Mistä tietää, että lapsi tarvitsee silmälasit?

Kaupallinen yhteistyö: Silmäasema

Minun sydämessäni on heikko kohta silmälasipäisille lapsille. Varmaankin siitä syystä, että olin itsekin sellainen, kuten noista postauksen yläosassa olevista kuvista näkee. Se, joka kaivoi repun sivutaskusta rillikotelon, kun päiväkerhossa alettiin piirtämään. Se, jonka silmälasit vääntyivät pesäpallon osuessa liikkatunnilla päähän ja se, joka jännitti koulubussiin astumista talvipakkasilla: Rillit menivät huuruun kuumasta ilmasta, mutta toisaalta ilman niitäkään en nähnyt bussin vapaille paikoille. Rillirousku, 4ever!

Siksi muistan, kuinka täpinöissäni olin, kun näin jo viime syksynä Silmäaseman Ekaluokkalaiset-kampanjan mainoksen netissä. Jaoin sen jopa omilla Facebook-sivuillani, vaikka oikeasti en jakele siellä nykypäivänä juuri koskaan mitään. Ja mikä ilo, että kampanja jatkuu edelleen. Ekaluokkalaiset-kampanjan idea on selkeä ja aivan loistava: Silmäasema tarjoaa kaikille ensimmäisen luokan aloittaville lapsille ilmaiset silmälasit, mikäli silmälääkäri on todennut niille olevan tarvetta. Tällä teolla Silmäasema haluaa osaltaan tarjota jokaiselle lapselle samat lähtökohdat ja edellytykset onnistua koulutyössä. Koska – näin ikuisena rillipöllönä voin sanoa – että näkemisellä on ihan valtavan suuri merkitys koulutyön miellekyyteen. Ensimmäisen vuoden kokemukset kun luovat pohjan ihan niille kaikille edessä oleville kouluvuosille.

Vanhempana sitä haluaa varmistaa, että kaikki ne asiat, joilla vaan voi auttaa lapsensa ekaluokan alkua, on tehty. Kun F aloitti kaksi viikkoa sitten koulu-uransa, teimme kodin seinälle porukalla ihan listat siitä, mitä ekaluokkalaisen (ja meidän vanhempien) vastuulla on, jotta kouluaamut, -iltapäivät ja -illat menisivät niin, että ne tukisivat oppimista. Aamulla syödään kunnon aamupala, iltapäivällä läksyt tehdään heti kotiin tultua ja illalla taas katsotaan valmiiksi jo seuraavana päivän kamppeet ja repun tarvikkeet. Tämä siis paperilla. Totuushan – ainakin välillä – on sitten toinen juttu.

Silmälasien tarve ei kuitenkaan aina ole niin ilmeinen kuin vaikkapa sen, että seuraavaksi tarvitaan kouluun mukaan liikuntavarusteet tai että pakkasella isketään pipo päähän. Silmäaseman sivuille on koottukin vinkkilista siitä, mistä merkeistä vanhemmat voivat tunnistaa lapsensa tarpeen silmälaseihin. Esimerkiksi päänsäryt ja lapsen istuminen nenä aivan kiinni tv- ja tietokoneruuduissa voi olla merkki näön heikkoudesta. Muut mahdolliset merkit voi lukea täältä. Näköongelmiin liittyvät asiat on tarpeellista tunnistaa, jottei niitä tulkita vahingossa esimerkiksi lukiongelmiksi tai keskittymisvaikeuksiksi.

Terävänäköistä – sanan kaikissa merkityksissä – viikon alkua! Ja erityisesti tarkkuutta lasten näköasioiden suhteen!

-Karoliina-

 

 

Kommentit

Minnea
Minnean muruja

Sydämellinen kampanja! Iso peukku Silmäasemalle!

Karoliina Pentikäinen

Juurikin näin <3

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.