Sokeroitu lapsuus ja Muumimamman moraalittomat herkut

  Kirjoitin sunnuntaina siitä, kuinka minua kummastuttaa lapsille suunnattuihin elintarvikkeisiin lisätyt sokerimäärät. Että miksi sen lasta houkuttelevan värikkään eläinpurkin tai Muumien lempihahmon kaveriksi on täytynyt pakata myös mega-annos sokeria? Jopa enemmän, kuin vastaavissa aikuisten tuotteissa on. Pian huomasin, etten ollut kummastelujeni suhteen näemmä ainoa. Postauksen kommenttiboksi täyttyi nimittäin pian monista muistakin huolestuneista. Jotkut kertoivat, että välttelevät sokeria kauttaaltaan. Toiset taas olivat hyvin samoilla linjoilla kuin minä: Juhlana saa herkutella, mutta kyllä niiden ihan tavallisten puurojen, murojen ja jogurttien tulisi erota ravinto- ja erityisesti sokeripitoisuudeltaan lauantain karkkipussista. Aiheesta kimpaantuneena tein pienen tutkimustyön. Ja järkytyin vähän lisää. Poikkeuksetta jokaisen katsomani tuotemerkin lastenelintarvikelinja kertoi tarjoavansa terveellistä ruokaa. Tulokset olivat tätä infoa vasten vähintäänkin hämmästyttävät. Nimittäin yksikään tuotemerkki ja tuote jonka tutkin, ei tarjonnut lapsille merkkinsä vähäsokerisinta vaihtoehtoa. Eikä yhdelläkään merkillä ollut lapsille suunnattua sokeroimatonta tai vähäsokerista elintarviketta. Aikuisille suunnatuissa pakkauksissa näitä oli jokaisella merkillä. NÄIN SOKERI ON BRÄNDÄTTY LASTEN TUOTTEISIIN: ELOVENA Lapsille suunnattu Muumi täysjyväkaura & vadelma välipalakeksi (Pikku Myy), iskulauseella ”Ravitseva välipala”, sisältää sokeria 22g/100g.

ELOVENA: ”Maistuva terveellinen uutuspuuro”, Muumi neljä marjaa annospikapuuro. Sokeria 16g/100g

VALIO: ”Hauskaa, helppoa ja terveellistä” on Valion lastenlinjan, Kidiuksen, iskulause. Valio Kidius® Gefilus® jogurtti mansikka/vadelmassa sokeria on 13g/100g

WEETABIX: Weetos Choco-murot, jotka lupaavat murojen olevan ”osa terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa. Vanhemmat voivat siis olla varmoja siitä, että lapset saavat kunnon alun päivään maukkaalla aamiaisella, josta he pitävät ja joka sisältää heidän tarvitsemansa ravintoaineet. ” sisältävät sokeria 15,8g/100g.

TAIVALKOSKEN MYLLY: Rölli-murot, joista kerrotaan seuraavaa: ” Äitien ja isien suursuosikiksi se on noussut terveellisyytensä ja helppoutensa ansiosta.”. Sokeria Rölli-muroissa on 15g/100g.

  Tarkoitukseni ei ole nyt syyllistää elintarvikefirmoja kuin ei myöskään teitä vanhempia. Pahempaakin ihminen voi lapselleen tehdä, kuin ostaa muroja! Niin ja ja sekin haluan sanoa, etteivät nostamani elintarvikkeet tai –ketjut todellakaan ole meidän perheessä pannassa muutenkaan. Päinvastoin! Rakastan esimerkiksik vaikkapa Valion Luomu Kevytmaitoa ja ProRahkoja, sekä Elovenan maustamattomia pikapuuroja. Kuitenkin olen huolestunut siitä, ettei lapsillemme – koska niillehän nämä Kidiukset ja Muumi-tuotteet on selvästikin suunnattu – ole tarjolla lapsia houkuttelevia, mutta samalla myös terveellisiä väli- ja iltapaloja. Ja joo. Aina voi ostaa maustamatonta jogurttia. Ja aina voi olla syömättä muroja. Mutta: Minusta tässä käsillämme onkin aikamoinen moraalinen kysymys. Kuinka tuote voidaan brändätä lapsiystävälliseksi, terveelliseksi, jos se on todellisuudessa jotain aivan muuta? Ja kuinka muuten ihan kohtuullisen ravitseva elintarvike muuntuu melkein kasaksi karkkia, kun sen kylkeen laitetaan merkki siitä, että se on suunnattu lapsille? Lähetän tämän postaukseni nyt Elovanelle, Valiolle ja kaikille muillekin jutussa mainituille yrityksille, ja toivon, että he vastaavat kysymykseeni: ”Miksi heidän lastentuotteissaan on enemmän sokeria kuin monissa aikuisten vastaavissa?” Ehkä tuotteiden kanssa päivänsä viettävät asiantuntijat valaisevat asiaa omasta näkökulmastaan ja saan teillekin jo pian kertoa heidän näkemyksensä aiheesta. Olisi mahtavaa, jos elintarvikefirmat alkaisivat kiinnittää huomiota lapsille suunnattujen tuotteiden sokerimääriin ja samalla myös siihen, kuinka vastuutonta tuotteiden kutsuminen lapsille terveellisiksi onkaan. Jotta saadaan asiaa esille, ei tästä asiasta keskusteleminen tai vaikkapa tämän postauksen tai omien näkemystenne jakaminen vaikkapa facebookissa varmasti haitaksi ole. Niin ja jos olet tehnyt samanlaisia sokerihavaintoja grammamäärissä kuin minä, jaathan ne myös meille muille! Niin ja ne positiiviset havainnot vasta ilolla otetaankin vastaan! - Karoliina -

