Katsaus Alkon elokuun 2020 erikoiseriin

Alkon elokuun erikoiserät julkaistiin tänään 5.8. ja viiniteemoja tässä kuussa ovat Alsacen luomuviinit, viinejä Alppien laaksoista, uniikit löydöt sekä perinteiset pienerät. Väkeville ja oluille on tuttuun tapaan omat teemansa.

Alsace-teemaan on valittu viisi luomuviiniä: muodikas crémant, kolme valkoviiniä ja yksi punaviini. Kaikki osuvat 15-20€ hintahaarukkaan. Nostan itse tähän rapukaudelle ajankohtaisimmat: Willm Crémant d’Alsace Organic Brut on kuiva kuohuviini, johon on käytetty rypäleinä chardonnayta, pinot blancia, pinot gris’tä, rieslingiä ja pinot noiria. Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2018 lienee tyyliltään hieman runsaampi valkoviini rapupöytään (alkoholia huimat 14,5% ja sokeriakin muutama gramma), kepeämmän tyylin ystävälle Bestheim Riesling Fourmidable 2018.

Ravuillekin sopiva alsacelainen kuohuviini Willm Crémant d’Alsace Organic Brut (kuva: alko.fi)

Uniikkeihin löytöihin on listattu neljä viiniä never heard -rypäleistä. Itseäni kiinnostavat näistä eniten sisilialainen punaviini Planeta Nocera 2017, jossa rypäle on nimessä näkyvä nocera, ja espanjan DO Tierra de Leónista tuleva valkoviini Lágrima de Vitalis Albarín 2019. Albarín on eri rypäle kuin länsirannikolla viljeltävä albariño – makuprofiililtaan tämä aromikas rypäle osuu lähemmäs gewürstramineria. Toiset uniikit ovat unkarilainen juhfark-rypäleestä tehty valkkari, ja ranskalainen punkku artaban-rypäleestä.

Sisilialainen punaviini on tehty nocera-rypäleestä (kuva: alko.fi)

Viinejä Alppien laaksoista -teemaan on poimittu viinejä Savoiesta, Alto-Adigesta, ja Valaisista – ja jostain syystä yksi riesling Saksan Moselista, vaikka se ei kyllä ole lähelläkään Alppeja. Minua heti kiinnostaa Sveitsin Valais, sillä en ole tainnut ikinä maistaa sveitsiläistä viiniä. Sieltä löytyy kaksi nuorta viiniä: kolmen valkoisen rypäleen blendi Sunshine Cuvee Blanche 2019 ja punainen Germanier Pinot Noir Rubis 2019. Italian Alto-Adigesta, joka myös Südtirolina tunnetaan, nostan tähän Alois Lageder Pinot Grigio 2019, ja Ranskan Savoiesta paremmin Beaujolais’n rypäleenä tunnetusta gamaysta valmistetun Coteaux & Cimes Gamay 2018.

Beaujolais’n punaviineistä tuttua gamayta viljellään myös Savoiessa (kuva: alko.fi)

Pienerissä on tällä kertaa peräti viisi espanjalaista punaviiniä magnum-pulloissa: hieman edullisemmat Can Ràfols dels Caus Gran Caus Magnum 1999 Penedèsistä, Macán Magnum 2015 Riojasta ja Alión Magnum 2016 Ribera del Duerosta, ja arvokkaammat arvostetun Vega-Sicilian Valbuena 5° Magnum 2015 sekä Unico Magnum 2006. Vega-Siciliaa löytyy myös peruskokoisessa pullossa. Magnumissa tulee espanjalaisten lisäksi ranskalainen Sancerre Loiren laaksosta: de Ladoucette Sancerre Comte Lafond Grande Cuvée Magnum 2015.

Kulttituottaja Vega-Sicilian magnumista saa pulittaa reilut 600€ (kuva: alko.fi)

Bourgogne on elokuun pienerissä erittäin vahvasti edustettuna. Romanée-Contilta on nostettu peräti neljä eri alueiden arvoviiniä vuodelta 2014, joissa kaikissa on ostorajoitus 1plo/asiakas. Edullisin nelikosta on tonnin hintainen Domaine de la Romanée-Conti Romanée-St-Vivant 2014, arvokkain puolestaan Romanée-Conti 2014, 8999,90€. Laurent Ponsot’n punaviinejä on neljä, kaikki vuodelta 2017, näistä arvokkaimpana reilun 600€ hintainen Laurent Ponsot Chambertin Grand Cru Cuvée du Chêne 2017. Edullisempaa Bourgognea edustaa Henry Fessy, jonka kolme erään valittua viiniä ovat kaikki kolmenkympin kieppeillä, myös erän ainoa bourgognelainen valkoviini Henry Fessy Pouilly-Fuissé Sous La Roche 2018.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *