Joululahjavinkki: Vuoden viinit 2019 julkistettu!

Jos mietit jo joululahjapulloja, tässä pari hyvää vinkkiä siihen. Kannattaa tosin olla nopea – nämä voivat loppua Alkosta nopeasti valkoviini on jo loppunut Alkosta! (Tosin lisää on verkkosivujen mukaan tulossa loppukuusta)

Viini-lehti valitsee joka vuosi vuoden valkoviinin ja punaviinin näin marraskuussa. Molempien kategorioiden top 3 julkistetaan jo aikaisemmin, ja itselläni on ollut tapana maistaa kärki läpi Viini ja ruoka -messuilla ja ostaa sitten jokunen pullo omia suosikkejani. Jos en pääse messuille, niin olen tilannut parhaan kuuloisia kuvauksen perusteella. Koko kärki on nimittäin taatusti hyvän hintalaatusuhteen omaavia, hyvin tehtyjä ja laadukkaita viinejä, jotka sopivat hyvin myös joululahjaksi.

Eilen illalla siis julkistettiin tämän vuoden voittajat, ja ne ovat tässä:

Vuoden valkoviini 2019Ribbonwood Riesling 2015, 14,99€

Kuva: alko.fi

Tämä viini siis on toistaiseksi loppu Alkon verkkokaupasta. Kyseessä on Uusi-Seelantilainen riesling-rypäleestä valmistettu, jo hieman kehittynyt valkoviini vuodelta 2015. Mielenkiintoinen tuttavuus siinä mielessä, että Uusi-Seelanti ja erityisesti Marlborough, josta tämä viini tulee, on paljon tunnetumpi sauvignon blancista. Marlborough’ssa itse asiassa tuotetaan yli 80% koko maan sauvignon blancista, ja alueella tehdään myös laadukasta pinot noiria.

Viini on vähemmän hapokas kuin saksalaiset rieslingit, mutta hapot ovat hyvin tasapainossa makeuden kanssa. Jäännössokeria on 11g/l, eli ollaan sillä rajoilla onko tämä enää kuiva vai puolikuiva. Tuoksussa on hieman ikääntyneelle rieslingille tyypillistä petrolia/kerosiinia.

Vuoden punaviini 2019Tommasi Crearo 2016, 19,99€

Kuva: alko.fi

Tommasi Crearo on Viini-lehden lukijoille jo vanha tuttu, sillä samainen juoma (eri vuosikerta vain) oli vuoden punaviininä myös vuonna 2017. Tämäkin on kiinnostava tuttavuus siinä mielessä, että se ei ole alueelleen aivan tyypillinen! Viini on tuotettu Veneton alueella Pohjois-Italiassa, mutta siihen on paikallisten rypäleiden lisäksi käytetty cabernet franc -rypälettä. Tämän takia viini ei ole saanut DOC-alkuperäsuojaa.

Viinintuottaja itse kuvailee viiniä ”super-venetolaiseksi” viitaten tällä supertoscanalaisiin. Toscanan alueella keksittiin 80-luvulla tällainen termi kuvaamaan laatuviinejä, joihin oli käytetty ei-paikallisia rypäleitä, eivätkä ne siis saaneet näitä alkuperästä ja laadustakin kertovia DOC/DOCG -merkintöjä.

Varsin kiinnostavia valintoja siis molemmat tämän vuoden voittajaviinit!

Katso myös muut finalistiviinit täältä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *