Katsaus Alkon toukokuun 2020 erikoiseriin

Toukokuun Alkon erikoiserät käsittelyssä tänään, kuukauden teemoja ovat Grillaajan täsmävalinnat, Rieslingejä Rheingausta, Viinejä alumiinitölkeissä, Uniikit löydöt ja Pienerät. Olutpuolelta on nostettu Raikkaan hedelmäiset IPAt, ja väkevien erikoisissa on pari akvaviittiä, irlantilainen gini sekä ranskalainen Pastis 1811. Pastiksen saatankin käydä nappaamassa kotiin, koska luottopullomme Henri Bardouin alkaa uhkaavasti tyhjentyä, eikä tänä kesänä taida olla asiaa Ranskaan.

Alsacelainen luomurosee Jean Biecher on valmistettu pinot noir -rypäleestä (kuva: alko.fi)

Erikoisten grilliviinit tulevat nyt Espanjasta, Ranskasta ja Portugalista. Ranskasta mukaan on löydetty roseeviini Alsacesta, Jean Biecher Organic Alsace Rosé 2019, 14,98€. Juuri eilen katselin, että alsacelaisia roseita ei Alkon valikoimasta löytynyt, joten tämä on ihan mukava lisäys! Roseet kannattaa harvoja poikkeuksia lukuunottamatta juoda mahdollisimman nuorena, joten 2019-vuosikertaan kannattaa tänä kesänä tarrata. Espanjasta erikoisiin on nostettu Ramón do Casar Treixadura 2018, 19,98€, itselleni tuntematon rypäle, jota pikaisella google-haulla selvisi viljeltävän myös Portugalissa nimellä trajadura. Grillipunkut ovat molemmat täyteläisiä pihviviinejä, ja onpa tänne nostettu myös Chablis’ta – joka omasta mielestäni on jo Alkon valikoimassa yliedustettuna.

Rheingaun rieslingejä on neljä kappaletta, kaksi Grosses Gewächs -viiniä VDP-tuottajilta, sekä kaksi qualitätsweinia. Kaikki viinit ovat kuivia, joskin sokeripitoisuus vaihtelee Schloss Schönborn Hattenheim Pfaffenbergin, 34,98€, neljästä grammasta Johannishof Chartan, 18,46€, 11 grammaan. Schloss Vollards 2018, 9,50€, on kätevässä 0,375l pikkupullossa, ja ainakin tämä viini tulee jossain vaiheessa minulla maistoon. Hieman himoitsen myös tuota nelikon makeinta Johannishof Chartaa, koska kuten olen aiemmin täällä maininnutkin, omasta mielestäni rieslingin aromikas hapokkuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa kun mukana on makeutta.

Portugalilainen Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018 on valmistettu itselleni entuudestaan tuntemattomista rypäleistä (kuva: alko.fi)

Uniikit löydöt -kategoriassa silmäni osui ensimmäisenä itävaltalaiseen Hiden Schilcher Klassik Rosé 2019, 16,48€. Viini on valmistettu harvinaisesta blauer wildbacher -lajikkeesta, josta itse kuulin ensimmäistä kertaa alkuviikosta, kun viestittelimme Wineandbeyond.fi-yrittäjä Anniinan kanssa huomisesta Instagram-livestä – Anniina nimittäin maistaa niin ikään blauer wildbacherista valmistettua Reiterer Schilcher Frizzate Roséta (ei erikoiserässä)! Uniikeissa on toinenkin erikoisempien rypäleiden viini, nimittäin portugalilainen Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018, 24,49€, jossa rypäleet ovat tuo arinto dos açores sekä arinto. Kolmas uniikki viini on espanjalainen corpinnat, tällä kertaa ei niin omaan suuhuni sopivassa brut nature -tyylissä.

Alumiinitölkeissä olevista viineistä en nyt kirjoita sen enempää, kaikki tulevat Ranskasta ja ovat neljän euron hintaisia. Viinipäiväntasauksena maistoin Insta-livessä itsekin yhtä tölkkiviiniä, ja se oli ihan mukiinmenevä, mutta ihan omakseni en tätä tölkkikategoriaa silti koe.

Maailman tunnetuimpiin tuottajiin kuuluvan Romanée-Contin viinistä saa pulittaa kymppitonnin (kuva: alko.fi)

Pienerissä on taas useampi nelinumeroisen summan punaviini Bourgognesta, kaikki vuodelta 2015, arvokkaimpana siellä kymppitonnin Romanée-Conti 2015 ja edullisimpana Romanée-St-Vivant 2015, 1199€. Myös Italia on hyvin edustettuna, ja sieltä erityisesti tunnettu tuottaja Gaja, jolta on mukana kaksi arvokkaampaa Baroloa sekä toscanassa ranskalaisista lajikkeista valmistetut Ca’Marcanda Magari 2016, 59,95€ ja Camarcanda 2015, 145€. Pieneristä nostan tähän vielä loistavan 2012-vuosikerran Gisèle Devavry Millésime Champagne Brutin, 41,29€ sekä erikoisemman portugalilaisen kuohuviinin, Muros Antigos Alvarelhão Colheita Espumante Bruto 2012, 23,89€.

Toukokuun erikoisiin oli löydetty mukavasti erikoisempia viinejä, ja erityisesti noita vähemmän tunnetuista paikallisrypäleistä valmistettuja juomia.

kulttuuri ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *