Metatyö, matafakaas!

Lueskelin eilen illalla facebookia, ja joku ystävistäni oli linkannut Maria Hintikka Livessä esiintyvän Jenny Lehtisen kolumnin aiheesta metatyöt. Ja heti, sillä samalla sekunnilla kun sain tekstini esiin, mulle tuli olo, että oloni mutsina oli juuri nyt ymmärretty. Ja puettu ensimmäisen kerran sanoiksi! Tätäkö tämä oli? Tästäkö johtui välillä niin kireä pääni ja tunne siitä, että vaikka konkreettiset kotityöt nykyisin meillä jo jakautuukin entisen 5/95 suhteen jälkeen upeasti jo ainakin 35/65, koen usein, että koko homman vetovastuu on usein mulla!

Lehtinen kertoo, että ”lapsiperheiden todellisesta työtaakasta näkyviä kotitöitä on vain osa. Vähintään yhtä suuri osa on työtä, jota on vaikea havaita. ” Tätä työtä, näkymätöntä pientä puurtamista –valokuvauslappujen täyttöä, lastenjuhlien järjestämistä ja sitä kaikkea ajatustyötä ja suunnittelua joka vanhemmuuteen kuuluu – Lehtinen kutsuu metatyöksi. ”Metatyö on uuvuttavaa juuri siksi, että se saapuu elämään salaa ja on vaikeasti tunnistettavissa. On helppo katsoa, kuka on imuroinut ja kuka tiskannut. Mutta sen jäljittäminen, kumpi vanhempi joutuu kantamaan loputonta projektipäällikköyttä koko perheen asioissa, voi olla vaikea tunnistaa.”

Lehtisen tekstiä lukiessa tajusin taas omaa elämääni ja meidän perhettämme paremmin. Perjantaiaamuna hermostuin Eskolle, kun hän hoputti minua siinä, että F olisi pitänyt saada nopeammin lähtövalmiiksi. Minä autoin juuri F:lle haalaria niskaan, kun Esko seisoskeli jo oven kahvassa kiinni kaikki ulkotamineet niskassaan. Kun äsähdin – toki aivan liian kärttyisästi – että hänkin voisi vähän jeesata, jos on kiire, Esko totesi: ”Hoitoon vieminenkin on kotityö”. Tämän lauseen hän kuuli joltain viisaammalta viime kesänä, mutta on nyt viljellyt sitä siitä lähtien joka käänteessä. Jos vierellä olisi ollut se kuuluisa Iholla-kamera, olisi tilanteessa – taas kerran käynyt niin – että minä olisin ollut se paskamainen ämmä, joka kiristeli hermoja ja kimitti, vaikka vierelläni oli kiltti ja avulias mies. Hänhän siinä seisoi hyväntuulisena, komeana ja valmiina viemään valkoisella ratsullaan lapsemme hoitoon, kun minä taas tiuskin kiittämättömänä ja tukka pystyssä vieressä. Annoinko lähtösuukon. Kyllä en antanut.

Vaan, kun hommassa oli se toinenkin puoli. Se metatyön puoli. Vaikka hoitoon vieminen on myös minusta ehdottomasti tärkeä kotityö, ja varmasti monesti myös MINÄ unohdan tai en näe mitä ESKO tekee meillä, ei homma ole niin yksinkertainen. Lehtisen tekstiä lukiessa tajusin nimittäin, että se, että Esko pääsee viemään F:ää päiväkotiin, vaatii se minulta aikamoisen listan metatyötä. Vaikkapa tällaista:

  • Jokainen vuodenajana kohdalla minun täytyy pohtia etukäteen, mitä vaatteita ja varusteita F:llä on, ja mitä täytyy hankkia ja mistä. Mahtuuko talvikengät, voisiko mummo kutoa lisää lapasia?
  • Joka iltapäivä F:n tultua hoidosta tsekkaan hänen hoitokassinsa sisällön (jos Esko on muistanut ottaa sen hoidosta mukaan) ja katson, täytyykö sitä täydentää tai osin pestä. Jos pitää pyykätä, pohdin, ehtiikö vaate kuivua seuraavaan päivään vai pitääkö pukea päälle Plan B. Yritän painaa mieleeni sen, että aamulla pyykki on myös haettava kuivaushuoneesta takaisin hoitokassiin.
  • Kyttään säätiedotuksen ja varmistan, että seuraavan päivän ulko- ja sisävaatteet vastaavat keliä. Auta armias sitä morkkista mikä iskee itselle työmatkalla, jos tajuaa, että lapseni joutuu palelemaan päivän ulkoiluilla väärän varustelun takia.
  • Pakkaan hoitokassin ja kaivelen kelin mukaiset varusteet esille. Varastosta ja lähilipastosta.
  • Tsekkaan päiväkotikalenterista mahdolliset erikoispäivät. Pitääkö mukana olla lelu, jumppa-asu, kantele vai sukset? Ja missä helkkarissa ne on?
  • Nuuskin F:n pään. Pitääkö pestä shampoolla, vedellä vai ei ollenkaan tänä iltana. Riitääkö suihkun jälkeen kasvorasvaus vai pitääkö tänään sutia koko iho? Onko kynnet liian pitkät?
  • Monelta on herätys tulevana aamuna, eli mihin nukkumaanmenoaikaan kaikissa iltatoimissa tulee tähdätä?
  • Aamulla herätän F:n (ts. kannan väsyneen neidin ja puen kuin räsynuken), neuvottelen kampauksen laadun, huolehdin mahdolliset kausilääkkeet, vitamiinit, pesen hampaat ja varmistan vielä kerran, että illan säätiedote pitää paikkansa. Jos ei, kumpparit vaihtuu toppakenkiin jne jne.
  • Lopuksi vielä varmistan, että Esko muistaa ottaa hoitokassin + kaikki varusteet mukaan. ”Muista tunkea se kypärämyssy sinne hihaan, jotta F tajuaa pukea sen päälle. Ja muistuta vielä päiväkodissa, että F tullaan hakemaan tänään jo välipalan jälkeen.”

Ja sitten ei yhtään vähäisimpänä kohtana:

  • Jos jotain em. asioista unohtuu, on se tasan minä, joka tuntee asiasta syyllisyyttä. Tuli mokattua!

Hah. Tämä kuulosti nyt ehkä katkeralle tilitykselle, mutta sitä se ei ole. Oli itse asiassa aika vapauttavaa tajuta, mitä kaikkea yhden yksinkertaisen asian eteen joutuikaan tekemään. Ei ihme, jos välillä taakka tuntui hieman stressaavalle. Kuulostaako muuten tutulle, mutsit?

Ja nyt miehet, koska tämä metatyö usein kulminoituu meihin mutseihin, kertokaa te, mitä kaikkea salaista te teette, mitä me naiset emme huomaa! Millainen on miehen metatyölista? Olisi varmasti virkistää kuulla se toinenkin näkökulma, ymmärrys lisääntyisi varmasti hurjasti. Puolin ja toisin. Niin ja kahden isän tai kahden äidin perheet: Mites teillä?

-Karoliina-

 

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, sekä Eskon Instagramin kautta.

Kommentit

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kyllä. Kun arki toimii, on se sitä lapsiperheonnea!

Leluteekin Emilia (Ei varmistettu) http://blogi.leluteekki.fi

Mä koin kyllä myös valaistumisen ton tekstin kanssa - ja vaikka oma postaus metatyö-aiheesta kuulostaa myös jossain määrin katkeralta tilitykseltä, niin oli tosiaan vapauttavaa tajuta, mistä se stressi kertyy. Mä juuri tänään tilitin miehelle, että lasten hakuihin ja noutoihin menee multa yli kymmenen tuntia viikossa - sen vastaus oli tietenkin, että vuosien ajan se hoiti viemiset. Juu, niin hoiti, mutta juuri tuon yllä listaamasi metarumban hoidin silti minä, sen homma oli nousta sängystä, saada itselleen vaatteet päälle ja avata ulko-ovi.

Mun saamissa kommenteissa epäiltiin, että miehet hoitaa taloon ja autoon liittyviä metahommia. Mutta kun asuu kerrostalossa vuokralla ja mä olen se ainoa jolla on ajokortti. Hmmm, pistää miettimään.

Daniella (Ei varmistettu)

Sama juttu tuon kaupassa käynnin kanssa! Vähän sama kuin mies myös hoitaa ruuanlaiton toisinaan kesällä. Eli grillaa ruuat, jotka minä ostin ja marinoin ;)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Se on aika tosi, että moni helppo homma vaatii lopulta paljon aikaa!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Se olisi aika kivaa :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Niin. Ollaankohan me naiset tehty jotain väärin. Opetettu liian hyvälle?

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Todellakin saisivat. Pyydän Eskoa listaamaan omat metatyönsä joku päivä!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Olet oikeassa. Pitäisi itse myös osata jakaa vastuuta.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Tuo kuulostaa tasapainoiselle elämälle! Hyvä te :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Voi teitä :) !!

(Ei varmistettu)

No kyllä ei ole hoitoon vienti kotityö! :D sehän on pelkkää chillailua enää siinä vaiheessa kun autoon astutaan. Se joka vie, hoitaa myös esivalmistelut! Näin meillä :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Niin. Mä uskon, että tässä on juuri se, että miesten hommat usein on kausiluontoisia (ei autoa tosiaan huolleta päivittäin), mutta monet mutseille kasaantuvat metatyöt jatkuvia.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Oi! Tuo on tärkeää! Pisteet sun miehelle.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Koska ne on vaan niin <3 Parasta ikinä!

Marjut (Ei varmistettu)

Niiin hyvä kirjoitus!!!! Juuri miehelle tänään puhuin kuinka paljon aikaa vie kahden lapsen vaatteiden osto, myynti ja kunnossa pito (ja tämä vain pienen pieni osa metatyötä).

Ostan vaatteet suurimmaksi osaksi käytettynä, myyn kun ne on jääneet pieniksi, huollan kengät, tutustun pesuohjeisiin, korjaan mahdolliset reiät, kudon pipoja ja hanskoja ym ym. Meillä on poika ja tyttö joten samoja vaatteita tulee käytettyä vain joitain ja pyrin myymään kaiken eteenpäin heti kun ovat pieniä.

Mies vaan totesi, että eihän tohon nyt niin paljon aikaa mene. Teki mieli huudahtaa "Tee se sitten kuule ihan itse!!!!". Tyydyin kuitenkin olemaan ihan hiljaa..

T. Viimeiset kaksi tuntia pieniä vaatteita postiin paketoinut ja uusia Facebook kirpparilta metsästänyt

(Ei varmistettu)

Meillä on pitkäaikaissairas lapsi joten meidän on molempien vanhempien pakko osata hoitaa myös kaikki metatyö, koska muuten lapsesta ei voi huolehtia. Minulla menee täysin yli hilseen, miksi äiti hoitaisi esivalmistelut iskän odotellessa eteisessä valmiina. Minusta se joka hoitaa jonkun osuuden, hoitaa sen kokonaan. Näin toimimme myös jos reissaamme: Se joka lähtee lapsen kanssa, miettii mitä tarvitaan ja ottaa ne matkaan. Ja tähän kuuluu siis mm. yksi kassillinen erityislapsen lääkitykseen liittyvää. Oikeen tuli turhautuneisuus että miksi naiset teette ton kaiken ite! Ryhtiä naiset, isätkin osaa kyllä!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Ehkä pitäisikin olla noin...

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Osuit naulan kantaan!! Kyse ei ole väriltään yhteen käyvistä vaatteista (jota meillä ei edes arjessa usein ole), vaan lapsen hyvinvoinnista.

Riikka (Ei varmistettu)

Täällä myös yksi metatyöntekijä. Miehet ei ajattele mitä kaikkea lapsi tarvitsee jo pelkästään vaatteita, saati sitten kaikkea muuta. Joskus tekisi mieli heittää hanskat naulaan ja olla mies!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hah :D Niin muistan! Joskus männävuosina meiltä löytyi repusta sama ylläri!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hmm. Ei ehkä halusta, mutta varmasti olen itse edesauttanut sitä, että tilanteeseen on ajauduttu. En esim. siedä sitä, jos meillä syödään eineksiä päivästä toiseen tai F lähtee kylille tukka silmillä roikkuen.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Tuo pakkotilanne varmasti pistää hommiin vauhtia. Olette jakaneet hienosti vastuut!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Isoäiti taitaa olla viisas nainen :)

Helena (Ei varmistettu)

Minäkin koin valaistuksen lukiessani Lehtisen kolumnin. Siis nyt tiedän, miksi olen väsynyt suurperheeni kanssa. En koe itse fyysistä työtä rankaksi, se on jaettu mielestäni meillä tasapuolisesti, mutta ajatustyö ja organisointi on yksin minun vastuulla. Esimerkiksi kaupassa käynti, mieheni aikoo lähteä ruokakauppaan, minun pitää tehdä ostoslista, joka vaatii kaappien, jääkaapin ja pakasteen tarkistamisen, ruokien ja välipalojen suunnittelemisen yms. Ja kun ostoslista on vihdoin valmis, mieheni voi mennä kauppaan ja suorittaa ostokset helposti, kun kaikki on listassa siinä järjestyksessä, miten tuotteet löytyvät kaupasta. Ja kun mies tulee kaupasta, minä laitan ja järjestelen ostokset kaappeihin. Mies siis hoiti kaupassa käynnin yksin? Mutta ihanaa, kun asua on nostettu esiin.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Oi kyllä! Todella, todella hyvä pointti sinulta!

(Ei varmistettu)

Lähetin miehelleni linkin tuohon metatyö-kirjoitukseen, kun se julkaistiin.
Vähän loukkaantui tuo mies ensin.
Itse taas ihastuin: kerrankin oli näkyväksi tehty se, mistä "työlistani" koostuu.
Lohdutin miestäni, ei kyseessä ole kilpailu.
Tiedän oikein hyvin, että vaikka perheen päivittäiset asiat eivät ole hänen metatyötään, koostuu hänen "metalistansa" esimerkiksi oman yrityksen asioiden hoitamisesta.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hah :D Kiitti!

piia (Ei varmistettu)

Aamen! Itsekin olen miettinyt kun kaikki, omat, kahden pienen lapsen ja jopa miehen jotkut asiat lepää yksin minun harteilla, että entä jos mua ei jokupäivä enää oliskaan, kyllä putoaisivat aika tyhjän päälle.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hah ? Juuri noin! Ei meilläkään kerrostalossa ole miestentöitä!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Mistä tämä johtuu?? Ei voi olla sattumaa, että meistä niin moni kokee samaa!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hei hyvä kirjoitus!

(Ei varmistettu)

Täällä sama homma!

Laia (Ei varmistettu)

Meillä mies jo tympääntyi koko sanaan, metatyö. Kuulostaa kuulemma hölmöltä. ...jospa sanoma vain osui oikeaan kohtaan :D

Uskon miehillä olevan vastaavan listan omia hommiaan, saisivat tuoda omat versionsa esille!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kampauksella tai asulla ei ole väliä. Mutta jos hanskoja ei ole tai allergialääke unohdettu ottaa, se vaikuttaa jo F:n vointiin, ja sitä en halua!

Joona (Ei varmistettu)

Meta-työ menee helposti yli ja voi ylittää normaalit voimavarat. Yöllä vaimo saattaa herätä koska unohti päivällä jonkun lapseen liittyvän asian. Meillä miehillä ei ole helppoa, itse koen vaimon valittamisen välillä katkerana ulinana ja voisin sanoa hänelle että mää hoidan remontit, auton ja tienaan enemmän eli tuon rahaa perheelle. Miksi lapsen kasvatus on suorittamista ja mittaamista. Miksi ei voi vaan ottaa asioita yksi kerrallaan eteen.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hienoa, Joona! Kiitos, että kommentoit tähän miesnäkökulmaa. Hyviä pointteja :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Moni kommentoi näihin aivan kuin miehet olisivat edelleen tässä maailmassa ainoita, jotka käyvät töissä. Minä maksan myös laskut, harrastan, käyn töissä jne jne. Ja silti kykenen miettimään perheasioita. Uskon, että jos miehet HALUAISIVAT, he voisivat myös pitää koko homman paketissa.

(Ei varmistettu)

Joo mutta nainenkin on harjoitellut ne kaikki metatyönsä. Eli jos mies ei ensin ole osallistunut ollenkaan, täytyy sietää se vaihe kun hän harjottelee. :D Lopputuloksen kuitenkin pitää tietenkin olla, että myös iskä osaa eikä ole mikään toisarvoinen vanhempi tai äidin pikku apuri.

Daniella (Ei varmistettu)

Se kolumni kolahti myös muhun sekä vapauttavalla että ärsyynnyttävällä tavalla (siis pitääkö mun kaikki hoitaa, kuitenkin!). Ja sitten tämä sun listaus. Allekirjoitan kaikki kohdat. Se on ihan just näin meilläkin! Siihen päälle vielä sitten se kausien taitekohta, kun pitää miettiä, mitä vaatekappaleita pitää vielä ostaa vai pärjätäänkö näillä. Ja helppohan se on lähteä reissuun, kun tarvii pakata ne omat kalsarit ja that's it. Samalla joku muu hoitaa ne lasten kamat, yhteiset jutut, tyhjentää jääkaapin ja siivoaa kodin. Hassu juttu, kun yhtä vähän kiristää noi lähtemiset. Nyt on vähän iisimpää, kun lapsille voi pakata aika samat jutut, toista oli silloin kun toinen oli vauva ja omasi omat erityiset tarpeet.

