Katsaus Alkon kesäkuun 2020 erikoiseriin

Herranen aika, meinasin unohtaa että tänään tuli taas uudet Alkon erikoiserät! Kesäkuun teemoja ovat Craft Beer USA, Kalifornian klassikot, Välimeren nousevat viinimaat sekä aina mukana pienerät sekä väkevien erikoiserät. Yhdysvallat on kesäkuussa hyvin edustettuna!

Kalifornian viineissä on yksi kuohuviini, kaksi valkkaria ja kolme punkkua. Valkoviineistä kevyempi ja kesäisempi on Edna Valley Sauvignon Blanc 2018. Jouduin itse asiassa googlettamaan missä Edna Valley sijaitsee, ja se onkin näköjään Kalifornian eteläpuoliskolla sisämaassa. Pykälän verran tästä pohjoiseen on viileähkönä ja tuulisena tunnettu Monterey, josta tulee toinen erikoiserän valkoisista: La Crema Monterey Chardonnay 2017, kuvauksen perusteella klassinen, iso jenkkichardonnay.

La Crema Monterey Chardonnay (kuva: alko.fi)

Kalifornian punaisista nostan nyt tähän vain grillikauteen sopivan Seghesio Sonoma Zinfandel 2018’n. Zinfandelit ovat usein meheviä ja kypsän hillomaisia, täyteläisiä viinejä, jotka sopivat erinomaisesti erilaisille grilliruoille ja punaiselle lihalle. Grilliviinejä löytyy myös erikoiserän Välimeren viineistä, joiden rypäleet ovat tuntemattomasta päästä: Montenegrolainen Vranac Pro Corde 2016, jossa rypäleenä vranac, kroatialainen plavac mali -rypäleestä valmistettu Terra Madre Plavac Mali 2015, sekä jo jotain kelloja soittava xinomavro-rypäleestä valmistettu kreikkalainen Kir-Yianni Kali Riza 2017.

Terra Madre Plavac Mali (kuva: alko.fi)

Jo totuttuun tyyliin Pienerissä on useita kuohuviinejä sekä Champagnesta että muualta Euroopasta. Niitä en tässä sen enempää käy läpi. Bourgognesta on tuotu täyteläisempää tyyliä edustava chardonnay Francois Martenot Mersault Les Hauts Bois 2018, vielä hyvin nuori viini joka kannattaa laittaa vielä kellariin kypsymään. Sisiliasta on löytynyt moscato-rypäleestä tehty jälkiruokaviini Planeta Passito di Noto 2018, josta kiinnostuin välittömästi. Maistoin nimittäin kevään Gastro-messuilla aivan loistavaa sisilialaista passitoa! Sisilialaisista viineistä on tulossa sisältöä loppukesästä.

Viimeisenä nostan pieneristä kaksi aika arvokasta jenkkipunaviiniä Washingtonin osavaltiosta. Walla Walla Vellyssa tuotettu K Powerline Vineyard Syrah 2016 on mehevä ja täyteläinen punaviini lampaalle ja riistalinnuille, tai ihan vaan nautiskeluun. Niin ikään täyteläinen ja hilloinen Substance Vineyard Collection Northridge Vineyard Merlot 2015 sopii myös vaaleammalle lihalle. Molempien hinta on reilut 50€.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *