Perjantaipullo: Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017

Arvatkaa yllätyinkö, kun selasin läpi aikaisemmat perjantaipullot ja tajusin, että en ole tämän sarjan puitteissa maistanut yhtään rieslingiä. Riesling on ihan ehdottomasti suosikkirypäleeni, ja sitä tulee suhteessa muihin viineihin nautittua enemmän. No, tällä viikolla perjantaipullo on saksalainen riesling Rheingausta, joka on niitä vähän pohjoisempia Saksan viinialueita. Rheingau sijaitsee Rein-joen pohjoispuolella pätkällä, jolla joki kulkee itä-länsi-suunnassa, ja alueella onkin paljon viininviljelyyn sopivia etelään ja joelle päin avautuvia rinteitä. Alueen rypäleistä lähes 80% on rieslingiä.

Minun oli alun perin tarkoitus korkata spätlese Nahen alueelta, mutta kyseisessä pullossa sattui olemaan korkkivika, eikä sitä ollut saatavilla Tampereen Alkoista. Niinpä nappasin hyllystä mukaani Prinz Von Hessen Riesling Feinherbin, jonka valinnassa suurta roolia merkitsi kierrekorkki! Tuttuun tapaan maisteluvideon voi käydä katsomassa Instagramissa. Jos Saksan viinitermit, kuten spätlese ja feinherb eivät sano mitään, tästä linkistä pääsee lukemaan parin kuukauden takaisen postaukseni.

Puolikuiva saksalainen Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017

Prinz Von Hessen on tuoksultaan voimakkaan hedelmäinen. Framilla on persikkaa, omenaa ja sitruunankuorta. Lisäksi viinin tuoksussa tuntuu kukkien aromeita ja kostean kiven mieleen tuovaa mineraalisuutta. Tuoksu on raikas ja nuorekas, ja se on hyvin tunnistettavissa rieslingiksi. Riesling on aromaattinen rypäle, jonka valmistuksessa useimmiten pyritään säilyttämään tuoksun ja maun puhtaus, eikä sen vuoksi käytetä esimerkiksi tammitynnyreitä jotka peittäisivät herkimpiä aromeita. Myöskään muita sekundääriaromeita viinissä ei ole.

Kuten nimestäkin on pääteltävissä, viini on puolikuiva. Sokeria on 12g/l, mutta viini tuntuu mukavan kevyeltä ja raikkaalta suussa, koska makeutta tasapainottaa pirteä hapokkuus. Suutuntuma on kevyen ja keskitäyteläisen välimaastossa. Maku toistaa tarkasti tuoksun aromit, siinäkin etualalla on persikka, jota täydentävät sitruuna, omena ja freesi, hieman teräksinen mineraalisuus. Maku on melko intensiivinen, keskipitkä jälkimaku kehittyy hunajaiseksi ja kukkaiseksi.

Oikein hyvä ja tasapainoinen riesling, joka makeutensa takia sopii hyvin tai hieman tulisen ruoan kumppaniksi. Esimerkiksi aasialainen ruoka menisi tämän viinin kanssa komeasti, samoin paistettu rasvainen kala. Ja kyllä tätä siemailee ihan pelkiltäänkin. Vaikka nyt on vallalla kuivien viinien trendi, ja mitä kuivempi sen parempi, niin minusta riesling on parhaimmillaan kun siinä on mukana makeutta. Riesling on rypäleenäkin sellainen, että se kerryttää kypsyessään paljon sokeria, mutta säilyttää silti korkean hapokkuuden – ja juuri tämä makeuden ja hapokkuuden tasapaino on olennainen osa rieslingin viehätystä!

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017 on Alkon vakiovalikoimassa, ja sillä on hintaa 14,97€

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *