ohje: saaristolaislimppu ja piparikupit

Hellurei täältä hulinan keskeltä! 

Mulla oli alunperin idea, että pidän tämän viikon todella rauhallisena, että voin vauvan päiväuniajat rauhassa leipoa ja puuhata synttäri- ja joulujuttuja valmiiksi. No, jotenkin en taas osannut pitää kalenteriani vapaana ja päädyin sekä maanantaina että tiistaina kaverien luo kyläilemään. Hyvää seuraa ja toisessa paikkaa vielä koiranpentu, minkäs teet! Eilen meillä sen sijaan oli neuvolassa influenssarokotus ja sillä reissulla jotenkin eksyin meidän lähellä olevaan sisustuskauppaan. Kuka olisi uskonut, että kun muuttaa ns. pikkukaupunkiin ja vieläpä sen pienehköön kylämäiseen sivuosaan (olipa hieno kuvailu, heh), päätyisi asumaan ihan lähelle pientä suloista sisustuspuotia? Siellä haahuillessa unohtui täysin leipomiset ja sanotaanko vaikka niin, että onneksi tällä viikolla tuli veronpalautukset, koska muuten mun talouteni olisi voinut ottaa vähän osumaa tästä reissusta.. Muuttaminen silloin, kun tulot on ihan olemattomat (338,34 euroa, kaivelee edelleen..) on vähän huono kombo, koska tätä kodinlaitto-himoa on vaikea tyydyttää.. 

No mutta, ajankäytöllisesti homma on mennyt vähän metsään, mutta muuten etenee ihan kivasti.

Tänään onneksi mun leivontaprojektini on ollut siinä mielessä helpompi, että reseptiin kuuluu paljon odottelua – tein nimittäin saaristolaislimppua, jonka valmistusaika taitaa kaikenkaikkiaan huidella lähempänä neljää tuntia pitkän kohotus- ja paistoajan takia. Mutta huoli pois, muuten resepti on todella simppeli!

Tämä resepti on kulkeutunut mulle mun työpaikalta, jonka ensimmäisellä jouluaterialla taivastelin, kun oli niin hyvää leipää. Meillä on ihanasti oma kokki talossa, eikä ruoka tule mistään kauempaa, joten reseptiä oli helppo lähteä kyselemään. Sen enempää en tämän reseptin alkuperästä tiedä, mutta mulle tämä on jäänyt ihan luottoreseptiksi ja nyt useampana jouluna (ja vähän ympäri vuotta itseasiassa) oon tehnyt leipäni tämän mukaan. Mun kannalta ehdoton plussa on, että käsiä ei tarvitse sotkea taikinaan lainkaan, koska atooppinen ihoni ei siitä juuri pidä. Lisäksi resepti on vegaaninen!

IMG_8355.JPG

SAARISTOLAISLIMPPU (3 kpl)

1 litra appelsiinimehua

2 pkt hiivaa (50 g/kpl)

1 rkl suolaa

3 dl siirappia

3 dl vehnäleseitä 

3 dl kaljamaltaita (tuoppi)

3 dl karkea ruisjauhoa

10-12 dl vehnäjauhoja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, suola ja siirappi. Lisää nesteeseen leseet, kaljamaltaat ja ruisjauhot voimakkaasti sekoittaen. Alusta taikinaan lopuksi vehnäjauhot. Jätä taikina löysäksi.

Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin. Anna leipien kohota vuoissaan n. 1,5 tuntia lämpimässä paikassa. 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Paista leipiä uunin alaosassa ensin tunti. Ota leivät uunista ja voitele leipien pinnat siirappivedellä (1/3 siirappia, 2/3 vettä). Jatka sitten paistamista vielä puoli tuntia. Paistoaika siis yhteensä 1,5 tuntia.

Ota leivät uunista ja voitele ne vielä siirappivedellä. Kumoa leivät (leivinpaperille, siirappi tahmaa), peittele leivinliinalla. 

Nämä leivät kestävät hyvin pakastamisen ja sopivat myös mainiosti esimerkiksi joululahjaksi voipaperiin kääräistynä :3 

 

Lisäksi vinkki instastoryssani kyselyitä herättäneisiin piparikuppeihin. Itse täytän kupit aurajuustolla, päärynällä ja viikunahillolla, mutta huvittaisi koittaa myös jotain jouluista rahkaa näistä kupeista syötynä. 

IMG_8356.JPG

Piparista saa kupin helpoiten paistamalla piparit pellillä väärinpäin olevan muffinivuoan päällä – näppärää! Silikonista muottia ei tarvitse mitenkään voidella tms. ennen paistamista. Paistoaika on myös minuutin tai kaksi pidempi kuin normaalisti pipareissa (tai ainakin meidän uudessa uunissa näin). Kupin pitää muistaa antaa jäähtyä hetki ennen irrottamista, jotta muoto pysyy hyvänä. Täytteitä ei myöskään kannata hirveästi ennen tarjoilua kuppeihin laittaa, tai muuten kupit pehmenevät. 

Ihania jouluisia herkutteluhetkiä! 

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.