Maalaispiirakka härkäpapupohjalla
Jo pienestä asti minulle on opetettu, että vieraille tulee aina olla jotakin tarjottavaa. Kotona tämä tarjottava olikin aika usein suolainen piirakka, joka oli myös useamman vieraan suosikki. Piirakat ovat ihanan meheviä ja ruokaisia sekä erittäin helppo valmistaa, joten ne sopivat loistavasti tarjottavaksi myös yllätysvieraille. Tarvitset vain muutaman perusraaka-aineen pohjan valmistusta varten tai helpota kiireessä työmäärääsi ostamalla valmispohja kaupasta. Täytteeseen kelpaa lähes mikä vain suosikkisi – sekoita joukkoon vain juustoa, kermaa ja yksi muna, käytä uunissa ja piirakka on valmis!
Tässä ohjeessa löytyvät kaikki omat suosikkini: muruinen ihana pohja ja mehevä kinkkutäyte, jonka seurana ovat makea sipuli ja paprika. Kokeile tätä ohjetta siis seuraavan kerran, kun luoksesi tulee vieraita ja voit olla varma, että tämä tarjottava häviää pöydästä hyvinkin äkkiä!
Piirakkapohja:
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 dl härkäpapujauhoja
- 1 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 1 muna
- 150 g voita
Vuokaan tarvitset hieman voita ja korppujauhoja.
Työvaiheet:
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota voi huoneenlämpöön pehmeämään.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
- Nypi voi kuivien aineiden joukkoon murumaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi muna nopeasti sekoittaen joukkoon.
- Voitele ja leivitä korppujauhoilla piirakkavuoka. Painele taikina vuoan pohjalle sekä reunoille ja tee pohjaan vielä haarukalla reikiä.
- Esipaista piirakkapohjaa uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia.
Kinkkutäyte:
- 230 g savukinkkusuikaletta
- 150 g juustoraastetta
- 2 dl ruokakermaa
- 1 muna
- Suolaa ja pippuria
- Tuoretta timjamia
- 1 sipuli
- 1 punainen paprika
- Oliiviöljyä
Työvaiheet:
- Leikkaa sipuli suurehkoiksi kuutioiksi ja kuullota pannulla tilkassa oliiviöljyä.
- Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Mausta makusi mukaan suolalla, pippurilla ja timjamilla.
- Laita valmis täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja tasoita.
- Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Piirakkapohjan alkuperäinen ohje: https://www.myllynparas.fi/reseptit/piirakkapohjan-helppo-perusohje
Ohjeessa käytetyn härkäpapujauhon jälleenmyyjät löydät täältä: http://www.tiirinkoski.fi/jalleenm.html