Voiko punaisista rypäleistä tehdä valkoviiniä?

Voi.

Seuraava kysymys.

Ei vaan. Siis mitä. Miten niin voi? Ennen kuin vastataan kysymykseen miksi, niin pieni sivuhuomautus: suurin osa samppanjoista on tehty ainakin osittain punaisista rypäleistä eli Pinot Noirista ja Pinot Meunieristä. Olen kyllä yrittänyt parhaani mukaan tuhota todistusaineistoa, mutta sitä tulee onneksi koko ajan lisää.

Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash
Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash

Mutta miten se nyt on mahdollista? Muistellaanpas hieman sitä viinin valmistamista eli ensin puristetaan mehu ja sitten laitetaan mehu käymään. Valkoisessa käy pelkkä mehu ja punaisessa on alkuun mukana myös kuoret eli viinissä on kuorikontakti. Tästä voimme nohevina päätellä, että punainen väri on kuorissa. Mehu on kaikissa rypälelajikkeissa suht saman väristä, vaaleaa. Mutta punaisissa rypäleissä kuoressa on väriä -vaikkeivat ne nyt ehkä ihan punaisia kaikki ole- ja väri liukenee rypälemehuun, kun sen annetaan siellä olla.

Photo by Rohit Tandon on Unsplash
Photo by Rohit Tandon on Unsplash

Rosé-viiniä siis saadaan aikaan, kun kuorikontakti on lyhyt ja mitä tummemmat rypäleet ja pidempi kuorikontakti sitä intensiivisempi on myös viinin väri. Kuorista toki tulee muutakin kuin väri, sillä tanniinit asuvat kuorissa, ja siemenissä. Mutta siemenet suodatetaan pois jo ennen käymistä, niin kuoret ovat myös tanniinien takana, ja sen punaisen värin!

Nyt herää enää kysymys: jos punaisista rypäleistä tehdään valkoista viiniä, niin onko se silti punkkua?

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *