Bloggaamisella saa helposti rahaa ja ilmaisia lahjoja. Vai saako?

Kun kirjoitin viime viikolla saman postauksen sisällä sekä äitienpäivästä, että blogiyhteistyöjogurtista, sain lähes ensimmäistä kertaa elämässäni kommentteja siitä, kuinka blogissani kaunis ajatus ”hukutetaan tällaisen mainonnan alle”. Kuulin myös, että ”viimeaikoina koko blogi on pyörinyt ilmaisten tuotteiden esittelyn ja mainonnan ympärillä” ja että ”blogin taso on mennyt huimasti alaspäin juuri sen takia, että lähes jokainen postaus on täynnä pelkkää mainontaa”. Koska asia herätti kiinnostus ja mielipiteitä jopa kolmessa eri lukijassa, ajattelin, että minun olisi varmaan fiksu kertoa bloggaamisesta työnä ja sivutyönä ihan näin kokonaisen postauksen verran, koska varmasti moni muukin kuin postaukseen kommentoijat joskus asiaa miettivät. Ensinnäkin haluan sanoa, että olen tietysti harmissani, jos blogini taso on lukijoideni mielestä laskenut. Koska. Teitähän varten tätä työtä teen. Koen kuitenkin, että minun on kerrottava, mitä tämä työ on, ja kuinka yhteistyöt ja raha eivät ole niin yksinkertainen asia, kuin aluksi voisi luulla. Itse julkaisen 7-14 postausta joka viikko. Ja sehän tekee yhdestä kahteen postausta joka päivä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Myös niinä päivinä, kun on loma, laiskuus, sairaus tai pitkä työpäivä koulussa takana. Niinäkin päivinä tekstiä kirjoitetaan, tietoa etsitään, kuvat otetaan ja muokataan. Niin ja kommentteihin vastataan, sähköpostit lähetetään ja somessa ollaan. En ole koskaan laskenut työtunteja tähän kaikkeen, mutta viikkotyötunnit liikkuvat varmaankin siinä 14-20 välillä (mm. tässä syy, miksi minua ei näy usein pressitilaisuuksissa. Tunnit eivät vain riittäisi). Olen kuitenkin niin tottunut bloggaamiseen, etten varmasti edes osaisi enää olla ilman tätä tärkeintä harrastustani ja toista työtäni. Bloggaaminen on elämäntapa ja minun keinoni olla kiinni kirjoittamisessa, ajankohtaisissa asioissa ja mediassa. Se, että nautin tästä hommasta suunnattomasti, ei poista sitä tosiseikkaa, että tämä on muuttunut väljästi suoritettavasta harrastuksesta työksi. Ja työstä. Siitä kun tunnetusti maksettu palkkaa. Bloggaajan palkka on vain asia, joka vuodesta toiseen herättää keskustelua. Ne rontit kun tuntuvat saavan koko ajan ilmaista kamaa ihan tuosta vaan. Vai meneekö se ihan niin? En voi kun puhua itseni puolesta, kun en muiden palkkauksista tiedä, mutta itselläni homma menee näin.

  1. Ilmaista tavaraa ei ole. Olen juuri jättänyt verottajalle mm. viime vuoden listaukseni kaikesta siitä ”ilmaisesta” jota olen saanut, ja voin sanoa, että jokaisesta niistä maksan se summan, mikä kuuluukin, koska niin hyvinvointivaltio verotuksellaan toimii.
  2. Joudun merkitsemään tuloikseni myös ne ”lahjat”, joita en ole koskaan halunnut enkä pyytänyt, vaan ne ovat vain ilmestyneet kotiini. Kuinka moni teistä olisi valmis maksamaan tavarasta, jota et ole halunnut?
  3. Palkkaa saavan bloggaajan palkka koostuu (usein portaalipalkan lisäksi) yhteistyökampanjoista. Ja minusta se on todella fine. Itse koen, että yhteistyöt ovat tämän työn yksi kiinnostavimmista jutuista: Niiden avulla kun voi tutustua usein johonkin ihan uuteen ja mielenkiintoiseen, tai vaihtoehtoisesti tuoda esille jonkin vanhan suosikin olemassaoloa. On ihanaa, kun saan kamppisten avulla oppia koko ajan uutta ja olla näin myös ajan hermoilla. Se on mielestäni osa life style –blogin ideaa.
  4. Joskus pohdin, miksi bloggaajat – jotka rehellisesti merkitsevät yhteistyöt – joutuvat silmätikuiksi, vaikka samaan aikaan aikakauslehtien ei tarvitse tehdä samanlaisia yhteistyömerkintöjä juttuihinsa. Vai mistä luulette, että lehtien vaate- ja kosmetiikkavalinnat ja kuvissa esiintyvät tuotteet ovat peräisin? Tuntuu sille, kuin suoruudesta ja rehellisyydestä rankaistaisiin. (Minun postauksissani alussa oleva palkki kertoo Bellablogit- yhteistyösä, postauksen alla oleva *-merkintä puolestaan omasta yhteistyöstäni. )
  5. Kaikki, mitä blogissani ”mainostan”, en todellakaan ole saanut ilmaiseksi tai millään alella. Ihan rehellisesti minusta on kiva kertoa positiivisia kokemuksia ja uutisia ihan ilmaiseksi. Näitä ovat olleet vaikka viimeaikaiset Berrypicker-murot, MicroMax-potkulauta, optikkoaurinkolasien suositteleminen ja lukihäiriötesteihin rekrytoiminen.
  6. Se, että blogissani olisi ”koko ajan” yhteistyöpostauksia ei kyllä pidä paikkaansa. Yhteistyöt tulevat toisistaan tietämättä, joten toki jollakin viikolla niitä voi olla esimerkiksi kaksi. Mutta sitten on kuukausia, ettei ole yhtään. Esimerkiksi keväällä on ollut niitäkin palkkakausia (kokonainen kuukausi), etten ole tehnyt yhtään kampanjaa.
  7. ”Jokaista (kampanjaa) ei tarttis ottaa”. Voin käsi sydämellä kertoa, että en todellakaan ota kaikkia yhteistöitä, joita minulle tarjotaan. Minusta on tärkeää, että myös yhteistyöt ovat linjassa blogini muun linjan kanssa.Tällä viikolla olisin voinut mm. ottaa vastaan yhteistyön, josta olisin saanut korvasta enemmän kuin mistään muusta tähän asti. En ottanut sitä vastaan, koska brändi soti ajatusmaailmaani vastaan.
  8. Kampanjat, yhteistyöt tai muut bloginostot eivät ole välttämättä bloggaajan ahneutta. Itse ainakin koen, että on mahtavaa tuoda esille joitain sellaisia pieniä toimijoita, joilla ei olisi esimerkiksi varaa tai mahdollisuuksia mainontaan. Tämä on siis minun tapani auttaa, kerran voin niin tehdä! Tämmöisiä postauksia ovat vaikkapa Sanni Kariniemen korut, Ateleje Iinan ompelupalvelut, Steve'n'seagulls -bändi ja vaikkapa omat blogisuosikkini. Arvatkaapa maksettiinko niistä. Tavaraa tai rahaa? Ei.
  9. Ja lopuksi vielä ajatukseni siitä, miksi ”hukutan hyvän idean kaupallisen kampanjan alle.” Itse ajattelen, että jos minulla ei olisi tuotteen teeman ympäriltä mitään muuta sanottavaa kuin että ”osta tämä tuote”, en ottaisi kampanjaa lainkaan. Silloinhan kyseessä olisi mainos, eikä blogipostaus! Tarkoitukseni ei siis ole mitenkään hämyisästi ujuttaa yhteistyötä (joka on merkitty siis jo selvästi postauksen alussa) muun aiheen sekaan, vaan nimen omaan kirjoittaa aiheesta kokonaisuutena. Aivan siis sillä samalla linjalla, miten muutenkin postaukseni teen.

  Lopuksi haluan sanoa, että harva bloggaaja voi tarjota lukijoilleen laadukasta luettavaa ja kateltavaa vähintään kerran päivässä ilman, että saa ajankäytölleen korvausta. Haluaisinkin, että bloggaajien palkat olisivat yhtä luonnollinen osa kuin printtilehdistä maksettava summa lehtitilauksen tai irtonumeromaksun muodossa. Jos halutaan toimituksellista sisältöä, joka päivä, harva voi tuottaa sitä ilman palkkaa. Näillä ajatuksilla kohti ihanaa sunnuntaita :) -Karoliina-

 

Kommentit

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos, Anku, tsempistä!

Anni S (Ei varmistettu)

Jatka Karkki samaan malliin kuin tähänkin asti! Kirjoituksesi on raikasta ja elämänmakuista. Jonkunlainen kaupallisuus seuraa meitä kaikkialla ja blogissasi sen osuus on todella vähäinen. Minä - keski-ikäinen - luen blogisi joka päivä! (Enkä muuten seuraa kenenkään muun blogia.) Olen siis koukussa :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hah :) En tietenkään lopeta! Ei ole koskaan tullut edes mieleeni!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos :) !!

Vante (Ei varmistettu)

Blogisi on yksi niistä muutamista blogeista, joita seuraan. En ainakaan itse koe, että tavaraa "tyrkytetään" tai mainostetaan mainostamisen ilosta. Jatka vaan samaan malliin. Tietynlainen "tuotesijoittelu" kuuluu asiaan! Jos joku sanoo, että blogin taso on tämän takia laskenut, on hän todella hakoteillä.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos <3

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos, Viola <3 Ihanaa, että olet meikäläisiä!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos kauniista sanoista :)

riite (Ei varmistettu)

Hei kiva kuulla miten systeemi toimii! Olenkin miettinyt, että paljonko sulla tähän aikaa uppoaa. Mielestäni tuotat ihan älyttömän hyvää juttua noin vähään aikaan, sehän kertoo ammattitaidosta. Nostan hattua ja jatkan lukemista :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Päivi. Juuri näin. Sun teksti sai kaksi ajatusta vielä mieleeni.

1. "Mutta mun mielestä yhteistyöt ei sulje kuitenkaan sitä ns. oikeaa sisältöä pois blogista, tai toisinpäin. " --> Tätä asiaa mä juuri ajattelin! On kummaa, että muutaman kaupalliset postaukset muka veisivät monet blogin muut aiheet jotenkin mennessään suohon. Itse ainakin haluan, että blogissa on monia tasoja. Pinnallista hömppää ja sitten jotain syvää.

2. "Harvoin kuitenkaan esim. musiikkia harrastavia dissataan, jos bändi saa keikkaa, josta saavat keikkapalkkiota." --> Mietin juuri tänään, että bloggaajan nousu harrastelijasta luetummaksi on kuin under ground -bändin nousu listanimeksi. Silloin artistia usein syytetään feikiksi ja epäaidoksi, vaikka ainoa joka on muuttunut, on se, että tämä saa soitostaan palkkaa.

Hyvä, Päivi :)

Hans (Ei varmistettu)

Mä taas koen, että tässä blogissa nimenomaan on raikas meininki mitä mielellään seuraan! Ja mitä näiden ihmisten kommentteihin tulee (toki kaikilla saa olla oma mielipiteensä!) mä kuulen kateuden sieltä läpi. Ihmiset näkevät yhteistyökampanja-postaukset tahallaan "epäaitoina" koska eivät itse saa tuotteita jne. Kateus on katalaa...ja kauniille, hoikalle ja onnelliselle naiselle on helppo olla kade ? Pidä lippu korkealla ja jatka samaan malliin!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos kivasta kommentistasi, Vante!!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiva niin :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

No ei tietenkään: UPEAA, jos pystyt tekemään noin!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Minä en voi sille oikein mitään, kuinka kommenttiboksi elää. Ja minusta minun lukijani kommentit ovat 99,99% fiksuja ja asiallisia.

Oma mielipiteeni onkin se, että on vain rikkaus, kun asioista keskustellaa. Ja silloinhan eriävät mielipiteet ovat vain hyväksi: Muuten keskustelu tyrehtyisi heti alkuunsa!

Rohkeasti siis kommentoimaan myös silloinkin, kun asioissa on huomautettavaa :) Se, että perustelen kantani ei tarkoita, etten arvostaisi myös muita mielipiteitä. Koen kuitenkin, että kun asiasta olen avoimesti kertonut, haluan jatkaa samalla linjalla kommenttiboksissakin.

sarinna (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Kiitos siitä. Löysin blogiisi muutama viikko sitten ja minusta tuli heti vakkarikukija. Pidän kovasti kirjoitustyylistäsi.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos Sarinna :) Ja tervetuloa mukaan lukemaan!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos, Outi :) !

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

OSK. Voi kiitos :) Ja oikeinkirjoitus: Juuri mietin, mitä tässä suollan, kun toista tuntia olen kommentteja sauhuten naputellut. Hyvä, jos pikakirjoitusvirheet eivät ainakaan usein paista silmään!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos ajatustesi jakamisesta :) Hyvä pointteja!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Voi että :( Kurjaa! Mulle mainos tulee aina vain alkuun, ja kun klikkaan sen pois (tai siitä, jos on mielenkiintoinen), näkyy postaus normaalisti.

Outi (Ei varmistettu) http://outislifee.blogspot.fi

Tuntuu taas olleen vähän kateellisten panettelua nuo kirjoittelut. Kyllä sitä itsekin toivoisi jotain korvausta saavan tästä kirjoittelusta, on blogin pitämisessä nimittäin sitä työtä todella paljon. Moni tällainen pienempi blogi onkin jo lopettanut kun tuntuu välillä, että näet kaiken vaivan vain itsesi tähden. Mun mielestä on oikeutettua saada korvaus tehdystä työstä. Tämä blogi on hyvä juuri tällaisena kuin se on.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos, Hans!! I will!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos Linda ihanista sanoista <3

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos ja ihanaa, jos nyt lukeminen täällä Kolmistaan-maailmassa nappaa. Hauskaa kesää!

iunau (Ei varmistettu)

Ei oo taso yhtään laskenu kyllä. Loistavaa luettavaa joka teksti! Ja ilman sun niitä yhteistyökirjotuksia olis mulla jääny moni asia pimentoon täysin, esim. se jogurtti!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Juur näin!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Pikkis ja Annukka. Monta postausta viikossa on eri asia kuin monta päivässä.

Mutta: Kuten jo yllä sanoin, työ tai sivutyö ovat faktoja, eivätkä ne arvota blogia tai nosta sitä toisten blogien yläpuolella. Kurja, jos sellaisen kuvan olette kirjoituksistani saanut :( Se ei ole ollut tarkoitus!

OSK (Ei varmistettu)

Juuri näin! En kirjoita blogia, koska minulla ei olisi aikaa ja innokkuutta siihen kovaan työhön, mitä bloginpitämisen koen olevan. Nostan siis hattua sinulle, joka niin ahkerasti kirjoitat mielenkiintoisista asioista asiallisesti ja aikuismaisesti. Pidän myös erityisesti siitä, että panostat oikeinkirjoitukseen!

Jotkut ihmiset ovat niin älyttömän kateellisia, että aivan oksettaa. Älä piittaa sellaisten kommenteista.

Aurinkoista kevättä teille!

