Täydellinen vapaapäivän aamupala

img_20171116_154702_421.jpg

Aamuihmisiä on erilaisia. Joillakin herätyskello saa soida moneen otteeseen, jotta voi nousta ylös myöhään ja lähteä kiireellä kohti omaa päiväänsä. Joillakin taas kello on asetettu niin, että ehtii juoda aamukahvin, lukea päivän lehden rauhassa syöden samalla aamupalaa ja herätä rauhassa uuteen päivään. Itse kuulun niihin, jotka tarvitsevat aamusta vähintään tunnin sitä omaa rauhoittumisaikaa. Aikaa, jolloin voin keskittyä pelkästään kahvinkeittimen ääneen, sohvalla tai ruokapöydän ääressä lueskelemaan lehteä tai selailemaan pinterestin inspiroivia kuvia. Aikaa vain itselleni.

img_20171116_134615_024.jpg

img_20171116_140147_452.jpg

Joskus vapaalla, kun päivääni ei kuulu mitään ylimääräistä ohjelmaa, saatan venyttää uniani pitkälle aamuun ja tehdä vain itselleni ihanan brunssin. Keitän rauhassa kahvia ja teen aamupalaa kuunnellen musiikkia. Katan aamupalan pöytään tai vien sen sänkyyn ja kääriydyn peiton alle lämpimään. Mukaan vielä lehtiä, kirja tai läppäri, jolta voi katsella netflixiä hyvällä omallatunnolla pitkälle päivään. Muistathan myös sinä antaa aikaa vain itsellesi? 

img_20171116_155512_942.jpg

Pussilakanasetti / IKEA

Koristetyynyt / H&M Home

Harmaat tyynyliinat / Pentik

Lasi / Hobstar

Lautanen / Pentik

 

Muoti Oma elämä Mieli Trendit

Yrttinen valkosipulileipä

img_20171105_150813_528.jpg

Eräs ilta löysin itseni haaveilemasta rapeakuorisesta ja ilmavasta leivästä, joka saisi mielellään olla hyvinkin yrttisen sekä valkosipulisen arominen. Muistelin tehneeni vastaavaa muutama vuosi sitten, mutta ohjetta en löytänyt kuitenkaan mistään.  Päädyin hieman muuntelemaan lainaamaani toista reseptiä ja voi luoja, kuinka tähän tykästyinkään. 

Tällä ohjeella leivästä tulee kauniin kullanruskea oliiviöljyn ansiosta ja rapean pinnan alla on pehmeä, mausteinen sisus. Leipä ei kaipaa päälleen ollenkaan voita, vaan parhaimmillaan se on dipattuna tilkkaan maustettua oliiviöljyä. 

Leivo tämä leipä rakkaallesi nautittavaksi (meillä tämä sulatti sydämen) tai kata leipä vieraille pöytään yksinkertaisuudessaan vaikkapa alkuruokana ja anna jokaisen leikata mieluinen pala itselleen.

img_20171102_195912_639.jpg

img_20171102_195305_809.jpg

Leipätaikina:

  • 7  dl vehnäjauhoja
  • 2 ½  tl kuivahiivaa
  • 3  dl lämmintä vettä
  • 2  tl suolaa
  • 2 tl kuivattua yrttimausteseosta 
  • 1 ½  tl sokeria
  • 2  rkl oliiviöljyä (tai valmiiksi maustettua valkosipulioliiviöljyä)

Työvaiheet:

  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Sekoita kuivat aineet noin 42 asteiseen (kädenlämpöiseen) veteen erissä ja lisää öljy. Kaikista helpoimmalla pääset sekoittamalla aineet monitoimikoneessa ja käyttämällä taikina-koukkua.
  • Vaivaa taikina huolella ja anna nousta liinan alla 1 tunti.
  • Vaivaa taikinaa jauhojen kanssa 5-10 minuuttia. Jauhoita alustaa kevyesti vaivaamisen alussa ja lisää sitä heti kun taikina alkaa tuntua yhtään tahmealta. Varo ettei taikinasta tule liian kovaa. Muovaa taikinasta pyöreä leipä ja anna kohota liinan alla 30 minuuttia. 

Valmista tässä välissä maustettu oliiviöljy. Laita myös uuni lämpeämään 180 asteeseen.

  • Leikkaa kohonneen leivän keskelle muutama syvä ristiviilto. Levitä päälle tasaisesti puolet maustetusta oliiviöljystä. 
  • Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia 180 asteessa. 
  • Tarjoile valmis leipä lopun valkosipuli-yrttioliiviöljyn kanssa.

img_20171102_194255_511.jpg

Valkosipuli-yrttioliiviöljy:

  • 3 valkosipulinkynttä
  • Pikkurillin kokoinen nippu tuoretta timjamia
  • Ripaus suolaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä (tai valmiiksi maustettua yrttioliiviöljyä) 
  • Hienonna valkosipulinkynnet sekä timjami. Lisää ne öljyn ja suolan kanssa pieneen kattilaan ja lämmitä pienellä teholla liedellä. Mausteöljy on valmis, kun sen pintaan on noussut hieman poreita. 

​Voit kokeilla korvata ohjeesta timjamin halutessasi tuoreella rosmariinilla.

img_20171102_200216_413.jpg

img_20171102_194902_582.jpg

img_20171102_193743_224.jpg

Tässä ohjeessa käytin maustettuja oliiviöljyjä, jotka toivat hieman lisämakua lopputulemaan: http://www.neito.fi/

Lainaamani leipätaikinan ohje: https://www.valio.fi/reseptit/vaalea-leipa/

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY