Alkon marraskuun 2020 erikoiserät

Marraskuun ensimmäinen torstai tuo taas erikoiserät Alkon myymälöihin, ja tällä kertaa minulla oli mahdollisuus käydä maistamassa muutamia myyntiin tulevia tuotteita ennakkoon Alkon mediapruuvissa. Marraskuun teemoja viinien osalta ovat Klassikkoja pikkupulloissa sekä Klassinen Rioja, joiden lisäksi myynnissä on kotimaisten pienmanimoiden oluita, perinteiset pienerät sekä väkevien erikoiserät. Pienerät eivät olleet pruuvissa tarjolla, koska näiden viinien saatavuus on niin rajallinen.

Klassikkoja pikkupulloissa -satsissa kuusi 0,375l pulloon pakattua viiniä joista kaksi on kuohuvia, kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä. Omat suosikkini tulivat tällä kertaa Ranskasta, ykköseksi nousi Bouchard Aîné & Fils Hautes-Côtes de Beaune 2019 – hyvin klassinen Bourgognen pinot noir, jonka mausta löysin puolukkaa, kirsikkaa, kukkaisuutta ja syksyn lehtiä. Hyvin tyylikäs, mausteinen ja pitkä jälkimaku. Hinta-laatu-suhde kympin pikkupullossa on ilahduttavan hyvä! Mainio pari vaikkapa riistalinnuille karpalo-voikastikkeen kanssa tarjoiltuna.

Niin ikään pikkupulloon pakattu ranskalainen J.Moreau & Fils Chablis 2018 oli myös positiivinen yllätys. Voimaisen paahteinen, jo hieman kehittynytkin tuoksu tarjoili omenan ja sitruunan ohella mantelimaisia ja pähkinäisiä vivahteita. Viinin lämmetessä siitä avautui vielä kypsempää hedelmäisyyttä. Suutuntuma on erityisen onnistunut, malolaktisesta käymisestä ja kahdeksan kuukauden hiivasakkakypsytyksestä johtuen se on paksu ja kermainen.

Klassinen Rioja -teemaan on nostettu useampia punaviinejä sekä yksi valkoviini kenties Espanjan tunnetuimmalta viinialueelta. Teeman ja samalla koko tastingin suosikkiviinikseni nousi Ontañon Reserva 2010, tempranillon ja gracianon blendi Rioja Bajasta. Viinitarhat sijaitsevat Sierra Yergan rinteillä 700m korkeudessa, korkeus auttaa rypäleiden raikkaan hapokkuuden säilymisessä. Maanläheinen ja mehevän hedelmäinen viini, jossa oli kypsän karhunvadelman, karpalohillon ja kuivattujen karpaloiden sekä viikunoiden sävyjä, kuivattuja yrttejä, tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta ja jo tuntuvaa nahkaisuutta. Runsaat mutta kypsät tanniinit, tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus. Muistiinpanoihini olen kuvaavasti kirjoittanut ”Osta tätä, kaikki tähdet kohdallaan”.

Toinen suosikkini Riojan viineistä on niin ikään tempranillo-blendi, Rioja Vega Gran Reserva 2013. Vuonna 1882 perustettu Bodegas Rioja Vega on Riojan vanhimpia tuottajia, ja se pääsi viime kuussa Wine & Spirits -kilpailun vuoden parhaiden punaviinintuottajien listalle. Pitkästä tammikypsytyksestä huolimatta viinissä on raikas tuoksu, josta on löydettävissä karhunvadelmaa, luumua, tummaa kirsikkaa, minttua ja tuntuvaa tammen tuomaa mausteisuutta. Tyylikäs kokonaisuus, jota raikas hapokkuus keventää – tammi on prominentti, mutta pysyy kuitenkin balanssissa. Mieletön pituus ja runsaus.

kuva: Alkon mediapankki

Pieneriä en tosiaan päässyt maistelemaan, siellä näyttäisi olevan runsain määrin skotlantilaisia single malt -viskejä, erilaisia punaviinejä Piemontesta sekä useampi australialaisen Penfoldsin laatuviini. Piemontesta esimerkiksi Sordo Giovannin baroloita on useampi erilainen, hinnaltaan 60€ molemmin puolin. Erikoisempaa Piemonten tuotantoa edustaa Cuvage Nebbiolo d’Alba Millesimato Rosé Brut 2016, eli nebbiolo-rypäleestä valmistettu roseekuohuva. Jenkkichardonnayn ystävänä iskin silmäni myös reilun neljänkympin hintaiseen Hahn Estate Lucienne Lone Oak Vineyard Chardonnay 2017, saman tuottajan pinot noirista olen kovasti tykännyt.

kuva: Alkon mediapankki

Arvokkaammasta päästä pieneristä löytyisi erityisen pitkään hiivasakkojen kanssa kypsynyt Bollinger R.D. Champagne Extra-Brut 2004, joka olisi aika mieletön herkku tuleviin joulun ja uudenvuoden juhlintoihin – ehkä näin erikoistilanteessa voi hieman normaalia isommin panostaa laatuun. Näitä pitkän sakkakypsytyksen viinejä ei kannatakaan säilöä kellarissa sen pidempään, ne oksidoituvat tavallista vintageskumppaa nopeammin ja kannattaa nauttia melko pian. Espanjan huipputuottajilta pieneriin on löytänyt tiensä Vega-Sicilia Unico 2009, noin 300€, sekä lähes tonnin hintainen Pingus 2017.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *