Maalaispiirakka härkäpapupohjalla

img_20171020_191110_221.jpg

Jo pienestä asti minulle on opetettu, että vieraille tulee aina olla jotakin tarjottavaa. Kotona tämä tarjottava olikin aika usein suolainen piirakka, joka oli myös useamman vieraan suosikki. Piirakat ovat ihanan meheviä ja ruokaisia sekä erittäin helppo valmistaa, joten ne sopivat loistavasti tarjottavaksi myös yllätysvieraille. Tarvitset vain muutaman perusraaka-aineen pohjan valmistusta varten tai helpota kiireessä työmäärääsi ostamalla valmispohja kaupasta. Täytteeseen kelpaa lähes mikä vain suosikkisi – sekoita joukkoon vain juustoa, kermaa ja yksi muna, käytä uunissa ja piirakka on valmis!

Tässä ohjeessa löytyvät kaikki omat suosikkini: muruinen ihana pohja ja mehevä kinkkutäyte, jonka seurana ovat makea sipuli ja paprika. Kokeile tätä ohjetta siis seuraavan kerran, kun luoksesi tulee vieraita ja voit olla varma, että tämä tarjottava häviää pöydästä hyvinkin äkkiä! 

Piirakkapohja: 

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl härkäpapujauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 muna
  • 150 g voita

Vuokaan tarvitset hieman voita ja korppujauhoja.

 

Työvaiheet: 

  • Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota voi huoneenlämpöön pehmeämään. 
  • Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  • Nypi voi kuivien aineiden joukkoon murumaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi muna nopeasti sekoittaen joukkoon.
  • Voitele ja leivitä korppujauhoilla piirakkavuoka. Painele taikina vuoan pohjalle sekä reunoille ja tee pohjaan vielä haarukalla reikiä.
  • Esipaista piirakkapohjaa uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia.

20171020_100003.jpg

img_20171021_002433_595.jpg

img_20171021_002116_815.jpg

Kinkkutäyte:

  • 230 g savukinkkusuikaletta
  • 150 g juustoraastetta
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 muna 
  • Suolaa ja pippuria
  • Tuoretta timjamia
  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • Oliiviöljyä

Työvaiheet: 

  • Leikkaa sipuli suurehkoiksi kuutioiksi ja kuullota pannulla tilkassa oliiviöljyä. 
  • Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Mausta makusi mukaan suolalla, pippurilla ja timjamilla.
  • Laita valmis täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja tasoita. 
  • Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. 

img_20171020_095048_321.jpg

 

Piirakkapohjan alkuperäinen ohje: https://www.myllynparas.fi/reseptit/piirakkapohjan-helppo-perusohje

Ohjeessa käytetyn härkäpapujauhon jälleenmyyjät löydät täältä: http://www.tiirinkoski.fi/jalleenm.html

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY

Paahdettua myskikurpitsaa

img_20171013_105317_651.jpg

Syksy on kovaa vauhtia edennyt ja elämme jo lokakuun puoltaväliä! Illat ovat hämärtyneet ja ilmat kylmenneet, mutta iloa tuo mukanaan kauppojen ihanat sesonkivihannekset, joista todellakin kannattaa kokeilla erilaisia ruokia omassakin keittiössä. Itse en ollut vielä päässyt tutustumaan kurpitsan varsinaiseen valmistukseen aikaisemmin. Oikeastaan ainoat kokemukseni kurpitsoista on halloween lyhtyjen kaivertaminen sekä koulussa tarjottava kurpitsapikkelsi, joka ei tuo kovinkaan herkullisia muistoja mieleen. Nyt löydettyäni lähikaupasta suuria ja tuoreita myskikurpitsoja, päätin kokeilla, millaista saisin siitä taiottua. Halusin luoda helpon, mutta herkullisen reseptin, jolla saa kurpitsan parhaimmat puolet esiin. Tällä ohjeella saat kurpitsasta ihanan suussa sulavan pehmeää ja maustat lohkoista juuri sopivan suolaisia sekä täyteläisen makuisia. 

​Ainekset:

  • 1-2 myskikurpitsaa
  • 1/3 dl oliiviöljyä 
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/4 sitruunan mehua puristettuna
  • Kuivattua rosmariinia
  • Tuoretta timjamia
  • suolaa ja mustapippuria

img_20171013_104810_992.jpg

​Työvaiheet:

  • ​Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen.
  • Pese kurpista ja leikkaa se pituussuunnassa puoliksi. Kaiverra lusikalla siemenet pois. 
  • Seuraavaksi kuori ja paloittele kurpitsa pieniksi lohkoiksi uunipellille leivinpaperin päälle. ​Vinkki: Myskikurpitsa on kovaa ja hankala leikata sekä kuoria, joten suosittelen ensin leikkaamaan kurpitsan puolikkaat kolmeen osaan ja lämmittämään niitä noin minuutin mikrossa kovalla teholla. Muista laittaa lautaselle hieman kylmää vettä ennen mikroon laittamista, jotta kurpitsa ei kuivu. Lämpimät viipaleet on helpompi kuoria ja paloitella, kun kurpitsa hieman pehmenee.

img_20171015_212550_616.jpg

  • Kun kurpitsa on lohkottu pellille, valuta päälle oliiviöljy ja lisää mausteet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, tai käytä valkosipulinpuristinta. Leikkaa tuoreesta timjamista kahden sormen paksuinen nippu ja hienonna. Ota kuivattua rosmariinia kämmenelle noin 3 teelusikan verran ja hiero sen rakennetta hieman rikki käsien välissä. Lisää vielä suola, pippuri sekä purista sitruunan mehua kurpitsalohkojen päälle. Lopuksi nostele ja sekoittele lohkoja pellillä, jotta kaikia maut ja mausteet sekoittuvat ja tarttuvat tasaisesti kurpitsalohkoihin.
  • Laita kurpitsanlohkot uuniin noin 30 minuutiksi paahtumaan, kunnes ne ovat vain vähän saaneet väriä ja rakenne on muuttunut pehmeäksi. Nauti!

img_20171013_105317_651.jpg

 

Toivottavasti sait inspiraation kokeilla kurpitsaa myös itse, vaikka et olisikaan sitä ennen valmistanut. Paahdettu kurpitsa oikeilla mausteilla jyrää kyllä uunivihannesten suosikiksi omalla listallani ja toivottasti myös sinun, jos tätä reseptiä päätät kokeilla. Ota siis seuraavalta kauppareissultasi mukaan yksi suuri myskikurpitsa sekä nämä mausteet, niin onnistut tämän helpon herkun valmistamisessa. Ihania syysiltoja ja ruokailuhetkiä!

Koti Ruoka ja juoma DIY