Argh! Toki mies hoitaa meillä monia muita juttuja ja yritänkin pestä käteni niistä täysin. Mutta. Kas kun sähkösopimuksia ym ei tarvitse solmia joka päivä. Siinä on se pikku ero.

P.S. oli ihan *piip* kiva ylläri löytää illalla päikkyrepusta pissavahinkoylläri, kun ei ollut tullut mieleen a) viedä niitä pesuun tai edes b) kertoa asiasta mulle!

Anna-Maria (Ei varmistettu)

Sehän se niin hassua onkin, että usein (kaikissa tuntemissani perheissä) äiti on se, joka hoitaa metatyön (organisoi kokonaisuuden) siitäkin huolimatta, että hoitovapaat ois jaettu tasaisesti. Eli vaikka isällä ois halua olla pitkäänkin lapsen kanssa kotona ja hoisipa hän kuinka kunnialla ruuan laitot ja lapsen hoidon, äiti on kuitenkin se, joka työpäivän jälkeen kotona miettii seuraavan päivän aikataulut ja kaikki suuremmat linjat ja valmistelut. Eikä kyse siis ole näiden isien laiskuudesta tms. Omakin mieheni hoitaa pyytäessäni kaikki mahdolliset asiat, mutta jos jättäisin hänelle suunnittelu/organisointivastuun, kävisi köpelösti. Kokeiltu on monta kertaa. Kyllä kaikki elossa pysyisivät, mutta iso osa asioista jäisi toteutumatta. Tämä äitien ja isien ero ei ole mulle ongelma. Lähinnä tätä on mielenkiintoista pohtia.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Nappifarkkuhame BikBokista :)

(Ei varmistettu)

Samaisesta asiasta on meillä kiistelty niin kauan kun on ollut yhteisiä lapsia. Yksi hyvä esimerkki on pakkaaminen. Vauvan ja taaperon kanssa kun lähtee esim. viikoksi mökille joutuu pikkasen miettimään mitä pakataan mukaan ja mitä ostetaan kaupasta. On vähän pinna kireällä kun kaveri pakkaa huolellisesti oman pikku reppunsa vieressä. Oivalsin joskus että ei kannata haalia liikaa vastuuta vaan välillä voi sitten antaa hänen hoitaa homman. Ja yllätys yllätys kyllähän hän pystyy siihen ihan hyvin. Jotain saattaa jäädä puuttumaan ja mukaan tulla jotakin outoa mutta ihan hyvin on pärjätty sitenkin. Ja ai vitsi että on mahtavaa pakata vaan ne omat kamat ja istua odottelemaan :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Piia, musta tuntui, että Anna-Maria kiteytti myös mun ajatukset aiheesta hyvin. Mä olin kotona F:n kanssa vain 8 kuukautta (tein koko ajan samalla myös töitä), joten en jaksaisi uskoa, että nyt 4 vuoden ja 4 kuukauden takaakin vielä tuon työnjaon tulisi vaikuttaa.

Eerika (Ei varmistettu)

Juuri kyseisestä aiheesta olemme mieheni kanssa käyneet useat avartavat keskustelut. Olen tuntenut itseni ajoittain ylikuormittuneeksi, vaikka mies osallistuukin konkreettisiin kotitöihin. Vasta kun selitin, mitä kaikkea muuta "näkymätöntä" työtä sujuva lapsiperhelotivanhemmuustyössäkäyntiarkemme edellyttää, hän käsitti uupumukseni syyn. Lopullinen vastuu asioiden hoitumisesta ja koko härdellin kasassa pysymisestä vie toden totta voimia. Pienistä tehtävistä ja muistettavista koostuukin yksi iso, raskas klöntti, josta ruoan laitot ja siivoukset ovat vain nähtävissä oleva jäävuoren huippu ja kaiken perusta salakavalasti pinnan alla piilossa. Mieheni toi esiin, että hänelle kuuluvia velvollisuuksia, joita en tule huomanneeksi, ovat muun muassa elektroniikan huoltoon ja toimivuuteen liittyvät tehtävät, minkä varmasti pitää paikkansa. Se on työ, jota ei helposti tule huomatuksi kuin vasta sitten kun se pettää. Ja siinä vaiheessa tietty jo raivopäänä. :D
Jos omistaisimme auton, niin luultavasti siihen liittyvät toimet kuuluisivat myös miehelleni, koska itse en edes omista ajokorttia, mutta astelen kyllä mielelläni valmiiksi lämmitettyyn ja raapattuun autoon istumaan ja kuuntelemaan radiota, miehen ajaessa....(:

