Etäviinitasting: Kesäiset mökkiviinit

Tervetuloa mukaan ensimmäiseen Korkin päällä -etätastingiin, jonka aiheena ovat kesäiset mökkiviinit! Pohdin pitkään live-tastingin järjestämistä, mutta päädyin kuitenkin kuvaamaan perus-videon jonka voi kukin katsoa omalla ajallaan koska haluaa. Tasting-video löytyy Facebookista tämän linkin takaa, videon pystyy katsomaan ilman kirjautumista ja sen pystyy myös tarvittaessa laittamaan tauolle sekä kelaamaan eteen- tai taaksepäin. Videon pituus on vajaat 18 minuuttia, ja maistelun tahti melko tiivis.

Tastingia varten tarvitset:

  • Tastingiin valitsemani viinit*, tai vaikka vain yhdenkin niistä:
    o Ferraton La Tournee 2018, 14,90€ – kesäinen, kevyt ja raikas eteläranskalainen valkoviini, joka on valmistettu vermentino- ja viognier-rypäleistä. Laiturinnokkaan, riippumattoon tai kevyiden salaatti- ja kasvisruokien kanssa
    o Heinrich Naked White 2017, 19,50€ – biodynaaminen alkuviini Itävalloista. Viini on suodattamaton ja hieman samea, valmistaja suosittelee ravistamaan pulloa! Chardonnay-pohjainen useamman rypäleen blendi, joka sopii vaaleille liharuoille
    o Altamente Monastrell 2018, 13,95€ – o Altamente Monastrell 2018 – pehmeä ja makean mausteinen punaviini Koillis-Espanjasta, monipuolinen kumppani erilaisille grillatuille lihoille ja voimakkaammille tapaksille
  • Kolme viinilasia, mielellään samanlaisia – tai yhden lasin ja huuhteluvettä
  • Halutessasi paperia ja kynän muistiinpanoja varten

*Viinit ovat Alkon tilausvalikoimassa, omani olen saanut maahantuoja Viinitieltä näytekappaleina

Valkoviinien suositeltava tarjoilulämpötila on noin 10 astetta, punaviini voi olla hieman viilennetty eli noin 16-18 -asteista. Voit säilyttää valkoviinit jääkaapissa ja ottaa ne huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tastingia – punaviinin puolestaan voit säilyttää huoneenlämmössä, ja laittaa jääkaapiin puoleksi tunniksi ennen tastingia.

Videolla minulla on käytössä Casa Stockmann -merkkiset punaviinilasit, jotka muodoltaan muistuttavat Iittala Essence -laseja. Mikä tahansa lasi käy, mutta eri muotoisista- ja kokoisista laseista korostuvat eri tyyppiset aromit, joten viinit voivat maistua hyvinkin erilaisilta. Älä siis hämmästy, jos koet näiden viinien aromimaailman erilaisena kuin minä 🙂

Viiniä maistettaessa lasia ei kannata täyttää aivan täyteen, vaan sopiva määrä on noin sormen paksuudelta lasin pohjalle.

Lyhyesti maistamisesta: Viiniä kannattaa pyöritellä lasissa ihan kunnolla, jotta se saa happea ja tuoksu sekä maku avautuvat. Eron huomaa, jos viiniä haistaa ennen ja jälkeen pyörittelyn. Tuoksun avulla arvioidaan viinin kunto, ja voidaan tehdä päätelmiä esimerkiksi viinin iästä. Tämän tastingin viinit ovat kaikki aika nuoria, joten niissä on lähinnä ns. primääriaromeita eli rypäleiden omia aromeita.

Kun viiniä maistetaan, otetaan pieni kulaus suuhun ja pyöritellään viiniä suussa. Halutessaan voi myös vähän purskutella ja ryystää varovasti ilmaakin suuhun. Kuten videolla huomaat, en itse ole purskuttelija vaan imaisen vain hieman ilmaa suuhun. Ilma voimistaa ja avaa viinin aromimaailmaa suussa. Maistellessa voi tunnustella myös viinin rakennetta: tuntuuko se esimerkiksi täyteläiseltä, hapokkaalta, ohuelta tai öljyiseltä.

Näillä vinkeillä tasting-videon pariin! Tää oli ensimmäinen kokeilu ja tietenkin itse jälkikäteen katson sitä tosi kriittisesti – niinpä ottaisin tosi mielelläni vastaan palautetta videon ja kirjallisten ohjeiden toimivuudesta. Olisiko nämä blogissa olevat vinkit ollut parempi käydä läpi videolla? Vai toimiiko tämmöinen, että video on tiiviimpi ja ohjeisiin voi tutustua etukäteen? Kaikki kommentit ovat erittäin tervetulleita! Vastaan myös kysymyksiin sekä blogin, Facebookin että Instagramin puolella.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *