Saako jouluperinteitä uudistaa? Voiko rosollissa olla vuohenjuustoa?

// Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen// 

PC066846.JPG

PC066818.JPG

PC066836.JPG

PC066841.JPG

PC066822.JPG

PC066868.JPG

PC066851.JPG

Meidän perheessä on jo ollut varmasti jo 15 vuotta sellainen vitsi, joka menee jokseenkin näin:

”Tehtäisiinkö tänä vuonna jotain ihan uusia jouluruokia? Mentäisiin saunaan jo ENNEN kirkkoa ja avattaisiin lahjat eri aikaan kuin yleensä?…Ai niin. Ei me voida. Se ei ole PERINTEISTÄ.”

Tämä perinteisyysläppä juontaa juurensa siitä, että minä olen ollut aina se meidän perheen kapula rattaissa, mitä tulee joulutapojen uudistamiseen. Olen vastustanut joulukuusen paikan muuttamista tai sitä, että jokin ruoka otetaan pois joulupöydästä (silloinkin, kun sitä harva enää meidän perheessä syö).

Olen yleensä muutoshakuinen ja kyllästyn nopeasti. On kuitenkin muutamia asioita – joulu yksi niistä – jossa haluan vaalia perinteitä. Silloin voin ottaa vastaan joitain hienoisia muutosehdotuksia, mutta kokonaan settiä en halua laittaa lihamyllyn kautta uusiksi. Jotkut asiat ovat minulle pyhiä.

Minä vietän seuraavaa joulu jo kahdeksatta (minne tämä aika oikein juoksee?) kertaa äitinä. Ja miten ihanaa onkaan ollut se, että olen saanut olla mukana luomassa tyttären jouluperinteitä. Hänellekin on muodostunut jo selvät sävelet siitä, mitä mikäkin joulupäivä tehdään ja miltä joulupöydän tulee näyttää. Hauska nähdä, mitä asiat hän itse haluaa säilyttää aikuisuudessaan ja mitkä uudistaa.

Meidän perheen joulupöydän kulmakivi on perinteiset laatikot ja tietysti kinkku. Mutta varsinkin alkupalojen ja salaattien kanssa olen hieman antanut periksi. Esimerkiksi minun lapsuudessani me katoimme kaikki jouluruuat kerralla esille, mutta nyt jo monta vuotta meillä on ollut erikseen ensin alkupalapöytä. Se on ollut myös se paikka, jossa ruokavariaatioille on ollut hiukkasen enemmän tilaa myös minun mielestäni.

Kun sain tänäkin jouluna kunnian tuunata Saarioisen jouluruokia uuteen uskoon, pohdin, millä tavalla voisin kunnioittaa perinteistä joulu ja lapsuudesta tuttua makumaailmaa. Ja mitä uutta puolestani haluaisin tuoda joulupöytään. Minulla oli pieni etiäinen siitä, että haluaisin maistaa lemppariani, rosollia, uudella tavalla. Niinpä annoin miehelle haasteen ja hän loihti rosollista tällaisen version:

 

Vuohenjuustorosolli

  • Saarioisen rosolli
  • rucolaa
  • vuohenjuustoa kiekkoina
  • hunajaa
  • pekaanipähkinöitä

 

  • oliiviöljyä
  • vaaleaa glögiä
  • omenaviinietikkaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • kanelia

 

  1. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi, lorottele päälle hunajaa ja paista uunissa 190 asteessa niin, että juuston pinta hieman ruskistuu.
  2. Levittele rucola salaattilautaselle ja asettele Saarioisen rosolli päälle.
  3. Lisää paahdetut pähkinät ja paistettu vuohenjuusto.
  4. Valmista kastike sekoittamalla kaikki kastikeaineet keskenään ja lisää kastike salaatin päälle.

 

Mun mielestä tuunaaminen on paras tapa käyttää puolivalmiita tuotteita. Kaiken lisäksi pieni variointi estää ruokahäivikin, kun makuja voi varioida.

Jos sinulla on jokin hyvä jouluruokatuunausvinkki, jaa se ihmeessä muillekin. Hästägeillä #saarioinen ja #äitientekemää se tavoittaa monet muutkin.

Kivaa lauantaita! Me suuntaamme mummon syntymäpäiville, jotka on PERINTEISESTI vietetty tapaninpäivänä, mutta nyt kemuillaan jo aikaisemmin.

Lue lisää Saarioisen jouluruokien variaatioita ja tuunausvinkkejä täältä.  Maistuisiko esimerkiksi wokattu rosolli tai Saarioisen bataattivuokaa pohjana käyttävä bostonpulla? 

-Karoliina-

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.