Annukka (Ei varmistettu)

Annukka sanoi myös,ettei odota blogeilta ammattilaisuutta eli en pidä bloggausta työnä. Musta se on harrastus. Tai jos se olisi työtä, homman pitäisi oll paljon laadukkaampaa. T Annukka

hellu (Ei varmistettu)

Kiitos tästä selvennyksestä! En ole ainakaan muistaakseni aiemmin sinulle kommentoinut tänne, mutta oon juuri viime kuukausina ajatellut itse asiassa samaa mitä nämä sinulle kommentoineet... Että blogisi on tylsä mainoskanava, jonka seuraamisen haluan lopettaa. Jostain syystä roikun täällä silti vaikken tällä hetkellä saa blogistasi mitään irti. Tämä postaus oli raikas tuulahdus ja sai uskoni palaamaan, että ehkä tänne kannattaa kurkistaa vielä jatkossakin.. :)

Patveula (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus ja kiitos selvennyksestä miten koko homma toimii. Mun mielestä on ihan oikeutettua saada yhteistyöstä korvausta ja pitäähän tuotteita käyttää ja testata, jotta niistä pystyy rehellisesti mielipiteensä kirjoittamaan. Jatka samaan malliin!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos Riina tästä tekstistä :)

Miia (Ei varmistettu)

Tottakai se on ymmärrettävää, että blogi on työ ja että työstä maksetaan palkka. Kuitenkin omasta mielestäni meillä kuluttajilla on myös silloin oikeus antaa palautetta. :) Mukavaa että perustelit kantasi mainoksiin, sillä moni yllä olevista asioista oli itsellenikin täysin vieraita. Moni bloggaaja todellakin tuntuu häpeävän ja jopa välttelevät rahaan ja yhteistyöhön liittyviä kysymyksiä ja kommentteja. Hatun nosto siis siitä että aihe nousi pinnalle!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Säädös tästä tuli vasta vähän aikaa sitten, enkä tiedä, kuinka sitä noudatetaan. Uskoisin, että aika hyvin. Mutta siis tämä on sääntö.

Minttu (Ei varmistettu)

Tosi hyvä, että kirjoitit aiheesta! Tämä oli myös hyvä muistutus itse kullekin. Kieltämättä omaankin päähän on välillä hiipinyt ajatuksia, että kelpaisi kyllä itsellenikin tuollainen tai että onpa F:llä aina ihania vaatteita - varmaan paljon yhteistyöllä ilmaiseksi saatuja. Kateus. Mutta kyllä sitä aina sitten muistaa ja tajuaa, että kuinka paljon hommia sen eteen teette. Ei itselläni rahkeet riittäisi mitenkään moiseen, joten täysin turha kadehtia toisten tekemisiä. Varmasti aika olematon palkka tehdystä työstä.
Minusta on ainakin todella kiva, että "mainostatte" asioita -oli ne sitten yhteistyön kautta tai ei. Sitä kauttahan sitä saa itsekin tietoja ja vinkkejä uusiin juttuihin.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos :) !!

Viola (Ei varmistettu)

Mahtava teksti ja todella skarppeja pointteja! Bloggareihin tosiaankin usein kohdistetaan ihmeellisellä tavalla syytöksiä mainontaan yms yhteistyökuvioihin liittyen - mutta aivan kuten sanoit, lehtimaailmaa ei syynäillä lainkaan tähän malliin. Anyways - keep it going, tää on ihana blogi! Ja kuka vaan selväjärkinenhän nyt näkee ettei todellakaan mikään mainostoiminta täällä keskiössä - vaan elämä kaikkine kivoine juttuineen :)

nakitjamutsi (Ei varmistettu) http://nakitjamutsi.bellablogit.fi/

Mä sain samankaltaisen kommentin juuri viime viikolla, kun tein ensimmäisen kamppikseni Belloissa. Ja edellinen oli kuitenkin jo melkeinpä kuukauden takaa...
Mä ymmärrän, että se edelleen joitakin lukijoita ärsyttää, että yhteistöistä ja mainonnasta on tullut yhä pysyvämpi osa blogeja. Mutta mun mielestä yhteistyöt ei sulje kuitenkaan sitä ns. oikeaa sisältöä pois blogista, tai toisinpäin. Ihan hyvin mahtuu kaikenlaiset sisällöt samaan blogiin.
Mun mielestä on myös just tosi hyvä, että yhteistyöpostaukset on selkeästi näkyvissä, jolloin epäilyttävää mielikuvaa ei synny, vaan lukijat tietää heti, että kyseessä on kaupallinen yhteistyö. Moni bloggaaja varmaan tykkää vinkata omista suosikkijutuistaan ihan ilman mitään yhteistyötä, liekö tästä sitten syntynyt se ristiriita, että lukijat kokee, että heille tyrkytetään koko ajan jotain ja me kirjoittajat ei oikein ymmärretä, kun ei niitä kaupallisia yhteistöitä nyt NIIN paljon ole.
Ja onhan blogit muuttunu vuosien saatossa tosi paljon. Yhteistöitä ja kamppiksia on enemmän tai vähemmän joka blogissa. Musta on jännää, miten juuri bloggaajat on otettu vähän silmätikuiksi tässä. Koetaan se jotenkin tosi epäreiluksi ja jollain lailla sielunsa myymiseksi, kun niistähän saa sitten rahaa. Kun harrastuksesta ei saisi saada rahaa. Harvoin kuitenkaan esim. musiikkia harrastavia dissataan, jos bändi saa keikkaa, josta saavat keikkapalkkiota. Päinvastoin, se on hienoa, kun harrastus on saatu sellaiselle tasolle, että siitä voi vähän tienatakin. Bloggareiden kohdalla vastaava tulkitaan sielun myymiseksi.

Noh, paljon on blogeja, bloggaajia ja eri tyylejä ja kaikki mahtunevat mukaan. Kaupallisuus on varmasti tullut jäädäkseen, uusia yhteistyön muotoja tulee varmasti tulevaisuudessa lisääkin. Pitää vaan blogata just niin, kun itsestä parhaalta tuntuu.

Tsemppiä, Karkki! :)

nakitjamutsi (Ei varmistettu) http://nakitjamutsi.bellablogit.fi/

Ja piti vielä lisätä, että vaikka mullekin blogista on tullut jo sivutyö, en mä silti tätä tekisi, jos se tuntuisi yhtään vastenmieliseltä. Toisaalta tuskin uhraisin tälle ihan niin paljon aikaa ja vaivaa, jos tämä ei olisi sivutyö, vaan entiseen malliin harrastus. Mä toivoisin, että se olis lukijoidenkin mielestä win-win: lukijat saa enemmän sisältöjä, jotka on usein laadukkaampia ja bloggaaja saa duunistaan pienen korvauksen.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Voi kiitos kauniista sanoista :)

Daniella (Ei varmistettu)

Hyvä, että tartuit tähän! Totta kai on selvä, että työstä pitää saada korvausta. Luultavasti mielikuva runsaasta yhteistyöpostauksista on syntynyt siitä ainakin osittain, että postauksia tosiaan tulee todella paljon, nopeammin mitä ehtii itse lukea. Silloin keskimäärin joka toinen kerta kun blogin avaa, on joukossa juuri niitä, joissa on kyse joko suoraan yhteistyöstä tai muuten vain mainoksesta. Ja rehellisyyden nimissä olen muutaman "tavis-postauksen" missannut juurikin siksi, ettei ole ihan joka päivä ollut lukemassa, jolloin ne tuotesijoittelupostaukset ovatkin jääneet mieleen. On oikeasti tosi kiva kuulla uusista jutuista, etenkin jos ne voisivat olla itselle sopivia. Ehkä sitä alkaa toisaalta myös turtua siihen informaatiotulvaan ja on itse liian heikko pitääkseen taukoa blogin lukemisesta, johon on niin pahasti koukussa.

Joskus tosiaan kaipaisi takaisin aikaan, jolloin blogitkin olivat vain harrastus ja kirjoittajansa päiväkirja. Ei nyt siis liity spesifisti tähän blogiin vaan ylipäätään blogikulttuuriin. Mutta niin se maailma kehittyy ja on vain pysyttävä mukana tai tiputtava kyydistä.

