Rapeat aamiaissämpylät

Kesäkuu vetelee viimeisiään, kun heinäkuu odottaa maltamattomana alle puolen vuorokauden päässä! Viikot ovat jälleen luisuneet jonnekkin, mutta tällä kertaa niistä on ehditty myös nauttia. Kesäkuu oli – ja on – nimensä mukaisesti tänä vuonna ihana, lämmin ja jopa helteinen ja ainakin meillä on vietetty aikaa varmaan enemmän ulkona, kuin sisällä. Toivottavasti heinäkuu näyttäytyy yhtä aurinkoisena ja lämpimänä. <3

Tämä aamiaissämpylöiden ohje on jaettu eri kanavissa varmasti kymmeniä ja taas kymmeniä eri kertoja. En tiedä kenen alkuperäinen resepti mahtaa olla, mutta kortensa ovat kantaneet aamiaissämpyläkekoon ainakin Annin Uunissa Anni, sekä Sikke Sumari. Itse hurahdin näihin helppoihin ja pienitöisiin sämpylöihin kevään aikana ja olen tehnyt ohjeeseen omia, pieniä muutoksia lähinnä siihen, mitä jahoja käytän mitenkin paljon. Mielestäni näiden nerous piilee siinä, että edes sormiaan ei ole pakko taikinoida, ellei tahdo: Senkun sekoittelee ainekset keskenään, pukkaa kulhon jääkaappin yöksi ja nostelee aamulla lusikalla uunipellille taikinanokareet. Siitä ei sämpylöiden leipominen helpotu!

Rapeita aamiaissämpylöitä tuli keväällä uunista ulos vähintään kerran viikossa, nyt tahti on hieman hiipunut ja viime viikonlopun sämpylät taisivat olla kesäkuun ensimmäiset.

Rapeat aamiaissämpylät

(8-10 kpl)

7,5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1 rkl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

2 dl kaurahiutaleita

2 dl ruisjauhoja

4 dl kaurajauhoja

5 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja oliiviöljy, sekä halutessasi muut mausteet. Itse tapaan laittaa vähäsen valkosipulijauhetta, sekä oreganoa. Myös tuoreita yrttejä kannattaa kokeilla. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita hyvin. Lisää vielä muut jauhot 1-2 dl kerrallaan koko ajan sekoittaen. Taikina saa jäädä löysän tuntuiseksi, joten älä laita liikaa jauhoja. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä tai vaikka leikkuulaudalla ja laita yöksi jääkaappiin.

Nostele aamulla taikinaa lusikalla kulhosta suoraan uunipellille leivinpaperin päälle ja paista sämpylöitä uunin toiseksi alimmalla tasolla 225 asteessa noin puolisentuntia. Sämpylät saavat jäädä rustiikkisen näköiseksi ja ennen uuniin laittamista voit heittää päälle hieman jauhoja tai siemeniä.

Sämpylät ovat parhaimmillaan lämpiminä, joten tarjoa hieman jäähtyneet aamiassämpylät vaikka voin kanssa, supernam! Mikäli haluat sämpylöiden pysyvät rapeina älä peitä niitä paistamisen jälkeen.

Herkullisia aamuhetkiä!

Koti Ruoka ja juoma

Britakakku, kesän ihanin herkku

Juhannus oli ja meni, samoin kävi pyhien aikana juhannusbritalle. Itseasiassa nautin sunnuntaina talon hetkeksi tyhjentyessä britan loput äänikirja seuranani ja olisin toivonut, että kakkua olisi jäänyt edes vähän enemmän! Noh, ehkä ensi kerralla. Lämmin juhannus ja sitä seurannut helteinen viikko, joka näyttää vielä vaan jatkuvan, ovat pitäneet huolen siitä, että juhannuksen pyhinä blogiin lupaamani britakakun resepti tulee vasta tässä. Onneksi kesä on vielä nuori ja britalla voi herkutella pitkin suvea! Tämä kakku vie joka kerta kielen mennessään, mutta johtunee myös siitä, että britaa ei tule leivottua kuin kesällä. Tein kakkupohjan pienelle uunipellille, noin 40x25cm, mutta jos tykkää ohuemmasta pohjasta ja haluaa tehdä kerroksia enemmäin, kuin kaksi taittuu ohje myös isoon uunipeltiin.

Kesän ihanin brita

Pohja

175 g voita

1,5 dl sokeria

4 kananmunan keltuaista

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2tl vaniljasokeria

Reilu 1 dl maitoa

Marenki

4 kananmunan valkuaista

2 dl sokeria

1 tl maissitärkkelys -tai perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

1 tl sitruunamehua

Täyte ja koristeet

4 dl kermaa

Muutama rkl raparperihilloketta

Mansikoita

Mustikoita

Tee näin:

Vaahdota pehmentynyt voi ja sokeri. Erottele valkuaiset keltuaisista ja muista olla eriyisen tarkkana, ettei valkuaisen sekaan livahda yhtään keltuaista. Lisää voi-sokeri-vaahdon joukoon keltuaiset yksitellen, koko ajan vispaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa voi-sokeri-keltuais-seoksen joukkoon. Sekoita ainekset hyvin keskenään, mutta älä vatkaa liikaa. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Voit voidella paperin, jos haluat, mutta se ei ole pakollista.

Seuraavaksi tee marenki: Sekoita keskenään sokeri ja maissitärkkelys -tai perunajauho. Vaahdota valkuaiset ja lisää hiljalleen joukkoon sokeriseos koko ajan sekoittaen. Lisää vielä sitruunamehu ja vatkaa kunnes marenkivaahto on niin kovaa, että kun nostat vispilät, jää vaahtoon ”marenkihuiput”. Vatkaa mieluummin liian kauan, kuin liian vähän aikaa. Itse vatkaan marenkia jopa 15-20 minuuttia, sillä olen todennut, että 10 minuuttia ei riitä siihen, että vaahto olisi riittävän kovaa. Kun marenki on valmista, levitä se taikinapohjan päälle.

Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Koska käytin pienempää uunipeltiä, pidin kakkua uunissa 35 minuuttia aina välillä kypsyyden hammastikulla testaten. Kun kakku on valmis, anna jäähtyä kunnolla.

Leikkaa pohja kahteen (tai kolmeen) osaan ja vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä toisen kakkulevyn päälle raparperihilloketta, kermavaahtoa, sekä halutessasi pilkottuja mansikoita. Nosta toinen levy päälle ja levitä loput kermavaahdosta, sekä koristele mansikoilla ja mustikoilla, ja voilá! Kakku on valmis tarjottavaksi. <3

Mielestäni britakakku kuuluu olla vähän boheemin näköinen: Ei liian siisti ja huoliteltu, vaan rennolla otteella tehty. Istuu siis omaan leivontafilosofiaani ihan täydellisesti!

Vinkki: Samalla, kun vatkaat britaa varten marengin, tee marenkivaahtoa tupla-annos ja paista Pavlova-pohja valmiiksi jemmaan. Pohja säilyy kuivassa muutamia viikkojakin, eikä tarvitse kuin hunnukseen kermavaahtoa ja tuoreita marjoja, tai vaikka kermavaahtoa ja suklaarouhetta!

Herkullista viikonloppua!

Koti Ruoka ja juoma