Katsaus Alkon maaliskuun 2020 erikoiseriin

Maaliskuun ensimmäinen torstai tarkoittaa sitä, että tänään on taas julkaistu Alkon kuukauden erikoiserät. Teemoja tällä kertaa ovat Bordeaux’n 2016 huippuviinit, Roseita nousevista viinimaista, Olutmaa Saksa, sekä pienerät ja väkevien pienerät.

Ehdoton helmi tässä kuussa on Bordeaux’n herkkukattaus. Viinit ovat Alkon mukaan jo valmiita juotavaksi, mutta itse laittaisin nämä pullot vielä kellariin kypsymään. Bordeaux’n arvoviinit kestävät jopa kymmeniä vuosia kellarissa. Jos omistaa viinikaapin tai -kellarin, niin tässä erässä on hyviä pulloja vaikkapa 2016 syntyneen lapsen 18-vuotislahjaksi! Erään on löydetty mukavasti eri hintaisia viinejä, edullisin on Château d’Armailhac, 71,75€ ja arvokkain Petrus, 1596,22€ – suurin osa osuu satasen-parin tuntumaan. Klassikkotuottaja Mouton Rothschild’tä on kaksi viiniä, reilun 800 euron Château Mouton Rothschild sekä edullisempi Le Petit Mouton de Mouton Rothschild, 259,89€. Itse harkitsen hankkivani Château Trotte Vieille esikoiselleni säästettäväksi.

Huimaavan hintainen Petrus on harvinainen helmi maaliskuun erikoisista! (kuva: alko.fi)

Toinen mielenkiintoinen teema on Roseita nousevista viinimaista, johon on poimittu roseeviinejä Kreikasta, Iso-Britanniasta, Unkarista, Bulgariasta ja Kroatiasta. Itseäni näistä kiinnostaisi kuohuviineistään tunnetun brittiläisen Balfourin viinitalon Nannette’s Rose, johon on käytetty shamppanjarypäleitä, sekä kreikkalainen xinomavro-rypäleestä valmistettu Alpha Estate Rose Single Vineyard Hedgehog. Kaikki erän roseeviinit ovat vuosikertaa 2018, joka kannattaa juoda pois ennen kesää – roseet eivät hyödy pitkästä säilytyksestä pullossa, ja erityisesti läpinäkyvästä lasista valmistetussa pullossa ne kärsivät kirkkaasta valosta.

Pieneristä italialaisen viinin ystävänä nappaisin Borgo dei Trulli Liala Negroamaro 2018, joka tulee Puglian alueelta. Toiset poimintani tulevatkin Ranskasta. Loiressa valmistetaan tyylikkäitä sauvignon blanceja, joten Famille Bourgeois Sancerre Le Cotelin 2016 kiinnostaa. Viimeisenä nostan jälkkäriviinin, Henri Bourgeois Vendange de la Saint-Charles 2014, jota nautiskelisin valkohomejuuston kanssa.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *