Katsaus Alkon tammikuun erikoiseriin
Taas on aika kurkata Alkon erikoiseriin, tammikuun teemoja ovat Chianti, Luonnolliset alkuviinit, Pienerät, Maustetut oluet ja Väkevien erikoiserät.
Trendikkäät alkuviinit, naturalviinit tai ”low intervention”-viinit ovat olleet kovassa nosteessa. Kyseessä on siis viinityyppi, jonka valmistuksessa käytetään mahdollisimman vähän lisättyjä aineita ja jonka valmistumiseen puututaan mahdollisimman vähän. Viinit ovat usein luomua tai biodynaamisia, ne käyvät luonnonhiivoilla, eikä niihin käytetä sulfiitteja (tai niitä käytetään hyvin vähän). Niitä ei myöskään kirkasteta, suodateta tai stabiloida. Pullokohtaiset erot ovat yleisiä, ja vaihtelu myös vuosikertojen välillä voi olla hyvin suurta.

Alkuviinejä tuli tammikuun erikoiseriin kuusi kappaletta: kolme espanjasta, kaksi ranskasta ja yksi unkarista. Kiinnostavimmat näistä ovat ranskalainen gros manseng- rypäleestä valmistettu oranssiviini (eli kuorikontaktilla valmistettu valkoviini) Rigal Original Gros Manseng Vin Orange 2018 ja unkarilainen tallimaiseksikin kuvailtu Wassmann Villány Merlot 2015. Espanjalaisissa alkuviineissä on käytetty paikallislajikkeita xarel-loa, macabeoa ja bobalia.
Chianteja Alkon vakiovalikoimassa on aika runsaasti, joten näistä erikoiserän ehdokkaista nostan vain hyvän vuosikerran 2016 Il Colombaio San Cirino Chianti Colli Senesin. Chiantin päärypäle on sangiovese, jolle on tyypillistä korkea hapokkuus, kireähköt tanniinit ja kirsikasta, orvokista ja maanläheisistä sävyistä koostuva makuprofiili. Hapokkuutensa takia Chiantit sopivat hyvin myös tomaattipohjaisille ruoille.

Pienerissä oli tällä kertaa muutama helmi Bourgognen eli Burgundin alueelta Ranskasta. Huippualue Côte-d’Orilla sijaitsevalta Aegerterin viinitilalta on saatu peräti kolme viiniä – nuoret, vielä kellarointia kaipailevat Pouilly-Fuissé Reserve Personelle 2018 ja Chorey-Les-Beaune Les Beaumonts 2018, sekä jo ikääntynyt Nuits-Saint-Georges 1998. Myös Dom Pérignon Vintage P2 Champagne Brut 2002 on innostava tuttavuus. Domppa tuo silloin tällöin P2 ja P3 -nimikkeillä markkinoille vanhempia, erityisen tyylikkäästi ikääntyneitä vuosikertoja. Nämä ovat takuuvarmoja laatutuotteita, joihin kannattaa iskeä kiinni jos hinta ei ole este.

Näiden klassikoiden lisäksi pieneristä löytyy mm. portugalilainen, melko arvokas Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa 2015 Douron alueelta, amaronea muistuttava mutta nebbiolo-rypäleestä valmistettu Nino Negri 5 Stelle Sfursat 2016 DOCG Sforzato di Valtellinan alueelta Lombardiasta, sekä kotimainen aivan törkeän hintainen kivennäisvesi Vellamo.