 

Kommentit

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Ainakaan lapsille suunnatuissa paketeissa niitä ei saa...

Anne (Ei varmistettu)

Mahtava kirjoitus ja pisti todella miettimään kun meidänkin kaapista löytyy mm.noita Muumi-välipalakeksejä. Tuun jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota ravinto-/sokerisisältöön, kiitos :)

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Sake. Olet täysin oikeassa.
Hedelmäthän ovat hurjan terveellisiä, mutta niiden sisältämästä sokerista mm. hammaslääkärissä aina muistutetaan.
Kukaan ko.firmoista ei ole vielä vastannut minulle. Harmillista!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Näin se juuri on! Ja pienessä kropassa kolme palaa sokeria tuntuu vielä enemmän kuin aikuisen vartalossa...

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Sama täällä! Tähän mennessä vain Raisio (Elovena) on vastannut!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Teidän on kasvatettu kyllä fiksusti!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Mutta mikä onkaan "perus"jogurtti? Ja pointtina se, ettei lasten jogussa pitäisi olla edes sitä perusjogurtin vertaa, jos perusjogurtti tarkoittaa näin suuria grammamääriä.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Enpä tainnut ihan niinkään sanoa, että sokerinen jogurtti aiheuttaisi suoranaisesti anoreksiaa, bulimiaa ti epäreippaita teinejä.Mutta ei se varmasti hyvääkään tee. Päivittäin ja välipaloilla. Herkkuhetket erikseen.

mari (Ei varmistettu)

Kumpaakaan ei tarvitse! Se oon vaan luotu käsitys että pitäisi makeuttaa ruokia jotenkin. Makuaisti tottuu todella nopeaa. Esimerkiksi maustamaton jugurtti jonka päälle mustikoita. Ei tarvitse mitään makeutusta ja kohta nopeaa oppii lapsetkin tähän eikä halua niitä teollisesti maustettuja jugurtteja, joista tuntuu hampaatkin sulavan kun syö.
Ihminen alkaa maistamaan ruokien oman makeuden kun jättä sokerin pois kokonaan eikä mitään musitakaan teollisia makeutuksia.

On myös olemassa kookos sokeri. Mutten ole itse kokenut tarvitsevani edes sitä

Kassu (Ei varmistettu)

Huomioitava on, että maustamattomienkin jugurttien sokeri on laktoosia tai sen monosakkaridi-osia. Maidossa ovat valmiina.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hyvä tietää!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

:)

Kati (Ei varmistettu) http://katinperfectday.blogspot.ca/

Mielelläni :)

Anna (Ei varmistettu)

Unohdin todeta loppuun, että sitähän ei voi sitten kuluttaja valita eikä ehkä tietääkään että onko kaupasta ostettu stevialla makeutettu tuote muka-stevialla vai puhtaalla stevialla makeutettu, veikkaan ensimmäistä koska sehän on tietenkin halvempaa. Ruohonjuuresta ja vastaavista voi kotiin ostaa puhdasta steviaa. Tai kasvattaa sen kasvin ;) ei ole kuulemma vaikeahoitoinen

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos oikaisusta!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

F ei pidä ketsupista, joten tämä asia ei ole tullut mieleenikään. Kiitos :)

Liisa (Ei varmistettu)

Kiitos linkistä, tästä saa hyvän käsityksen nimenomaan lisätyn sokerin osuudesta. Olisi hyvä lisä mainita tuotteissa nimenomaan lisätyn sokerin määrä, etenkin jos laktoosin pilkkominen vaikuttaa ilmoitettuun sokerimäärään. Onko siis niin että hyla- tai laktoosittomien tuotteiden tuoteselosteessa mainittu sokerimäärä sisältää laktoosin pilkkomisesta syntyneen sokerin? Eli jos haluan verrata laktoosittoman ja tavallisen tuotteen sokerimäärää, pitäisikö tavallisessa tuotteessa laskea yhteen sokerin ja laktoosin määrä, jotta luvut olisivat vertailukelpoisia?

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hei Kaisa!

Ja kiitos vastauksestasi.

Minkä takia vähäsokerisissa välipaloissa ei ollut ainuttakaan lapsille suunnattua tuotetta? Suurin osa vähäsokerisista välipaloistanne on Pro-tuotesarjan tuotteita. Nehän ovat aivan ihania aikuisten välipaloja (syön itse ProRahkan joka aamu), mutta nehän eivät sovell suuren proteiinimääränsä vuoksi lapsille.

Olisiko teidän aika tarkistaa tämä "perinteisen suomalaisen maun" paikkaansapitävyys?

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Ei tietysti saa. Mutta. Voisiko lisätyn sokerin määrään kiinnittää huomiota?

A (Ei varmistettu)

"Ei sokeri tietysti ainoastaan ole paha asia."

Mitä hyvää sokerissa siis luulet olevan?

Mona (Ei varmistettu)

Totta turiset, ja kiitos tästä tutkimustiedon helposta luettavuudesta :) Uskomatonta mutta totta - vanhemmathan ne lapsen puolesta tekevät päätökset, ja olettaa sopisi, että juuri niissä tuotteissa olisi vähemmän sokeria. Kyllä maustamaton jogurtti vaan rokkaa (purkistaan huolimatta)! Lapset kyllä tykkäävät purkeista, kuten sanoit teidänkin tytön tekevän. Meillä niitä harvoin saa eteensä, vaan juurikin valmiin omatekoisen sörsselin ;) Sitten kun joskus saa tavallisen rahkapurkin, niin iloisia ovat ja sekin jopa maistuu sellaisenaan joskus. Yleensä lisään kaikkeen marjakeittoja. Toki niissäkin on sokeria, mutta noin puolet vähemmän kuin valmiissa jugurteissa! Liputan Valion puolesta - ovat uutuuskeitoissaan siirtyneet puoliksi stevia-makeutusaineen käyttöön, ja se on kuulemma parempaa kuin perusaspartaamit ynnä muut karmeudet makeutusaineissa. Ja sitten tietysti ihan oikeat marjat ja hedelmät ovat kova juttu, ja vitamiinit tallella hyvässä muodossa :) Hunajan puolesta liputan kovasti myös. Kaikkien terveyshyötyjensä lisäksi hunaja on luonnollinen makeutusaine, jota riittää se lusikallinen. Yleensä ;) Tsemppiä tutkimuksiin ja syömisiin!

(Ei varmistettu)

Minäkin löysin parhaat soseet ihan muualta kuin lasten hyllystä, kotimaista, luomua, 100% marjaa.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos :) Ihanaa syksyä muuten teidän porukalle!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Teilläkin F <3

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hyvä tietää, pistän merkit korvan taakse :)

Marianna (Ei varmistettu)

Hihi, kyllä vain. :)

Joko sulle on vastattu tehtaista?

J (Ei varmistettu)

Rahahan sitäkin bisnestä pyörittää ja mainoksessa kerrotaan sitä, mikä lisää myyntiä. Nopeasti olisi muutama yritys nurin jos alkaisivat mainostaa sloganein "Helvetin sokerista!" "Syö tätä, kuolet nuorempana!" "Syö päivittäin tätä, niin painat 30kg enemmän ensi vuonna!".
Jos jotain valmista mainostetaan terveellisenä, olisi tervettä omata pientä kriittisyyttä ja tarkistaa tuoteselosteet. Niissä se kaikki on kuitenkin aivan selvästi luettavissa ja sen perusteella voi perustaa ostopäätöksensä.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Pitäisi varmaan testata tuota kookossokeria. Se sopii kai leipomiseenkin!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Näin.

(Ei varmistettu)

Nimenomaan bisnestä. Hurjan pieni osa ruokakauppojemme elintarv ikkeista on OIKEASTI terveellisiä. Ihmiset syövät lisäaineilla pumpattua ruokaa->sairastuvat->lääkäriin->lääkkeitä ostamaan->lääkkeet sisältää mahdollisia haittavaikutuksia..jne. Oravanpyörä on valmis. Näin tätä maailmaa pyöritetään.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

No niinPÄ!!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Jes :) Mua aina kiinnostaa nämä näkemykset muualta!!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos, kun kommentoit :) Ei kai tämä lietsomista ole. Hyvä jutella asioista!

(Ei varmistettu)

Sokeria se laktoosikin on. Onko lopulta eroa, mistä se sokeri tuotteeseen tulee? Se, että marjat ja maito sisältävät sokeri todistaa vain sen, ettei täysin sokeritonta maustettua jugurttia ole mahdollista valmistaa.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Hyvä kysymys, Liisa!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Kiitos Marika! Hyvä, että vinkkasit siitä tännekin!

Terhi (Ei varmistettu)

Valkoisesta sokerista on putsattu pois kaikki ravintoarvot eli siitä ei ole muuta kuin haittaa. Eri asia on ruskea sokeri, siinä on ravintoarvot jäljellä. Se on itse asiassa paremman makuistakin.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

"Luulen", että se on luonnollisessa mielessä osa monia terveellisiä elintarvikkeita. Kuten vaikkapa hedelmiä ja maitoa.

Sitä paitsi: Kun sitä käyttää oikein, on sen "avulla" mahdollista syödä jotain sellaista, jota muuten ei suu ehkä ottaisi vastaan. Vaikkapa superterveellisiä karpaloita.

Näitä liikapyöristettyä makuja en silti allekirjoita.

Maire (Ei varmistettu)

Hyviä linkkejä tuossa aiemmin A:n kommentissa!

Tuo maitoasia onkin sellainen, mihin itsekin juuri törmäsin kun sain käsiini aihetta käsittelevän tekstin ja olen suorastaan järkyttynyt siitä, mitä haittaa maidosta voikaan olla..

Tässä linkki suomenkieliseen tekstiin: http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

Jos tuo maitoasia alkaa kiinnostaa sinua Karoliina, niin ehkä tämän sokerikeissin jälkeen voisi tulla maitokeissi ;)

Heli (Ei varmistettu) http://taikasaappaat.blogspot.fi

Hyvä kirjoitus! Meillä ei tosin koskaan osteta noita lapsille brändättyjä tuotteita vaan niitä terveellisempiä vaihtoehtoja eivätkä lapset ole ikinä kaivanneet kidiuksia tai muumivaihtoehtoja. Mutta olisihan se nyt tosi järkevää, jos myös ne lapsille suunnatut tuotevaihtoehdot olisivat terveellisiä ja tuoteosiltaan viimeisen päälle harkittuja.

Hanna (Ei varmistettu)

Ihana automaattisyöttö! Kirjoitus virheiden korjaus siis:
Mieleen on tullut mitä sokerit elimistölle tekevätkään, kun itsellä ainakin sokerittomanäin kauden jälkeen nautitut muutamat herkut saavat vatsan ja elimistön heti sekaisin (mm.hiivat yms alkaa jyllätä) :/

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Onkohan stevia ihan ok lapsille? Sitähän on esimerkiksi monissa pillimehuissa nykyisin!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Yosat on kyllä ihania!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Olet oikeassa noiden ravintoloiden ja leikkipaikkaruokien suhteen!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Ymmärrän hyvin pointtisi. Ihanaa, että kerroit näkemyksesi pitkän matkan päästä. Jaksathan kommentoida jatkossakin? Olisi ihana aina kuulla, miten hommat siellä kaukana menevät :)

Anna (Ei varmistettu)

Ja minua, etenkin se, onko kyse aidosta steviasta vai keinomakeuttajiin sekoitetusta cocktailista... mulla on helposti provosoituva sydän (esim energiajuomista voi tulla tykytyksiä) mutta koskaan ei stevia ole mitään aiheuttanut.

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Juuri näin!

Vipe (Ei varmistettu)

Mahtava postaus!! Eipä näitä tule mietittyä hyllyjen välissä pyöriessä! Sitä vaan tuijottaa sanoja "terveellinen", "ravitseva" yms. Hittolainen!!!

Karoliina/ Kolmistaan (Ei varmistettu) http://kolmistaan.bellablogit.fi

Se olisi minusta järkevää ja oikeastaan vähimmäisvaatimuskin!

Katinka (Ei varmistettu)

Musta Bonne -soseet ovat sellaisia.
Mango, mustikka, mansikka, bansku, persikka maut löytyy ainakin.

Pages

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.