Raakaruokailemassa

Raakaruoka on jotain, mikä on kiinnostanut pitkään, mutta en ole saanut aikaiseksi perehtyä asiaan. Raakaruoka on kiinnostanut lähinnä sen vuoksi, että se on usein maidotonta ja gluteenitonta, eli siitä voisin saada vinkkejä omaan ruokavaliooni. Lähdin itse maidottomalle ja gluteenittomalle ruokavaliolle rennosti ajatellen, että toteutan sitä niin pitkälle kuin se on arjessa helppoa. Tällä hetkellä tuntuu, että vaikka oman ruokavalion noudattamisessa on omat vaivansa, se on silti helpompaa kuin kärsiä niistä oireista, joita maito ja gluteeni itselleni aiheuttavat. Olen siis valmis näkemään entistä enemmän vaivaa uusien ruokien opettelemisessa.

Uudet ideat ruuanlaitossa ovat siis tervetulleita, ja ilmoittauduin muutama viikko sitten Sportsladyn raakaruokakurssille. Kävi vielä niin sopivasti, että juuri ennen kurssin alkua sain kirjastosta varaamani Outi Rinteen Raakaruoka-aika -kirjan, jota olin jonottanut kesästä asti, eli nyt sitten on vihdoin aika tutustua tähän hommaan. Jo Rinteen kirjaa selatessa päätin, että kirja täytyy laittaa joulupukin toivelistalle, sen verran paljon hyvää asiaa ja reseptejä kirja sisältää. Varmasti tähän opukseen tulee palattua lukuisia kertoja.

img_7774.jpg

Tähän alkuun pientä referaattia Rinteen kirjasta, jos jollekin raakaruoka on yhtä vierasta kuin itselleni: kyse on useimmiten kasvisperäisestä (luomu)ruuasta, jota ei ole kuumennettu. Kypsentäminen tapahtuu marinoimalla, kuivattamalla ja hapattamalla. Kuumentamaton ruoka jättää ruokiin mahdollisimman paljon hyviä ravintoaineita. Hyvältä kuulostaa, etenkin jos saan vielä muunkin perheen syömään samaa ruokaa.

Sportsladyn raakaruokakurssilla ei tehdä lounas-päivällis-ruokia, vaan raakasuklaata, smoothieta ja kakkuja 🙂 Mutta ei se mitään, yhtä lailla tulee syötyä välipaloja ja herkuteltua, joten ilolla otan vastaan kaikenlaiset ohjeet ja reseptit. Ensimmäisellä kurssikerralla oli vuorossa raakasuklaa ja smoothiet. Molempia olen joskus kokeillut tehdä kotona. Smoothieita tehtiin kolmea eri sorttia: vihreä -, banaanipähkinä- ja marjasmoothie. Smoothieaineet olivat itselleni osin tuttuja, mutta monta kivaa uuttakin ruoka-ainetta tuli tutuksi, esimerkiksi kevyt kookosmaito, maca, lucuma ja camu camu. 

img_7756.jpg

img_7757.jpg

Alla kuvassa oikealla kurssinvetäjä Hanna valmistamassa vihreää smoothieta. Lopputulos oli tosi pirteän näköinen ja siltä smoothie maistuikin. Yksi smoothien hyvistä puolista on se, että siihen voi sekoittaa kaikenlaista terveellistä, mitä ei muuten tulisi syötyä. Itselleni ei salaatit oikein maistu, mutta smoothiessa sitä ei paljoa edes huomaa. Smoothiesta voi tehdä tosi kevyen tai sitten energiapitoisen niin, että se riittää hyvin aamu- tai iltapalaksi. Tosi kätevä ja nopea ruoka, ja joka kerta tulee vähän erilainen riippuen siitä, mitä tehosekoittimeen tulee nakeltua. 

img_7758.jpg

Raakasuklaaseos valmistettiin lämpimässä vesihauteessa, ideana on ettei raakasuklaata kuumenneta missään vaiheessa niin kuin tavallisen suklaan valmistuksessa tehdään. Näin kaakaon kaikki hyvät ainesosat säilyvät, eli raakasuklaa (tai siis tarkalleen ottaen kaakao) on oikeasti terveellistä; siinä on runsaasti esimerkiksi antioksidantteja, magnesiumia, rautaa ja C-vitamiinia. Toki kannattaa muistaa, että raakasuklaassa on silti paljon energiaa, että joku roti kannattaa säilyttää nautiskelussa :) Jokainen kurssilainen sai omat kupposensa raakasuklaaseosta, joista tehtiin konvehteja. Maustamiseen ja koristeluun käytettiin esimerkiksi hyvälaatuista suolaa, goji-marjoja ja kaakaonibsejä – suolalla maustettu raakasuklaa on oma henkilökohtainen suosikki! Raakasuklaaseos laitettiin pakkaseen, jossa se jähmettyy. Puolessa tunnissa konvehdit olivat valmiita.

img_7763.jpgTässä omat konvehdit valmiina menossa pakkaseen. Yritin taiteilla goji-marjoista konvehdin pintaan joulutähdet, mutta ne olisi tietysti pitänyt väsätä pohjaan, sillä konvehdit kumotaan kipoistaan ennen syömistä. Täytyy muistaa tämä ensi kerralla. Tässä tosi kiva pikkujoulutarjottava tai vaikka tuliainen. Jos tykkää tummasta suklaasta, todennäköisesti tykkää myös raakasuklaasta. 

img_7765.jpg

Hyvin kelpasi valmiit konvehdit! Sen verran tuhtia tavaraa kuitenkin oli, etten edes minä pystynyt syödä kahta konvehtia enempää. Raakasuklaa säilyy hyvin pakastimessa. Itseni tuntien minun ei kuitenkaan kannata alkaa varastoida raakasuklaata kovin suuria määriä… Itsepetoksen tiellä oltaisiin samantien. Mutta vieraille aion kyllä tehdä näitä, tiedoksi vaan te jotka olette tulossa kylään! :) Seuraavalla kurssikerralla tehdään sitten kakkuja, kirjoitan siitäkin oman jutun. Kiitos Hanna kivasta ja hyödyllisestä kurssista! 

img_7771.jpg

hyvinvointi liikunta vastuullisuus ruoka-ja-juoma