Kuinka vähentää ruokahävikkiä jo ostovaiheessa?

// Kaupallinen yhteistyö: Fiksuruoka // 

 

P9205717.JPG

P9205718.JPG

P9205721.JPG

P9205728 (2).JPG

P9205732.JPG

P9205734.JPG

P9205735.JPG

 

Mä olen ollut aina sellainen oman elämäni martta, joka rakastaa tehdä safkaa ruuan jämistä. Ruuan heittäminen kun roskiin on tuntunut aina aivan järjettömälle ja joku jämäruokailussa saa mut syttymään.

Aikaisemmin olen kuitenkin miettinyt ruokahävikkiä ainoastaan siitä näkökulmasta, mitä ja kuinka paljon ruokaa kotiini ostan. Kun suunnittelen viikon safkoja, arvioin aina joka kerta myös sitä, kuinka paljon ruokaa syödään, missä järjestyksessä (pienimmällä kestopäiväyksellä aina ekana) ja mikä onkin minkäkin viikon tarve. Se, mitä en ole kuitenkaan koskaan miettinyt, on se, MISTÄ ruokani ostan, jotta hävikkiä myös siellä kaupan päässä syntyisi mahdollisimman vähän.

Silmäni tämän asian suhteen avautuivat kuitenkin tässä muutama viikko sitten, kun minut pyydettiin mukaan kampanjaan Fiksuruoka.fi-nimisen yrityksen kanssa. Fiksuruoka.fi on netissä toimiva ruoka- ja käyttötavarakauppa, jonka toimintaperiaate on mielestäni nerokas: Fiksuruoka.fi haluaa omalta osaltaan vähentää ruoka- ja tuotehävikkiä, jota muuten syntyisi päivittäistavaraliikkeissä.

Fiksuruoka.fi:n valikoimamme koostuu kotimaisilta valmistajilta, tukkuketjuilta ja maahantuojilta ostetuista poisto- ja jäännöseristä, joista uhkaa tulla pian kaupan hävikkiä. Joskus hävikiksi joutumisen syy voi olla se, että tuote on poistumassa valikoimasta. Toisinaan taas myyntipakkauksen uudistuminen tai vaikka yksinkertaisesti vain liian suuret määrät varastossa. Fiksuruoka.fi on sitä mieltä, että näitä tuotteita ei kannata hävittää vaan mieluummin tuoda ne jokaiselle ostettavaksi. Tässä hyötyvät ikään kuin kaikki. Ihmiset saavat edullisesti tuotteita ja toisaalta kaupat eivät joudu pulaan. Niin ja suuressa mittakaavassa voisi sanoa vähän juhlallisesti: Maailma pelastuu!

Mä tilasin Fiksuruoka.fi -kampanjan testijaksolla meille ison kasan sellaista ruokaa ja kodintuotteita, joita A) uskoin käyttäväni pian (ts. käyttöpäivämäärät ovat meille riittäviä) tai B) jotka säilyvät hyvin. Kauppakori täyttyikin pähkinöistä, pesuaineista ja esimerkiksi ihanista pienistä limpparipulloista, joiden päivämääräys oli merkattu tammikuulle. Ne voisi hyvin tarjota F:n joulukuisilla synttäreillä.

Fiksuruoka.fi -sivusto toimi mielestäni kätevästi (sekä mobiilissa, että koneella). Sen kun vaan tarkisti, että tuotteissa olevat päivämäärät käyvät omiin tarpeisiin. Sitten ostokset virtuaaliseen kauppakassiin ja tilaus menemään. Erityisen mukanaa oli muuten myös se, että sivustolle oli laitettu mm. gluteenittomat tuotteet ja luomut omiin osastoihinsa. Ja luomua oli muuten paljon! Tilauksen tehtyäni mun paketti oli kolmen päivän kuluttua tuossa meidän lähi-Ärrällä. 300 metrin päässä kotiovesta. Kätevää!

Klikkaamalla itsesi tästä linkistä Fiksuruoka.fi:n sivuille ja tilaamalla uutiskirjeen, saat omalle fiksulle tilauksellesi ilmaiset postikulut (3.90e). Muuten koko Fiksuruoka.fi:n valikoiman löydät täältä.

Ihanaa torstai-iltaa!

-Karoliina-

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *