Korvakorut 4-vuotiaalle. Hitti vai huti?

F on jo melkein vuoden verran halunnut itselleen korviksia, ja pääsiäisenä hänen toiveensa sitten lopulta toteutui. Vein hänet nimittäin korvakorulaitolle kello- ja koruliikkeeseen, jossa itsekin sain ensimmäiset korvikseni yli 20 vuotta sitten.

Vaikka F halusikin korviksia hirveästi, jännitti toimenpide silti häntä melkoisesti etukäteen. Pelkäsin vähän itsekin sitä, ettei F ensimmäisen korvan nipistyksen jälkeen uskaltaisi ottaa toista korua lainkaan. Mutta lopulta kaikki meni todella hyvin. Pidin F:ää kädestä kiinni, ja kokenut korvakorulaittaja napsautti korvikset sukkelasti korviin. Ihan pienet itkut F tosin tirautti, mutta itku loppui heti, kun hän pääsi ihailemaan koruja peilin kautta.

Vaikka olenkin todella ja aidosti sitä mieltä, että pienten tyttöjen(KIN) pääasiallinen tarkoitus on juosta räkä poskella kurassa ulkona ennemmin kuin keskittyä ulkonäköasioihin, en kuitenkaan raaski vastustaa harmittomia kaunistautumisleikkejä tai tyttömäisiä turhamaisuuksia, joita F todella itse rakastaa. Tarkoitan siis sitä, että jos lapsi omaehtoisesti(!) haluaa kimalletta, kynsilakkaa, ihanat hiuspinnit tai vaikkapa juuri korvikset, en koe niitä asioiksi, jotka tulisi kieltää (Toinen asia ovat tietysti vaikkapa hiusten värjääminen, joista voi oikeasti olla jotain terveydellistä haittaa!!)

Korvisasian tiimoilta aloin itse pohtia myös sitä, miten joskus tulevaisuudessa suhtaudun meikkaamiseen F:n kohdalla. Nythän meikkiasiat ovat luonnollisestikin olleet naamiaisasutouhuja varten, mutta minkähän ikäisenä hän haluaakaan alkaa meikata kouluun. Jos siis haluaa ollenkaan. Itse muistan, että sain luvan laittaa koulumeikkiä 7.luokkalaisena, ja ainakin nyt ajateltuna se tuntuu fiksulle ikärajalle.

Minkä ikäinen lapsi tai nuori on sinusta sopiva ottamaan korvakorut? Entä meikkaamaan, lakkaamaan kyntensä tai laittamaan hiusväriä?

-Karoliina-

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit

(Ei varmistettu)

:D . Meillä ei ollu juur moksiskaan, kun korviksensa sai 2v 7kk ikäisenä. En tiedä sitten auttoiko ku luvattiin herkkuja jos nätisti antaa laittaa. Nyt jo yli vuoden olleet eikä mitään ongelmia ole ollut. :)

Emma (Ei varmistettu) http://lifestylebyemma.blogspot.com

Mä sain ite korvikset 4v. synttärilahjaks. Muistan, että pyysin niitä ensin äitiltä, joka kuittas homman legendaarisella "kysypä iskältä" -heitolla (tuudittautu tietty siihen, et iskä torppaa koko idean) ja iskähän sitten tietty suostu, joten reiät otettiin ja voiettäää muistan vieläkin sen isotyttö-fiiliksen mikä niiden laiton jälkeen oli!

(Ei varmistettu)

Jo päiväkoti ikäisiä kiusataan erilaisuudesta ja pukeutumisesta. Siksi en pue poikiani "tyttöjen vaatteisiin" julkisesti. Koti oloissa poikani ovat leikkineet äitejä serkkutyttöjensä kanssa ja lainaillut mekkoja.

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Hah :) Perinteinen "kysy isätä/äidiltä -keissi"!

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Hih ;)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Olen kanssa kuullut, että olisi parempi lävistää. Tosin tuskin 4-vuotiaan korville niin tosiaan tehdään :)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Minäkin sain korvikseni alle kouluikäisenä :)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Asiasta aivan toiseen : Sun "wanted for summer -postaus" oli juuri sellainen, joka olisi kuin suoraan minun päästäni :D

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Itsekin olen korvisten on-off -käyttäjä. Harvoin minulle on mitään jokapäiväisiä koruja, vaan kun käytän, ne ovat isot "päiväkorvakorut". Sitten voi mennä taas viikkoja, etten pidä mitään korvakoruja.

Kati83 (Ei varmistettu)

Mä sain korvikset 11 vuotiaana joka mun mielestä on hyvä ikä koska osaa ite niitä hoitaa. Mun piti eka saada vasta 15-vuotiaana mutta lupa heltis jo aikasemmin ja samana päivänä sai myös mun paras kaveri korviksensa :) Jos joskus saan lapsen ei lupa heltiä ennen 10-vuotis päivää. Hiukset värjäsin ekan kerran 14-vuotiaana ja samassa iässä alkoi myös meikkailu. Lapselle pitäisin samaa ikää rajana.. Lapsen pitää olla lapsi mahdollisimman pitkään joka nykypäivänä tuntuu olevan mahdotonta kun yritetään pikkutyttöjä jo aikuistaa liian aikasin. Aikuisena ehtii olla loppuelämän.

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Onkohan niin? Ainakin minun ympärilläni lapset saavat todellakin olla lapsia. En usko, että korvikset tai vaikkapa farkut tekevät kenestäkään "aikuista". Ne ovat vain ulkoisia seikkoja, muulla kasvatuksella on enemmän väliä.

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Oli varmasti innoissaan :)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Piia, Ano ja muut. Hyvä kun otitte tämän poika-asian esiin!! Itse tytön äitinä kun tämmöisiä asioita en ole tajunnut edes miettiä!

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Tämä on muuten todella monille miehille sellainen kynnyskysymys. Suojeleva isä :)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Nyt en ihan ymmärrä Leena viestisi ydintä, mutta totta puhut, että aikuisten tehtävä on suojella lasta. Itse ajattelen, että esimerksiki vaitiolovelvollisuus, joka kouluterveydenhoitajallakin on, on yksi lasten suojelemisen ydin. Heidän asiansa ja yksityisyytensä ovat yhtä arvokkaita kuin aikuistenkin.

Hop: Toivotaan, ettei painoa tosiaan tarvitse kenenkään lapsen pohtia. Jos sen kanssa on oikea terveydellinen riski, on vanhempi se, joka voi "salaisesti" ohjata lapsen ja perheen ruokatottumuksia :)

nimetön (Ei varmistettu)

Onneksi sinun, Huolestunut, ei tarvitsekaan ajatella ja kantaa huota siitä, mikä F on isona. Olen ymmärtänyt, että hänellä on sitä varten vanhemmat ja onhan tuolla blogissa vilahdellut muitakin läheisiä. Voit rauhassa keskittyä ihan omiin asioihisi.

Olen myös sitä mieltä, että nykyiset fiksut ja valveutuneet äidit kiinnittävät onneksi ihan eri tavalla huomiota oikeasti vahingollisiin asioihin, kuin äidit esimerkiksi sukupolvi sitten. Mutta onhan se maailmakin muuttunut, tietysti. Pitäisi vaan osata nähdä metsä puilta, eikä takertua pikkuseikkoihin.

Ano (Ei varmistettu)

En usko, että kiusaaminen vähenee tai poistuu maailmasta tuolla ajattelutavalla, päinvastoin.

Jos alamme käyttäytyä varovaisesti tai välttelemme tietyllä tavalla olemista/pukeutumista, jotta kukaan ei vain kiusaisi, se vain osoittaa kiusaamisen hyväksymistä. Lainaan The Arkin biisiä Father of a son:
"And you're totally fogged in your head, if you were serious right now when you said,
That it's because
they will be bullied in school, cause that means you let the bullies set the rules..."

Jos lapsen pukeutuminen ei ole muita halventavaa tai aiheuta vaaraa lapselle itselleen, niin mielestäni lapsen pitäisi antaa pukeutua niihin vaatteisiin kuin hän itse haluaa.

Nuutsa (Ei varmistettu)

Mun pikku neiti sai korvikset 7-vuotis lahjaksi tuossa muutama kk sitten :)

hop (Ei varmistettu)

Aloin miettiä noita ylävartalotoppeja. Niistähän oli juuri kohua jossain iltasanomissa. Lapsihan ottaa niiden käyttöön mallin äidiltä, ihan samalla tavalla kuin painon tarkkailun, hiusten värjäilyn tai aina niiin hyväksyttävän ja hellyyttävän vauvanuken hoidon. Se ei onneksi mikään maailman järkyttävin asia ole, mitä lapsi vaatteidensa alle pukee. Tuo painosta huolehtiminen onkin sitten jo vakavampi asia, ja minusta äidit voisivat kiinnittää huomiota enemmän itsensä hyväksymiseen kuin läskeistään valittamiseen lasten nähden.

Ano (Ei varmistettu)

Miksi esikoisesi ei saisi pukeutua vaaleanpunaisiin ulkovaatteisiin, jos niin haluaa? Mun mielestä tuollaisessa tilanteessa on parempi tukea lasta kuin yrittää pakolla laittaa häntä johonkin muottiin. Sitä paitsi, eihän ne 4-vuotiaan ulkovaatteet hänen päällään ikuisesti ole...

(Ei varmistettu)

Miksi pitää sanoa? Koska sinä et halua että poikaasi luullaan tytöksi? Koska pojan täytyy ymmärtää, että vaaleanpunainen on väri jota pojat eivät saa käyttää, eilä ponit tai nuket. Kyllähän siinä voi poika rukka kuvitella olevansa samaa ainesta kun pienet tytöt ja eihän sellainen käy ;)

hämmentynyt (Ei varmistettu)

Miten tämä liittyi korviksiin??

liinana (Ei varmistettu)

Ja ongelma niissä vaaleanpunaisissa ulkoiluvaatteissa oli...?

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Olet oikeassa: Konkreettiset virstanpylväät tehoavat lapsiin hyvin!

(Ei varmistettu)

Toi on kyl totta! Ite tykkään pitää 6-vuotiaalla,( jolla ollut reiät nyt 3 vuotta) niitä taustalukkoja mahd. löysällä, ettei painu reiän sisään. Renkaat on myös hyvät.

Heidi (Ei varmistettu)

Ihanat! :-)
Itse sain korvikset 1-vuotiaana ja hengissä olen vieläkin ;)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Näinpä :)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Voi että, kuulostaa kurjalle! Kiitos vinkistä!

piia (Ei varmistettu)

Mutta entäpä kun lapset onkin poikia ja ne haluavat nuita samoja asioita. Kynsilakkaa ollaan joskus vähän laiteltu, eikä pinneissäkään mitään vikaa ole, poikien vaatteissa kun ei ole niin kirkkaita värejä, eikä helmiä tai paljetteja. Olen vältellyt sanomasta että nuo on tyttöjen- ja nuo poiken juttuja, mutta viimeksi piti jo mainita kun 4 vuotias esikoinen olisi niin halunnut vain vaaleanpunaisia ulkoiluvaatteita.

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Olet oikeassa! Ennen hiusvärien haitoista ei puhuttu, eikä luomuvaihtoehtoja ollut!

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Tuohon aikaan tosiaan hiuskai värjättiin jo ala-asteella! Siis kaikkialla. Itsekin sain "kevytvärin" 6.luokalla. Jännää, koska nykyisin moni suhtautuu väreihin varauksella.

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Hyviä ajatuksia. Ja kyllä: Minullakin on navassa kolonen. Tosin oman koruni otin 18-vuotiaana. Jos oikein muistan, meiltä kiellettiin kaikki muut lävistykset kuin korvikset alaikäisenä!

Aija (Ei varmistettu) http://kaupunginlauluja.wordpress.fi

Sain korvikset 8-vuotiaana, koska en uskaltanut ottaa niitä sitä ennen. Äiti olis laitattanut aiemminkin. Ne kasvo pari kertaa umpeen. Ne ammutiin uudestaan kun olin 18. Korviksetkin on lävistys ja opin, ettei ampumalla niitä ei ikuna sais ottaa. ;) Nyt kun olin 28 ja ne oli kasvaneet taas umpeen menin oikealle lävistäjälle ja nää on paremmat kuin aiemmin. Ei oo niitä inhoja palleroita siellä reiässä.