Satu/villa fox (Ei varmistettu) http://villafox.bellablogit.fi/

Mä koin myös valtavan ahaa-elämyksen, kun luin tuon Hintikan kolumnin. NIIN TOTTA! Innostuin sen myötä vastaamaan blogissani Ylen kyselyyn perheen metatöistä. Siinä oli 25 kysymystä, jotka koskivat sekä (tyypillisiä) miehen että naisen metatöitä lapsiperheessä. Tajusin, että vaikka lapsiin liittyvät metatyöt jäävät melkein aina mun harteille, Tuomas hoitaa meillä _kaikki_ omakotitalon huoltamiseen ja lämmitykseen sekä autoon liittyvät metatyöt. Ja niitäkin on ihan turkasen paljon. Joten vähin äänin hivutin marttyyrinviitan pois olkapäiltäni. :DDDDD Sitä kyllä jäin miettimään, että jos asuttais kerrostalossa ilman autoa, olisko kaikki lapsiin liittyvä silti mun vastuulla???!!!

http://villafox.bellablogit.fi/2015/11/kumpi-huomaa-etta-lapsen-kurahousut-ovat-jaaneet-pieneksi/

E (Ei varmistettu)

Itsekin olin jo aiemmin lukenut kolumnin ja vaikka olin pohtinut mielessäni samoja juttuja jo aiemminkin, toi tämä jonkinlaisen valaistumisen minullekin. Meillä on aiheesta puhuttu mieheni kanssa usean kerran ja on todettu, että miehellä tosiaan on omia metatyön alueita, joista itse en kanna huolta ollenkaan niin paljon. Näitä ovat monet miesten töiksi kutsutut jutut autoon ja taloon liittyen, mutta meillä mies on myös erityisen kiinnostunut ruokavalioon ja terveyteen liittyvistä asioista ja hän käyttää paljon aikaa niihin perehtymiseen. Se on koko perheen hyvinvoinnin kannalta todella tärkeää, koska meidän ruokavalio ja monet muut näkemykset poikkeaa aika paljonkin totutusta.

Peppi (Ei varmistettu)

Täytyy kyllä sanoa että meillä, kahden äidin perheessä, metatyötkin jakautuvat pääsääntöisesti tasan. Ainoastaan nyt, kun itse olen äitiyslomalla ja vaimo töissä, minun osuuteni lasten- ja kodinhoidosta (konkreettisesti ja metatasolla) on selkeästi ja ymmärrettävästi lisääntynyt. Uskon kuitenkin, että sitten kun olemme molemmat taas työelämässä, vastuunjako on taasen tasaisempaa, sillä erityisesti ennen poikamme syntymää, minä olin monessa asiassa se "meidän suhteen mies" ja vaimo hoiti kodin askareet. Työtaakka kevenee huomattavasti kun moni asia suunnitellaan ja tehdään yhdessä ja sitten molemmilla on vielä ns. omia vastuualueita. Esimerkiksi tänään kun pakkasimme reissua varten, teimme sen yhdessä ja homma olikin helppo kun vaimo oli aiemmin jo vähän kartoittanut mitä täytyy mukaan pestä ja minä taasen olin pessyt ne vaatteet sekä suunnitellut muita käytännön juttuja kuten kyydityksen juna-asemalle. Tässä asiassa sateenkaariperheellisenä taitaa siis olla rutkasti helpompaa :)

Jenna (Ei varmistettu)

Meillä ei ole edes lapsia ja allekirjoitan silti joka sanan! :D

Hna (Ei varmistettu)

Minusta kolumni oli aivan uskomaton enkä allekirjoittanut juuri lainkaan, vaikka metatyöntekijö olen itsekin. Parhaimmat kommentit ja keskustelut oli kommenttiketjussa alun komppauksien jälkeen. Mitäpä jos Esko hoitaisi päiväkotiin liittyvän metatyön? Onko niin väliä, että kampaus ei ole viimeisen päälle ja paita ja mekko ei mätsää? Minä teen metatyöt, koska HALUAN tehdä ne juuri niin perfektionismillä kuin sinäkin. Mutta en siksi, että saisin siitä kunniaa ja gloriaa, mies voisi ja osaisi tehdä samat asiat ihan varmasti.

Ilona (Ei varmistettu)

Miksi, oi miksi ihmiset haluavat lapsia :D Työtä, huolta, vaivaa ja ilmeisesti melkoinen rasitus parisuhteelle.

Pages

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.