Perjantaipullo: Montes Limited Selection Pinot Noir 2018

Oli synkkä ja myrskyinen yö… Jonka vuoksi ihminen kaipaa elämäänsä punaviiniä. Tämän viikon perjantaipullo tulee tunnetulta chileläiseltä kulttituottajalta Montesilta. Montes on ensimmäinen chileläinen huippuviinien tuottaja, jonka lippulaivaviini Purple Angel on saanut huikeita arvioita maailman viiniasiantuntijoilta – viimeisimpänä vuosikerta 2015 sai 99/100 sekä James Sucklingilta että Natalie McLeanilta! Kyselin Montesia maahantuovalta Vinetumilta arviointikappaletta Montesin portfoliosta, ja sain maistoon tämän upean hinta-laatu-suhteen pinot noirin.

Ensin kuitenkin muutama sana Montesista. Viinit viljellään biodynaamisesti ja tarhat on sijoiteltu siten, että niiden väliin jää luonnontilassa olevia alueita. Tarhoilla hyödynnetään lampaita ja laamoja rikkakasvien poistossa, eli eläimet laiduntavat köynnösten joukossa ja syövät siellä kasvavia muita kasveja. Itse viinitila on rakennettu feng shuin periaatteiden mukaan, eli ns. pääelementit ovat tasapainossa, energia virtaa rakennukseen päin ja yhdistää sen ympäröivään universumiin. Viinikellarissa soi gregoriaaninen kirkkomusiikki.

Tämähän on tieteellisestä näkökulmasta ihan hihhulitouhua, mutta haastattelussa Aurelio Montes on sanonut että tavoitteena on luoda viinien parissa työskenteleville harmoninen ympäristö ja parantaa viihtyvyyttä. Ja tämän voin kyllä allekirjoittaa, että esteettinen ja toimiva työympäristö parantavat viihtyvyyttä ja sen kautta työsuoritusta! Ehkä siinä onkin avain, miksi Montesin viineistä on saatu niin laadukkaita.

Perjantaipullo siis on Montes Limited Selection Pinot Noir 2018. Rypäleet on viljelty Casablancan laaksossa DO Aconcagua Costan alueella. Käsin poimitut rypäleet saavat murskaamisen jälkeen maseroitua kuorien kanssa viiden päivän ajan, joka irrottaa kuorista hyvin paljon aromiaineita mutta vain vähän tanniineita. Käymisen jälkeen osa viinistä kypsyy muutaman kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viini on väriltään hyvin läpikuultavan punainen, tuoksu on intensiivinen ja pomppaa lasista jo ennen kuin sitä pyöräyttää. Tuoksu on nuoreen ikään nähden yllättävän syvä: metsänpohjaa ja syksyisiä, maanläheisiä sävyjä. Siinä on myös kypsiä punaisia marjoja, karpaloita ja hapankirsikoita, joiden ohella jotain vähän mehevämmän tummaa marjaa, ehkäpä mesimarjaa ja luumua. Pinot noirille tyypillinen kukkaisuus on sekin melko tummaa ja mausteista, ja tuoksussa on myös aniksen, lakritsan ja lääkeyrttien sävyjä.

Maku on voimakas ja myös siinä korostuvat syvät, tummat sävyt sekä tammikypsytyksen tuoma mausteisuus. Anismainen lakritsamaisuus korostuu jälkimaussa. Myös maussa toistuu tuoksun kompleksi marjaisuus. Viinin suutuntuma on erityisen onnistunut: oikein raikas hapokkuus, samettisen pehmeät keskivahvat tanniinit. Jälkimaku on intensiivinen ja pitkä. Omassa hintaluokassaan erittäin tyylikäs esimerkki uuden maailman pinot noirista!

Montes Limited Selection Pinot Noir 2018 on Alkon vakiovalikoimassa ja hinnaltaan 12,98€
Viini on saatu maahantuojalta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *