Suklaatryffelit

img_20171218_111058_260.jpg

img_20171218_112851_733.jpg

Jouluviikko on jo täälä ja on aika jakaa joululahjoja läheisille. Jos vielä olet puolitiessä lahjojen hankkimisessa niin ei hätää – tällä suklaatryffeleiden ohjeella saat monta pientä lahjaa valmiiksi yhdellä kertaa. Kokoa tryffelit vain pieneen rasiaan, tai kääri ympärille sellofaani niin kaunis, sekä hyvänmakuinen lahja on valmis annettavaksi. Nämä suklaatryffelit ovat myös upea lisä joulupöytään, jotka tulevat varmasti huomatuiksi.

Suklaatryffeleitä valmistaessa on hyvä pitää mielessä pari seikkaa. Suklaan on ensinnäkin oltava hyvälaatuista, sillä tryffeleiden maku määrittyy juurikin käytetystä suklaasta. Itse käytin ohjeessa 200 grammaa Fazerin Premium 70% tummaa leivontasuklaata ja 100 grammaa Lindt 90% tummaa suklaata. Jos et halua tryffeleistä liian tummia, hyvä valinta on käyttää Fazerin 44% tummaa leivontasuklaata. Toisekseen on hyvä hankkia kumihanskat tryffeleiden muotoilua varten. Näin massa ei tartu kämmeniisi kiinni ja saat pyöritettyä tryffelit tasaisemmiksi.

Jos haluat tryffeleihin hieman jotain erikkoisempaa twistiä, voit lisätä massaan, esim. merisuolaa, likööriä, tai marjajauheita. Itse lisäsin tähän ohjeeseen mustikkajauhetta ja vielä osan tryffeleistä päällystin samaisella jauheella. Pieni kirpeys sopikin hienosti todella tumman suklaan kaveriksi. 

img_20171218_111614_236.jpg

20171218_113126.jpg

Suklaatryffelit: 

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 300 g tummaa suklaata
  • 50 g voita
  • (4 rkl mustikkajauhetta)
  • Pinnalle kaakaojauhetta, marjajauhetta, kookoshiutaleita, tms.

​Työvaiheet:

  • Lämmitä kuohukerma kattilassa ja keitä noin 5 min hiljalleen.
  • Ota kattila pois liedeltä ja lisää tomusokeri, tumma suklaa paloiteltuna sekä pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi. ​Jos seos meinaa jäähtyä liikaa, eikä raaka-aineet sekoitu kunnolla, voit pitää kattilaa miedoimmalla lämmöllä liedellä, kunnes massa on valmis.
  • ​Laita massa jähmettymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.
  • Muotoile massasta pieniä tryffeleitä. Pyöritä tryffelit esim. siivilöidyssä kaakaojauheessa. ​Tryffelimassa saattaa alkuun ”imeä” itseensä kaakaojauheen. Tässä tapauksessa voit siivilöidä kaakaojauhetta tryffeleiden päälle myöhemmin, ennen tarjoilua, jotta saat viimeistelymmän lopputuloksen. 
  • ​Laita valmiit tryffelit pakastimeen odottamaan tarjoilua. Sulata tryffelit hitaasti jääkaapissa. 

img_20171218_112014_559.jpg

Olen lainannut reseptin Valion sivuilta ja muokannut sitä:  https://www.valio.fi/reseptit/pienet-suklaatryffelit/

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Tummat olutpiparit

img_20171129_153427_414.jpg

img_20171201_231457_098.jpg

 

Jokavuotiseksi perinteeksi meidän perheessä on muodostunut piparien leipominen itsenäisyyspäivänä. Ihana tuoksu valtaa kodin kun piparit tulevat ulos uunista. Illalla katsotaan linnanjuhlia ja syödään pipareita seuranaan glögiä sekä juustoja, niin ilta on täydellinen.

Tänävuona innostuin kokeilemaan vähän jotain uutta. Inspiroiduin savuisesta joulusaunasta ja tummista mauista, jolloin keksin yhdistää oluen piparitaikinaan. Lopputuloksena sain todella tummia pipareita, joissa maistuu voimakkaat mausteet sekä ruis. Oluesta jäi uunista tullessa ihana tuoksu, ja pipareissa olut maistuu hyvinkin hentona makuna, joten ne sopivat varmasti myös niille, jotka eivät oluesta niinkään välitä. Tarjoile olutpiparit aurajuuston, tai muiden voimakkaiden juustojen seurana ja nauti!

 

Piparitaikina: 

  • 2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl tummaa muscovado ruokosokeria
  • 300 g voita
  • 4 tl kanelia
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl neilikkaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 dl tummaa olutta ​esim. porter
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 tl soodaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl ruisjauhoja

img_20171201_230540_898.jpg

img_20171201_231237_508.jpg

 

​Työvaiheet: 

  • Sekoita sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää voi ja anna sen sulaa välillä sekoitellen, kunnes seos on tasaista.
  • Sekoita erillisessä kulhossa ruisjauhot ja sooda hyvin keskenään. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kuohukerma ja olut sekä ruisjauhot. Lisää lopuksi vehnäjauhot. 
  • Laita taikina jääkaappiin yön yli jähmettymään. ​Pitkä jähmettymisaika takaa paremman maun sekä rakenteen, jotta vältyt murenevalta taikinalta. 
  • Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
  • Kauli taikinasta ohut levy jauhoitetulla alustalla ja leikkaa muoteilla pipareita leivinpaperin päälle. ​Piparitaikina kannattaa ottaa lämpeämään huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kaulimista. Iso taikina kannattaa jakaa noin kolmeen osaan, niin sen kauliminen on helpompaa.
  • Paista uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.
  • Tarjoile piparit juustojen seurana tai sellaisenaan.

img_20171202_135051_442.jpg

 

img_20171129_223742_073.jpg

img_20171201_225229_775.jpg

Lainasin reseptin pohjaksi piparitaikinan reseptiä myllyn parhaan sivuilta:  https://www.myllynparas.fi/reseptit/piparkakkutaikina-perinteinen

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo DIY