Mitä sokeri tekee lapsellesi?

 

SOKERI. Ihana sokeri.

Sehän on aina ollut suuri intohimoni. Mutta nyt olen huomannut, että ehkei pitäisi olla. Vai pitäisikö? En tiedä. Ärsyttää sekin, että sokerinatseus tuntuu olevan nyt kovakin muotijuttu, enkä haluaisi tämmöisten trendien perässä hyppiä (gluteeniton ruoka riittää jo meidän perheen muotiruokavalioksi ;)).

Pitkiä avautumisia aiheesta tulossa arvatenkin jatkossa, mutta nyt tarvitsen ensin teidän jeesiänne.Tämä onkin siis lähinnä tämmöinen kyselypalstamutsihenkinen postaus. Hei äityliinit ja kaikkien maailman alueiden äidit: Kertokaapa mulle salatietonne aiheestaa lapset+sokeri.

Miten se vaikuttaa teidän mineihinne? Oletteko sokeripihtareita vai jotain muuta, ja miksi? Mikä makeutus olisi sokeria parempaa? MitämitämitäTäh?

Tack!

-Karkki- (nimikin sen jo kertoo)

 

Kommentit

(Ei varmistettu)

Ihanan tv-dokumentin näin aikanaan, jossa todistettiin lasten sokerihumala" vain vanhempien kuvitelmaksi. Kaksi ryhmää lapsia vietiin juhliin ilman vanhempiaan. Toiselle ryhmälle tarjottiin kasviksia jne., toiselle runsaasti sokeriherkkuja. Lasten vanhemmille kerrottiin lasten syömisistä päinvastoin ja pyydettiin raportoimaan lasten käytöstä juhlien jälkeen. Vanhemmat, jotka luulivat lastensa syöneen paljon sokeria, raportoivat heidän olleen riehakkaita ja selvästi sokerihumalassa. Ja päinvastoin.

Mutta joo. Sokeria kyttää omienkin ruokavaliossa. Lähinnä hammasterveyden ja ylipainoriskin vuoksi. Vaikka tikkulaihoja ovatkin ;)

Karoliina Sallinen (Ei varmistettu)

Agavesiirappi. Ihan outo juttu mulle! Kerropa, mistä sitä saa, miten sitä käytetään ja miten se on parempi kuin sokeri. Palan halusta kuulla :)

Karoliina Sallinen (Ei varmistettu)

Vaniljajauhe? Ei siis vaniljasokeri. Mitäs se on? :)
Niin ja: Mitkä ovat lemppariraakaleivonnaisesi?

Nanni (Ei varmistettu)

Olen sokeripihtari ihan vaan siksi, että mielestäni lapsi ei tarvitse sokeria, kuten ei vehnääkään. Natsiksi en tunnustaudu, sillä lapset voivat nauttia mehua, karkkia ja muuta makeaa esimerkiksi kyläreissuilla. Kotona käytän makeutukseen yleensä hunajaa, banaania tai agavesiirappia.

Nanni (Ei varmistettu)

Olen ostanut agavesiirappia Stockan Herkusta ja luomukaupoista. Agavesiirapilla on hyvin matala glykeeminen indeksi eli se ei heilauta verensokeria pahasti. Se on tosi makeaa (muistaakseni 25 kertaa makeampaa kuin sokeri), joten pieni määrä riittää. Olen käyttänyt sitä mm. juoksevan hunajan korvikkkeena sekä smoothieissa ja vastaavissa, joihin makeutuksen voi laittaa nestemäisessä muodossa.

Karoliina Sallinen (Ei varmistettu)

Kiitos Nanni! Tämä meni hankintaan!

Karoliina Sallinen (Ei varmistettu)

Onpa muuten ollut mielenkiitoinen dokkari! Näkisiköhän sitä enää jostain?

Daniella (Ei varmistettu)

Sanotaan näin, että olen tietoinen sokerinkuluttaja. Vältän turhia piilosokereita melko paljon, mutta en natsimaisesti. Kyllä meillä joskus ihan viikottainkin lapset saa tavallisia jogurtteja, vaikka muuten preferoin maustamatonta. Mehuja erikoistilanteissa. Valmismarinadeja harvoin, lähinnä grillatessa jos silloinkaan. Varsinaisissa herkuissa olen löysempi, meillä leivotaan suht paljon ja kyllä ne kuuluvat lapsillekin. Tärkeää on koko prosessi mahdollisuuksien mukaan: yhdessä leivotaan, yhdessä syödään. Mutta pyrin periaatteeseen: kerran päivässä ja silloinkin muun ruokailun yhteydessä, jos mahdollista. Mummilassa lähtee herkästi lapasesta, mutta se kai kuuluu vähän asiaan? Mutta yritän olla ottamatta huonoa omatuntoa poikkeuksista, koska ei se sokeri kohtuukäytössä tai satunnaisessa överikäytössä ketään riko. TOivottavasti :)

Tykkään toisaalta myös raakaleivonnasta, jossa sokeri loistaa poissaolollaan. Jos nyt hunajaa ja tuota agave-siirappia ei lasketa. Lisäksi käytän aika paljon Stevia-sokeria ja joskus ihan Steviaa itseään, mutta sen käyttö vaatii opettelua, enkä ehkä niin paljon halua välttää sokeria, että jaksaisin opetella. Ihan vaniljajauhekin toisaalta makeuttaa aika kivasti.

Karoliina Sallinen (Ei varmistettu)

Olen aivan sanaa mieltä: Keinomakeutus on minusta pelottavaa! Ennemmin aitoa sokeria..

Daniella (Ei varmistettu)

Vaniljajauhe on siis vaniljatangosta kaavitut siemenet jauhettuna. Kun vaikka reseptissä lukee yhden vaniljatangon siemenet, on ihan sama ostaako kaupasta tankoa vai jauhetta. Jauhe on tietysti vähän helpompi käyttää.

Tämä (http://www.hs.fi/blogi/yummybaker/Raakasuklaakakku+kruunaa+p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4isp%C3%B6yd%C3%A4n/a1305808248526) on ehdottomasti suosikkikakkuni, agavesiirapin olen jättänyt pois, koska omaan makuun banaanista ja taatelista tulee riittävästi makeutta. Sitten tykkään tehdä itse raakasuklaata, esim: raakakaakaomassaa, neitsytkookosöljyä, hunajaa, vaniljajauhetta, hasselpähkinäjauhetta ja kuivattuja karpaloita. Mittasuhteet tunteella.

Ja vielä muuten tuohon piilosokerin välttämiseen: pitää olla tarkkana, jos kuvittelee ostavansa sokeritonta, usein tilalla on makeutusaineita, mitä taas välttelen vielä mielummin kuin sokeria. Pieni määrä sokeria on pienenpi paha kuin iso määrä makeutusainetta. Onneksi steviasta on tullut muoti-ilmiö ja sitä löytyy jo mm. jogurteista.

Miksi sokeria tuputetaan lapsille? | Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi/miksi-sokeria-tuputetaan-lapsille/

[…] teiltä lastenne sokeriherkkyyttä viime […]

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.