Tummat olutpiparit

img_20171129_153427_414.jpg

img_20171201_231457_098.jpg

 

Jokavuotiseksi perinteeksi meidän perheessä on muodostunut piparien leipominen itsenäisyyspäivänä. Ihana tuoksu valtaa kodin kun piparit tulevat ulos uunista. Illalla katsotaan linnanjuhlia ja syödään pipareita seuranaan glögiä sekä juustoja, niin ilta on täydellinen.

Tänävuona innostuin kokeilemaan vähän jotain uutta. Inspiroiduin savuisesta joulusaunasta ja tummista mauista, jolloin keksin yhdistää oluen piparitaikinaan. Lopputuloksena sain todella tummia pipareita, joissa maistuu voimakkaat mausteet sekä ruis. Oluesta jäi uunista tullessa ihana tuoksu, ja pipareissa olut maistuu hyvinkin hentona makuna, joten ne sopivat varmasti myös niille, jotka eivät oluesta niinkään välitä. Tarjoile olutpiparit aurajuuston, tai muiden voimakkaiden juustojen seurana ja nauti!

 

Piparitaikina: 

  • 2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl tummaa muscovado ruokosokeria
  • 300 g voita
  • 4 tl kanelia
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl neilikkaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 dl tummaa olutta ​esim. porter
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 tl soodaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl ruisjauhoja

img_20171201_230540_898.jpg

img_20171201_231237_508.jpg

 

​Työvaiheet: 

  • Sekoita sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää voi ja anna sen sulaa välillä sekoitellen, kunnes seos on tasaista.
  • Sekoita erillisessä kulhossa ruisjauhot ja sooda hyvin keskenään. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kuohukerma ja olut sekä ruisjauhot. Lisää lopuksi vehnäjauhot. 
  • Laita taikina jääkaappiin yön yli jähmettymään. ​Pitkä jähmettymisaika takaa paremman maun sekä rakenteen, jotta vältyt murenevalta taikinalta. 
  • Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
  • Kauli taikinasta ohut levy jauhoitetulla alustalla ja leikkaa muoteilla pipareita leivinpaperin päälle. ​Piparitaikina kannattaa ottaa lämpeämään huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kaulimista. Iso taikina kannattaa jakaa noin kolmeen osaan, niin sen kauliminen on helpompaa.
  • Paista uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.
  • Tarjoile piparit juustojen seurana tai sellaisenaan.

img_20171202_135051_442.jpg

 

img_20171129_223742_073.jpg

img_20171201_225229_775.jpg

Lainasin reseptin pohjaksi piparitaikinan reseptiä myllyn parhaan sivuilta:  https://www.myllynparas.fi/reseptit/piparkakkutaikina-perinteinen

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo DIY