Tosin en tiedä lävistäiskö lävistäjä 4-vuotiaan korvia neulalla edes vanhemman luvalla?

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Kuten jo edellä kirjoitin, tämä on aika liikuttava tapa miesten puolelta "suojella" tyttäriään :)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Minusta lapsen oleminen lapsena on kyllä aika paljon suurempi kokonaisuus kuin se, onko lapsella korvikset/farkut tai toppi paidan alla. Vanhemmat tietysti päättää, olet oikeassa. Itse ajattelen, että keskitän vanhemmuuteni minun mielestäni olennaisempien asioiden vahtimiseen.

Satu (Ei varmistettu)

*Aihe :-)* Kaikki varmasti muistaa kun sai reijät korviin!!!

Siinä vaiheessa kun lapsi omaehtoisesti pyytää, eikä juuri ennen h-hetkeä jänistä. Itse taisin ainakin kerran jänistää kivun pelossa. Kouluun mennessä olin rohkaistunut jo, mutta en kyllä muista ikää.

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Juuri näin!

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Itse! Hui :)

Hoitsu (Ei varmistettu)

THL:n äitiysneuvolaopas, s.72. Hiustenvärjäystä ei suositella raskaana eikä lainkaan alle 16-vuotiaille.

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110521/THL_OPA2013_029_verkko.pdf?sequence=1

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Kiitos :)

anne (Ei varmistettu)

Meillä mies on aika jyrkkä näiden asioiden suhteen ja luulen että ns. Sovittelijan rooli lankeaa mulle tulevaisuudessa kun aletaan meikkaileen yms.. Ehdoin miehelle että oltais tytölle annettu mahdollisuua korviksiin nyt 5-vee lahjaksi, mutta mieheltä tuli jyrkkä "ei todellakaan ainakaan ennen kun on 12 :)". Tyttö ei ole itse vielä halunnut eikä asiasta edes puhinut niin meillä mietitään asiaa uudelleen sitten kun tyttö niitä haluaa. Kynsilakkaa ollaan laitettu ja huulikiiltoa joskus pikkusen.

Mori (Ei varmistettu) http://moridiculous.blogspot.com

Taisin olla 5-vuotias, kun sain korviin reiät. 11-vuotiaana sain itselleni synttärilahjaksi nenäkorun, itse kun sitä vanhemmiltani pyysin. Siitä huolimatta, en saanut muita lävistyksiä ottaa kuin vasta täysi-ikäisenä. Tatuoinnille sain luvan 16-vuotiaana, tietysti pitkän harkinnan ja keskustelun päätteeksi.

Hiuksia värjäsin jo ala-asteella, aluksi pelkillä raidoilla. Yläasteelle siirtyessä raidat muuttuivat koko väriksi. Malli tuli selvästi kotoa, en ole koskaan nähnyt äitini aitoa hiusten väriä. Meikki alkoi kiinnostamaan vasta yhdeksännellä luokalla, siitä ei tarvinnut sen enempää keskustella vaan vanhempani pitivät sitä ihan luonnollisena asiana siinä iässä.

Keskustelu ja lapsen omien toiveiden kuuntelu on kai tärkeintä. Oman lapseni kohdalla haluaisin ehkä venyttää ainakin hiusvärien käytön aloittamista. Nykyään kuitenkin tiedetään niin paljon enemmän hiusvärien haitoista.

Leena (Ei varmistettu) http://torsti1

No huomasin joo, että tosi nopeasti poistit viestin, joka koski lasten poseerausta... No, joo. Opettajaihmisen luulisi ymmärtävän ja ajattelevan lasten puolesta eikä lasten kustannuksella...siis positiivisessa mielessä. Olen itse toiminut yli kymmenen vuottta kouluterveydenhoitajana (thank god en enää). Tuolloin huomasin siis jo vuosia sitten, että jo alakoulaiset tytöt olivat huolissaan painostaan...Ja jos muisteli kymmenen vuotta sitä aiemmin kokemusta vastaavassa tilanteessa, siis että pitäisikö asiaa tarkistaa? Mistä lapsi ottaa oppinsa? Joa käyttää itsenäisesti nettiä, niin voi ehkät jonkun järjestelyn laatia. Mutta tällaisina aikoinakin haluaisin suojata lapsiani internetiltä. Ja tästä aikuiset lapset vastasivatkin, että eivät missään nimessä olisi halunneet olla tiedossa minun kautta netissä Face:ssa tms. - Lapset olivat lapsia. Sittemmin kun "työlapsia" tuli kouluuntulotarkastuksiin, niin moni LAPSI tai varsinkin tyttö oli huolissaan painostaan siinä ylävartalotopissaan!! Kuka niitä ostaa? Vanhemmathan tätä ohjaavat. Eikö lasten suotaisi olla lapsia edelleen!!

neito (Ei varmistettu)

Mä olen itse saanut korvikset, kun menin kouluun. Nyt itsellä tällä hetkellä 3-vuotias tyttö. Mies on todennut yks kantaan, et lävistys kuin lävistys ja vasta 18 veenä. Itse olen ollut vähän, että häh! Miehen siskolla ja äidilläkin on korvikset, ja miehen siskokin on saanut ne n. 10 veenä. Meillä siis hieman puhuttavaa aiheesta, ennen kuin oma tyttö keksii asiaa kysyä... Mun oma mielipide, että 7 voisi olla hyvä ikä, kun itsekin olen silloin saanut. Tai ainakin niin, että lapsi hahmottaa asian, eli korujen otto sattuu ja niitä pitää hoitaa, varsinkin alkuun. Mun itse on paha perustella, miksi ei "lapsena" saisi koruja, kun itsellä on. Katsotaan....

hanna (Ei varmistettu)

Olen saanut itse korvikset ekaluokalla ja niin myös sisarenikin, joten on luontevaa ajatella että oma lapsenikin saa silloin jos haluaa . En kuitenkaan paheksu jos pienemmilläkin tytöillä on korvakorut jos se vaan on lapsen tahdosta eikä vanhemman pakosta :)

anniina (Ei varmistettu) http://anniinanir.blogspot.com

kiinnostava aihe! mä sain korvikset muistaakseni vitosluokalla palkintona siitä, etten jättänyt valinnaista saksaa kesken :D olin niitä ilmeisesti jo pitkään kinunnut. samana vuonna laitoin ekaa kertaa huulikiiltoa koulukuvaan, salaa! hahaa. seiskaluokalla alkoi hiusten värjäilyt ja teinpä silloin myös salaa itse reiän korvaan, hyi hyi. annoin sen sitten mennä umpeen, kun ei ikinä kunnolla parantunut. 18-vuotiaana otin tatuoinnin ja napakorun, ja vaikka täysikäinen olinkin, ei vanhemmat niistäkään oikein tykänneet :D itselläni ei ole lapsia, mutta jos joskus tulee, niin nämä mulla olleet ikärajat on mielestäni ihan sopivat :)

Kolmistaan-Karoliina (Ei varmistettu)

Voi miten hurjia kokemuksia :)

(Ei varmistettu)

Onnea F:lle korviksista. Meillä tyttö sai 1-vuotiaana korvikset. :)

Iskä (Ei varmistettu)

Onnea F:lle korviksista. Meillä tyttö sai 1vuotiaana korvikset.

R (Ei varmistettu)

Minä sain korvikset 6 luokalla enkä niitä aikasemmin ollut edes halunnut. Ehkä oman lapsen korvat antaisin yläasteelle mentäessä rei'ittää ellei keksisi niitä aikasemmin kinuta. Meikkiä aloin käyttää yläasteelle mentyäni ja se on mielestäni ihan hyvä ikä. Huvittavaa katsella omia ala-asteen luokkakuvia joissa jollain 5 luokkalaisilla on naama täynnä pakkelia :D hiksiin sain ekat raidat jo varmaan 3 luokalla, mutta oman lapsen kohdalla jättäisin sen kyllä mahdollisimman myöhäiseksi. Tai ainakin koko pään värjäämisen, raitoja antaisin ehkä laittaa. Tosiaan mulla ei siis omaa lasta ole, joten heittelen mielipiteitä tällei mututuntumalla

Pages

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.