen pois kylmästä. Irrtota reunat varovasti vuoasta. Vinkki: ota pieni veitsi ja käy sillä reunat varovasti läpi niin, että sekä juustopäällys, että mantelipohja irtoavat reunoista siististi. Tämän jälkeen voit irrottaa irtoreunan kokonaan ja kakkusi säilyy siistinä.
- Siirrä kakku tarjoilulautaselle, leikkaa iso pala itsellesi ja nauti!
Käytin tämän kakkupohjan ohjeessa muunneltua versiota tästä reseptistä:
https://www.soppa365.fi/reseptit/jalkiruuat-makea-leivonta/luottokakun-perusohje