Ja hyvinhän sinä Karoliina kirjoitat, älä lopeta. Vaikka vapaapäiviä ihan mielelläni sulle soisin, että itsekin pysyisi mukana ;)

Mervi Lamminen (Ei varmistettu) http://pellavasydanjamervi.blogspot.fi/

Tulin sattumoisin piipahtamaan blogissasi - facebookin mainoksen myötä. Tykkäsin tästä kirjoituksesta. Kiva lukea, että ilmoitat tulosi verottajalle. Ainoastaan tätä lausetta jäin hämmentyneenä miettimään: "Lopuksi haluan sanoa, että harva bloggaaja voi tarjota lukijoilleen laadukasta luettavaa ja kateltavaa vähintään kerran päivässä ilman, että saa ajankäytölleen korvausta." Minä kirjoitan lähes tulkoon joka päivä, mutta en saa ikinä mitään palkkaa. Kukaan ei lähetä yhtään mitään, ei edes postikorttia. Onko minun siis ajateltava, että en tarjoa laadukasta luettavaa? No kuvat ei kylläkään ole laadukkaita. Nyt jatkan blogisi muitten juttujen lukemisella.

(Ei varmistettu) http://johanna.m.vierula@gmail.com

Olipa mielenkiintoista lukea aiheesta. Minusta on ihan hyvä, että jotain korvausta on mahdollista saada. Kummallinen tuo kateus joillakin ihmisillä. Ikinä ole itselle tullut mieleen kadehtia, kun jollain on "jotain kivaa".
Itse pidän bloggareita hyvinä markkoijina etenkin just pienien firmojen osalta!
Tsemppiä vaan jatkoon :)

Mouru (Ei varmistettu)

Jes! Tosi kiva, että teit tästä aiheesta postauksen. Niin tämä bloggaamiseen ja siellä tapahtuvaan mainontaan liittyvä etiikka on tosi mielenkiintoinen aihe ja näkökulmat siihen riippuu tietysti siitä mistä vinkkelistä sitä katsoo. Ja onkin hyvä, että toit omat näkemyksesi esille.
Mainitsit tuossa postauksessa miten lehdissä tapahtuvaan tuotesijoitteluun eivät lukijat niin herkästi tartu tai kiinnitä huomiota. Se on kyllä aivan totta, mutta lukijan näkökulmasta pidänkin blogeja paljon rehellisempinä, koska ne tehdään monesti persoonana omilla kasvoilla ja vuorovaikutuskin kirjoittajan ja lukijan välillä on aivan toista luokkaa kun aikakausilehtien maailmassa. Ehkä lukijat tästä syystä vaativatkin niiltä enemmän. Näin myös mainontakin blogeissa, ainakin omaan makuun tuntuu herkästi jotenkin teennäiseltä. Ja ihan rehellisesti sanottuna monet ”mainonta” postaukset on aika kökköjä. Välillä itse postauksissa ei ole mitään vikaa sinänsä vaan pelkkä mainonta ärsyttää, vaikka sisältö olisi muuten tosi jees. Eniten ärsyttää se jos ei ole mainittu sitä että on saatu joku tuote testiin tai että kyseessä on sisältöyhteistyö. Monesti tälläiset postaukset rokottaa blogin aitoutta. Nyt siis puhun blogeista yleensä, teidän blogissa näihin asioihin selkeästi kiinnitetään huomiota. Ja vaikka tietenkin ymmärrän miksi bloggaajat mainospostauksia tekevät ja onhan niitäkin ajoittain, tosin harvemmin mukava lueskella. Harvemmin sitä lehdistä tai telkkaristakaan jaksaa mainoksia jäädä pällistelemään. Kai niihin on sitten niin tottunut, ettei kyseenalaista asiaa mitenkään, sillä tiedostaahan sen että sieltä se raha tulee. Ja onhan se epäreilua lukijalta vaatia bloggaajia tekemään hommia ilmaiseksi vain, jotta minun ei niitä mainoksia tarvitse katsella.
Lopuksi vielä pitää mainita, että kunnioitan suuresti bloggaajia, jotka näkevät vaivaa näiden asioiden puimiseen, ja siihen että blogi olisi läpinäkyvä ja rehellinen. Ja minun mielestä teidän bloginne on ehdottomasti sellainen ja täydellisyyden tavoittelu ja kaikkien lukijoijen miellyttäminen on ihan absurdi tavoite. On myös hyvä muistaa että te teette tätä muun työn ohessa, eli sen on meikäläiseltä hatunnoston paikka kun jaksatte selkeästi innostuneesti näitä hommia tehdä ja nähdä vaivaa. :)

Arja (Ei varmistettu)

En ole aikaisemmin seurannut yhtään blogia. Iholla- sarjan myötä sattumalta eksyin tänne. Nyt olen lukenut tätä blogia joka päivä noin ½ vuotta ja aion jatkaakin.
Nostan hattua teille jotka jaksatte päivittäin pitää blogia ja antaa luvan kurkistaa perheenne ja kotinne elämään.

Katinka (Ei varmistettu)

Hyvä selvennys aiheesta.
Olet suoraselkäinen nainen ja teet /teette blogia kivalla tyylillä.
Löysin blogin Iholla-sarjan myötä ja lähes päivittäin elämäänne kurkkaan. Monta vinkkiä olen blogistanne napannut ja hyvää mieltä saanut.
Ihanaa kevättä teille, jatkakaa samaan malliin.

Salla (Ei varmistettu)

Hyvä ja perusteltu kirjoitus paljon puhutusta aiheesta!

Mun nähdäkseni tässä blogissa on mainosjutut tehty huomattavasti paremmin kun monessa muussa. Ite en ollenkaan jaksa lukea tavismuotiblogeja, jossa mainostetaan jotain perus-HM-vaatteita. Sulla kuitenkin yhteistyöjutut on aina tosi hyvin perusteltuja, laadukkaita ja vielä tosi usein suomalaisiakin tuotteita (yhtään ulkomaisia mollaamatta, paikallista pitäis tukea enemmän!). Kaiken lisäks oot merkinny saadut tuotteet ja yhteistyötekstit aina tosi selkeästi.
Niistä saa tosi kivasti vinkkejä ja ns. tavallisen ihmisen käyttökokemuksia. :)

Luulisin, että tosi moni muukin lukija seuraa blogeja nimenomaan käyttäjävinkkien takia. Siks on mun mielestä älytöntä ajatella, että bloggaajat maksais kaikki kosmetiikat, vaatteet jne. vaan omilla rahoillaan JA sen lisäks vielä käyttäis sivutoimisen työn verran aikaa blogin varsinaiseen pyörittämiseen. On eriasia, jos bloggaaja kehuu tuotteita pelkästään siksi, että on saanu sen lahjana tai suostuu mihin vaan yhteistyöhön, kunhan hyötyy siitä itse. Sitä en itekään hyväksy. Esim. Etin just tällä viikolla tietoa hyvistä laattamallisista mopeista. Löysinkin yhen bloggauksen, mutta siihen ei millään voinu luottaa, koska oli yhteistyökirjoitus ja lisäksi niin superylistävää sävyyn kirjotettu, että kaikki oikee arviointi oli unohdettu.

Kiitos monipuolisesta ja sopivan maanläheisestä blogista! :) Tykkään myös siitä, että kirjotatte Eskon kanssa tätä molemmat, koska tuo kivasti erilaista näkökulmaa. :) Aitous on todellakin uusi musta!

Elisabeth (Ei varmistettu) http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

Hieno kirjoitus! Tämä on kyllä ikuinen keskusteluaihe tuntuu, hienoa kun avasit asiaa tässä kirjoituksessa. Jatka hyvää työtä!

xxx
E
http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Niin: Itsekin koen, että on kiva myös tiedottaa asioista! Esim. Arla Luonto + on juuri sellainen jogurtti, jota jo etsin sokeripostauksen (http://kolmistaan.bellablogit.fi/sokeroitu-lapsuus-ja-muumimamman-moraalittomat-herkut/) aikoihin viime syksynä. Nyt kun sellaisen tuotteen löysin, en todellakaan pistänyt vastaan kampanjan suhteen. Kiva, jos lukeminen maistuu :)

Pages

Kommentoi