Yrttinen valkosipulileipä
Eräs ilta löysin itseni haaveilemasta rapeakuorisesta ja ilmavasta leivästä, joka saisi mielellään olla hyvinkin yrttisen sekä valkosipulisen arominen. Muistelin tehneeni vastaavaa muutama vuosi sitten, mutta ohjetta en löytänyt kuitenkaan mistään. Päädyin hieman muuntelemaan lainaamaani toista reseptiä ja voi luoja, kuinka tähän tykästyinkään.
Tällä ohjeella leivästä tulee kauniin kullanruskea oliiviöljyn ansiosta ja rapean pinnan alla on pehmeä, mausteinen sisus. Leipä ei kaipaa päälleen ollenkaan voita, vaan parhaimmillaan se on dipattuna tilkkaan maustettua oliiviöljyä.
Leivo tämä leipä rakkaallesi nautittavaksi (meillä tämä sulatti sydämen) tai kata leipä vieraille pöytään yksinkertaisuudessaan vaikkapa alkuruokana ja anna jokaisen leikata mieluinen pala itselleen.
Leipätaikina:
- 7 dl vehnäjauhoja
- 2 ½ tl kuivahiivaa
- 3 dl lämmintä vettä
- 2 tl suolaa
- 2 tl kuivattua yrttimausteseosta
- 1 ½ tl sokeria
- 2 rkl oliiviöljyä (tai valmiiksi maustettua valkosipulioliiviöljyä)
Työvaiheet:
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Sekoita kuivat aineet noin 42 asteiseen (kädenlämpöiseen) veteen erissä ja lisää öljy. Kaikista helpoimmalla pääset sekoittamalla aineet monitoimikoneessa ja käyttämällä taikina-koukkua.
- Vaivaa taikina huolella ja anna nousta liinan alla 1 tunti.
- Vaivaa taikinaa jauhojen kanssa 5-10 minuuttia. Jauhoita alustaa kevyesti vaivaamisen alussa ja lisää sitä heti kun taikina alkaa tuntua yhtään tahmealta. Varo ettei taikinasta tule liian kovaa. Muovaa taikinasta pyöreä leipä ja anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
Valmista tässä välissä maustettu oliiviöljy. Laita myös uuni lämpeämään 180 asteeseen.
- Leikkaa kohonneen leivän keskelle muutama syvä ristiviilto. Levitä päälle tasaisesti puolet maustetusta oliiviöljystä.
- Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia 180 asteessa.
- Tarjoile valmis leipä lopun valkosipuli-yrttioliiviöljyn kanssa.
Valkosipuli-yrttioliiviöljy:
- 3 valkosipulinkynttä
- Pikkurillin kokoinen nippu tuoretta timjamia
- Ripaus suolaa
- 1/2 dl oliiviöljyä (tai valmiiksi maustettua yrttioliiviöljyä)
- Hienonna valkosipulinkynnet sekä timjami. Lisää ne öljyn ja suolan kanssa pieneen kattilaan ja lämmitä pienellä teholla liedellä. Mausteöljy on valmis, kun sen pintaan on noussut hieman poreita.
Voit kokeilla korvata ohjeesta timjamin halutessasi tuoreella rosmariinilla.
Tässä ohjeessa käytin maustettuja oliiviöljyjä, jotka toivat hieman lisämakua lopputulemaan: http://www.neito.fi/
Lainaamani leipätaikinan ohje: https://www.valio.fi/reseptit/vaalea-leipa/