Nai kaikkea liikkuvaa eli asiaa biseksuaalisuudesta

Vaikka blogissa puhun paljon homoudesta, identifioidun biseksuaaliksi. Tai ehkä oikeastaan panseksuaaliksi, koska ei-binäärit eivät ole poissuljettuja. Tai ehkäpä olen omni, jolle sukupuolella ei ole merkitystä? Mutta puhutaan nyt yksinkertaisuuden vuoksi biseksuaalisuudesta, joka on varmaan kaikille tutuin termi. (Lisää termeistä Setan sivuilta.)

Bi’nä on joskus haastava olla, kun en ole selkeästi homo eikä hetero. No siis ei tarvitse ollakaan 🙂 mutta saan helposti leiman sen mukaan, kenen kanssa olen. Jos olen miehen kanssa, olen hetero, jos naisen, olen homo. Ei se aina haittaa, mutta siitä tulee helposti olo, ettei kelpaa heteroiden maailmaan, muttei kyllä homojenkaan. Jotkut bi’t ovat sanoneet etteivät mahdu sateenkaariporukoihin, koska ovat liian heteroja siellä. Itselläni ei kuitenkaan ole tällaista kokemusta.

Panet kai kaikkea liikkuvaa. Yksi stereotypioista, joka biseksuaaleihin liitetään, on, että ”ne panee kaikkea liikkuvaa”. Ikäänkuin kaikki maailman ihmiset olisivat heille riistaa, sieltä vaan poimimaan sukupuolesta riippumatta. Vähän sama kuin heterot saattavat pelätä, että homo tulee ja raiskaa. Siis ihan absurdi ajatus, että ihan kaikki olisivat kiinnostavia. Eihän heterokaan ole kaikkien vastakkaista sukupuolta olevien perään!

Nykyinen kumppanisi ei varmaan riitä sinulle, tykkääthän molemmista sukupuolista.Voi riittää tai olla riittämättä, se varmasti riippuu yksilöstä. Itse ajattelen, että olen kiinnostunut ihmisestä enkä sen värkeistä tai miten hän ilmaisee sukupuoltaan. Tähän voi toki vaikuttaa se, että identifioidun myös demiseksuaaliksi eli minun pitää tuntea ihminen hyvin, jotta seksuaalinen/eroottinen kiinnostus herää. Yksiavioisuus on ihan mahdollista, kysehän on siitä, miten yksilö sitoutuu suhteeseen, ja miten sitoutuminen määritellään kyseisessä suhteessa. Tietenkin monisuhteisuus on vaihtoehto, jos se sopii kaikille osapuolille. Silloin bi’llä voisi olla mahdollisuus olla sekä miehen että naisen kanssa.

”Jokaisen heteromiehen unelma on saada kahta bi-naista yhtä aikaa.” Niinkö? Toki joku varmasti tykkää, ja se voi olla kaikille osapuolille kivaa, mutta oletus, että bi-nainen ryhtyisi seksisuhteeseen pariskunnan kanssa on aika stereotypinen sekin. Tunnustan kokeilleeni tätä kerran ja se oli minulle kovin hämmentävä kokemus. Ainakaan se mies ei ollut yhtään kiva, ei millään tavalla. Naisesta taas ajattelin, että hän voisi olla vähän enemmän kuin ystävä, mutta hän taisi olla vain bi-curious eli kokeilunhaluinen hetero. Jälkiviisaana, kun olen löytänyt tuon demiseksuaali-termin, voisin ajatella, että kyse oli myös siitä, ettei seksi puolituttujen ihmisten kanssa tuntunut lähtökohtaisesti hyvältä, vaikka halusinkin kokeilla.

Mikä sä nyt sitten oikeasti olet? Tuossa jo aiemmin kirjoitin oletuksesta että bi on joko-tai. Minäkin olin pitkään kaapissa suuntautumiseni kanssa, ja vasta nyt kun seurustelen ekaa kertaa naisen kanssa, olen ilmaissut laajemmin olevani jotain muuta kuin hetero. Jotkut saattavat ajatella, että olen myöhäisherännäinen lesbo, jotkut arvelevat että olen bi, koska ex on mies. En ole sinänsä kertonut bi’ydestäni (miten voi olla näin vaikeasti taipuva sana niin simppelille asialle?!) kuin osalle ystäviä, etäisemmille tuttavuuksille vielä vähemmän. Leian olen esitellyt ihan vaan tyttöystävänä ja jättänyt kuulijat arvelemaan mitä lystäävät.

Olen tiennyt olevani bi jo jostain myöhäisestä teini-iästä tai varhaisaikuisuudesta. Konkreettisesti sen tajusin, kun katsoin pornoa ja totesin naisten olevan niiiiin paljon kuumempia. Sitä ennen pohdin olenko ehkä lesbo, kun en kokenut miehiä/poikia kovin kiinnostavina. Ehkä tiivis ystävyyssuhde tyttöön olikin jonkin sortin ihastusta, mene ja tiedä. Mutta silloisessa elämässä (uskonnon varjossa) sitä ei voinut myöntää edes itselleen. Vuosien saatossa suuntautumiseni on elänyt vähän. Joskus olen kokenut naiset kiinnostavampina, joskus miehet. Kaupungilla katseita kääntävät naiset, aina. Miehistä en ole saanut kiksejä tuolla tavalla etäältä ihailtuna varmaan koskaan. Sori miehet. 😀

Pääni poksahtaa, jos yritän määritellä tarkemmin olenko biromanttinen vai biseksuaali, vai sekä että, ajatuksena siis erotella romantiikka/parisuhde ja seksi erillään. Ehkä sillä ei ole väliä. Nykyinen tilanne on kaikin puolin jees enkä koe tarvitsevani enempää sanoja kuin bi/panseksuaali voidakseni määritellä keistä tykkään.

Teksti ja kuva Xena

suhteet oma-elama rakkaus
Kommentit (1)
  1. Hupaisa tavallaan tuo ajatus, että bi panisi kaikkea mikä liikkuu. Hyvänen aika, sittenhän sitä vasta on varaa olla kunnolla kranttu jos kohderyhmä on riittävän laaja. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *