Vadelmainen tuorepuuro <3

Juhannusviikko! Miten musta tuntuu, että olen viime aikoina hehkuttanut yhtä ja toista asiaa, menneinä viikkoina lähinnä tätä mieletöntä (!) kesäsäätä, ja käyttänyt kaikki maailman yltiöpositiiviset laatusanat ja superlatiivit? Ehkä siksi, koska etenkin näiden parin viime viikon aikana kaikki on tuntunut olevan ihanaa ja kaunista kesän herätessä kunnolla eloon, ja tiukimpien koronarajoitteiden väistyessä. Vaikkeivät rajoitteet ole ihan hirveästi omaan elämään vaikuttaneet, on niiden höllentyminen ja poistuminen myös sellainen henkinen juttu: Nyt periaatteessa on mahdollisuus tehdä yhtä ja toista, jos haluaa.

Juhannus on yksi lempparijuhliani, joulun ja vapun ohella. Yötön yö, lapsuuden muistot, festarimuistot ja viime vuosien lapsiperhemuistot vilisevät sulassa sovussa tämän keskikesän juhlan lähestyessä ja samalla lähetän hiljaisen kiitoksen siitä, että kaikki ne muistot ovat olemassa. Olemme vielä luomassa omia juhannusperinteitämme, ja toivon kovasti, että joku vuosi niihin liittyy myös mökkijuhannus. Toisaalta omakotiasujana juhannusta voi viettää myös kotosalla, mutta olisihan mökkijuhannuksessa oma fiiliksensä. <3

Myös juhannus on hyvän ruoan ja juoman aikaa, ja ennenkuin napa naksuu grilliherkuista, uusista perunoista ja britakakusta – oma must-juhannustrioni – on hyvä keskittyä niihin kevyempiin eväisiin. Kuten aikaisemmin olen maininnut somen puolella, olen vannotunut aamusmootie-fani. Smoothien rinnalle vaihtoehtoiseksi lemppariksi on kuitenkin kotoilukevään mittaan noussut tuorepuuro. Myös tässä yksinkertaisuus on valttia, joten oman tuorepuuroni kokoamiseen ei montaa aineosaa tarvita. Ohjeen raparperihillo on pakastimen kätköistä löydettyjä viime kesän peruja, joten tämä on kätevä tapa myös tyhjätä pakastinta uuden sadon tieltä.

Vadelmainen tuorepuuro

100 g vadelmia

2 dl luonnonjogurttia

1 rkl chia-siemeniä

1 dl kaurahiutaleita

1 rkl raparperihilloa

Koristeluun muutama vadelma ja pieni pala banaania

Muusaa  vadelmat ja sekoita luonnonjogurttiin. Heitä sekaan chia-siemet ja kaurahiutaleet ja sekoita hyvin. Levitä päälle ohueksi kerrokseksi raparperihillo. Laita tekeytymään yöksi  (tai tunniksi-pariksi, jos tiedät vasta aamulla kuten allekirjoittanut mitä tekisi mieli syödä) jääkaappiin ja koristele ennen syömistä vadelmilla ja banaanilla. Mikäli pidät makemmasta menosta heti aamutuimaan voit kokoamisvaiheessa makeuttaa tuorepuuroa sekoittamalla joukkoon esimerkiksi hunajaa.

Nautinnollisia aamuhetkiä! <3

Koti Ruoka ja juoma

Lämpimien kesäpäivien vaniljainen raparperimehu

Kesä on täällä ja antaa ainakin Pohjanmaalla ellei parastaan, niin aika lähelle kuitenkin. Aurinko paistaa, lämmöt kiipeävät lähemmäs parikymppiä ja luonto kukkii, on yltäkylläisenä väreistä, ja saa kaltaiseni ihastelijan ja taivaanrannanmaalarin huokailemaan huokailemasta päästyään: Kaikkialla on niin kaunista! Viime viikonloppu tosin kuritti sateella ja kunnon myrskytuulella, joka ei onneksi meillä saanut sen kummepia tuhoja aikaan.

Sunnuntaina, kun myrskytuuli piiskasi ja taivaalta tulvi vettä hiippailin säätä uhmaten puutarhaan raparperinhakureissulle. Jos sää näyttä syksylle, on saatava jotain, mikä maistuu kesälle! Raparperimme on selvästi hieman näreissään viime vuotisesta siirrosta ja kaipaisi hieman valoisampaa paikkaakin, mutta sinnikkäästi sieltä silti puskee valtaisia lehtiä kirpsakoiden varsien päissä, vaikka varsia onkin huomattavasti vähemmän, kuin viime vuonna. Sen verran niitä kuitenkin nytkin oli, että sain mitä lähdin hakemaan: Vajaan litran verran kauniita, punaisia raparperinvarsia mehun keittelemistä varten.

Muistan, että en erityisemmin lapsena pitänyt raparperista, enkä kaiketi ollut muistanut koko kasvin olemassaoloa, kunnes omasta puutarhasta sellainen reilu vuosi sitten keväällä löytyi. Viime keväänä siksi, että muutimme punaiseen tupaamme vasta viime vuoden maaliskuussa, joten viime kevät ja kesä olivat ensimmäiset laatuaan tässä puutarhassa. Ja voi riemua, niin itselleni uudelleen löytynyt raparperi on mitä parhain puutarhan herkku! Kauramuruseoksen kanssa ihan parasta ja pidänkin enemmän raparperikaurapaistoksesta, kuin omenaisesta versiosta, vaikka hyvää sekin on. Raparperin kirpsakkuus ja hapokkuus ovat kuitenkin omaa luokkaansa ja saavat tämän vastakohtien yhteensovittajan hymyilemään, kun kaveriksi tarjoillaan jotain makoisaakin makoisampaa. Mutta siihen mehuun siis..

Ajattelin, että raparperimehu voisi olla täydellinen juoma lämpimiin kesäpäiviin, enkä väärässä ollutkaan! Ripottelin sekaan vielä hieman vaniljasokeria, niin aromi on juuri sopivan vaniljainen. Muuten sokerin määrää taidan ensi kierroksella vähentää, sillä vähän turhan makea mehusta tuli. Oppia ikä kaikki ja ensi kerralla tuunataan reseptiä paremmin omaan suuhun sopivaksi! Tässä kuitenkin vaniljaisen raparperimehun resepti juuri kuten sen viikonloppuna keittelin.

Vaniljainen raparperimehu

Noin litra raparperia paloina

Noin litra vettä

2dl sokeria

2tl vaniljasokeria

Yhden sitruunan mehu

Huuhtele raparperinvarret ja paloittele. Mittaa kattilaan vesi, heitä sekaan raperperit ja keittele hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi mehu ja kaada takaisin kattilaan. Lisää sokerit ja sekoitellen anna niiden sulaa. Lisää vielä sitruunan mehu ja anna jäähtyä. Pullota jäähtynyt mehu ja tarjoile jääpalojen, sekä esimeriksi situunaviipaleen kera.

Mielestäni mehu maistuu ihan kesälle ja tämä voisi toimia erinomaisesti myös boolin pohjana.

Kivaa keskiviikkoa, ensi viikolla juhlitaankin jo keskikesää !

Koti Ruoka ja juoma