Mitä koodaus on? Ohjelmointia?

Mää olen aina ollut suuri miksi-kysymyksen ystävä. Mää oikeasti haluan tietää miksi jotain tehdään ja miksi joku asia toimii. Ei sitä nyt viitti hötkyillä turhan takia, kyllähän siihen joku syy pitää olla. Ehkäpä sen takia mun ohjelmointi/koodausopiskelu on aina jämähtäny ensi vaiheeseen. Mä osaan tehdä äärimmäisen yksinkertaisen ja ruman nettisivun, mutta en oikein hahmota miten mää sen teen -joo kirjoittamalla koodia- ja mitähän kaikkea siinä oikein tapahtuu.

Miksi ihmeessä kaikki ne kaksi tai kolme kurssia, jotka mä olen opiskellut ohjelmointia, niin ovat hypänneet suoraan html-koodaukseen ja css:n ja javascrptiin?! Ja miksi javalla ja javascriptillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa? Miksi mulle ei ole koskaan selitetty mitä kaikkea koodilla oikein tehdään ja mihin kaikkeen se pystyy ja mitä eri kieliä on ja miksi on eri kieliä ja kuka on arkkitehti ja mitä nää kaikki tyypit oikeasti tekee?!?! MIKSI?

Mutta lähdetäämpä nyt rämpimään syvemmälle aiheeseen. Että etitään se vastaus näihin kysymyksiin ite. Ihan ensimmäisenä on pakko opetella termit. Mikään ei oo ärsyttävämpää, kuin puhua asioista niiden väärillä nimillä. Tähän asti olen toki sujuvasti käyttänyt sekä ohjelmointia että koodausta ja tarkoittanut täsmälleen samaa asiaa tai siis tarkoittanut milloin mitäkin. Nyt oli pakko tarkastaa, että onko ne edes sama asia vaiko vain samankaltaista tekemistä. Vai liekö ne ihan jotain toisistaan poikkeavia tietokoneasioita.

No eihän ne nyt ole ollenkaan sama asia. Pikaisella guuglauksella asia selkeni. Tai oikeastaan guuglaamiseen meni hervottomasti aikaa, koska eksyin muunmuassa piirtelemään Elsan kanssa lumihiutaleita jäähän. Mutta jahka keksin oikeat hakutermit ja keskityin itse asiaan, niin löytyihän se vastaus kysymykseeni. Ohjelmointi on yläkäsite ja koodari on ohjelmoijan työrukkanen. Muutkin kuin minä käyttävät termejä iloisesti sekaisin, mutta jos niuhotetaan, niin ne ovat kaksi eri asiaa. 

Ohjelmointi on koko hela hoidan miettimistä eli hahmotetaan mitähän helvettiä sitä ollaan tekemässä ja mihin lopputuloksen pitäisi johtaa ja mitähän kaikkea ongelmia sitä pitää ratkoa, jotta joskus päästään perille. Koodaus on sitten ”vain” sitä itse tekemistä eli koodin kirjoittamista eli käskyjen antamista tietokoneelle kielellä jota tietokone ymmärtää. 

Jos tiivistelmäni ei vakuuttanut, niin Edu.fi avaa termien eroa suomeksi ja DifferenceBetween.net enkuksi. Varoituksen sanana, tuohon DifferenceBetweeniin jää koukkuun. Se on nerokas sivusto, jolla selitetään miten asiat eroavat toisistaan. Ja siis eroa tehdään ihan kaiken maailman aiheiden välille. Ah, kuinka opettavaista!

Nyt kun perustermit on halussa, niin piti päivittää tavoitteetkin. 
1. opettele ymmärtämään koko ohjelmointi/koodausasiaa
2. opettele koodaamaan
3. opettele ohjelmoimaan.

Ah sehän kävikin sitten helposti. Opettelu ei ole edes päässyt alkuun ja mää onnistuin saamaan kahdesta tavoitteesta kolme. Ei hassummin. Kuinkahan monta tavoitetta sitä on ennen kuin projekti on valmis?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *