Perjantaipullo: Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay 2018

Vuoden 2021 ensimmäinen perjantaipullo tulee Uudesta-Seelannista. Videomuotoinen arvio löytyy tämän linkin takaa Instagramista, ja toiveidenne mukaisesti olen nyt pyrkinyt tekemään videoista vähän aiempaa lyhyempiä.

Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay 2018 on yhden palstan rypäleistä valmistettu täyteläinen valkoviini, jota raikastaa kristallinkirkas hapokkuus. Marlborough’ssa, suojaisessa jokilaaksossa sijaitsevalla viinitarhalla on kalkkikivimaaperää, jossa on hyvin korkea pH-arvo. Korkea pH auttaa hapokkuuden säilymisessä rypäleissä. Sadonkorjuu tapahtuu käsin, ja käyminen ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä joista peräti 60% on uusia. Käymisen jälkeen malolaktinen käyminen ja 10 kuukauden kypsytys hienojen hiivasakkojen päällä.

Viinin väri taittaa hieman vihreään. Tuoksusta nousee voimakkaana tammikypsytyksen tuoma vaniljainen mausteisuus sekä paahdettu puu – mieheni kommentti oli, että viini tuoksuu vähän Bourbon-viskiltä. Tuoksussa on myös runsaan kypsää, trooppista hedelmäisyyttä: guavaa, papaijaa, ananasta, hunajameloonia ja raikasta sitruksisuutta. Tuoksussa on myös merellisen mineraalisia vivahteita, suolaista merituulta ja simpukankuoria.

Suutuntuma on runsas ja kermainen. Mehevää hedelmäisyyttä leikkaa uusiseelantilaisille valkkareille tyypillinen pirteä, eloisa hapokkuus joka nostaa voimakkaasti veden kielelle. Tammikypsytys tuo suutuntumaan häivähdyksen tanniineitakin. Vaikka maussa on runsaasti kermaisia ja mausteisia vivahteita, kokonaisuus pysyy kuitenkin raikkaana tuon hyvin voimakkaan hapokkuuden ansiosta.

Mainio pakkaspäivän valkkari! Ruokasuosituksina rasvainen kala, kana, kalkkuna ja riistalinnut. Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay on Alkon vakiovalikoiman tuote, hintaa 20,29€. Tuotenäyte saatu maahantuojalta, kiitos Beverage Partners Finland.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *