Kirjasuositus: Grapes & Wines

Sanotaan se nyt vielä kerran: Sain viime viikolta Perholta sähköpostia, jossa kerrottiin että WSETin tulokset olivat tulleet. Olinkin päivystänyt reilun viikon postilaatikolla, sillä tulosten piti saapua 8-9 viikon kuluessa tentistä, joka siis oli marraskuussa. Läpäisin sekä tastingin että teoriakokeen arvosanalla Pass with Merit (ansiokkaasti läpäisty). Olen tosi tyytyväinen tulokseen, erityisesti koska syksy oli meillä aika intensiivinen sekä omien että miehen menojen takia, ja pänttäämiseen ei ollut ihan niin paljoa paukkuja kuin olisin toivonut.

Kirjasuositus: Grapes & Wines

Ajattelin nyt suositella viineihin liittyvää lukemista, sillä itse luin kurssikirjan lisäksi myös muutamia muita teoksia. WSETin kurssikirja on kyllä kattava ja täynnä asiaa, mutta suoraan sanottuna todella kuiva! Kirjan sisältö on tiivistetty niin intensiiviseen muotoon, että lukeminen tuntui välillä raskaalta. Siksipä minusta oli virkistävää lueskella muitakin viinikirjoja. Lisäksi olen opiskelijana sen tyyppinen, että sisäistän opittavan asian paremmin, kun luen sen eri sanoilla parista eri lähteestä.

(Minua helpotti myös se, että opiskelin englanniksi mutta tein kaikki muistiinpanot suomeksi. Näin asia tuli käsiteltyä aina kahteen kertaan, kun sen joutui kääntämään itse.)

Tekstiä rytmittää kaunis kuvitus

Ihan ehdoton suosikkini on Oz Clarken ja Margaret Randin Grapes & Wines – A Comprehensive Guide to Varieties & Flavours. Molemmat kirjoittajat ovat kansainvälisesti tunnettuja ja palkittuja viiniasiantuntijoita, jotka ovat tämän lisäksi kirjoittaneet tai toimittaneet useita teoksia. Tämä on siitä harvinainen tietokirja, että lukeminen oli oikeasti hauskaa! Clarken kieli on värikästä ja ainakin itselleni letkautukset kuten ”riesling and new oak is an abomination” jäivät hyvin mieleen.

Erilaisten viinien ikääntymispotentiaalia on selvennetty käppyröillä

Kirjan alussa on tiivis paketti viinin historiasta, viininviljelystä ja viininvalmistuksesta. Varsinainen pääsisältö koostuu sadoista rypälelajikkeista, jotka on listattu aakkosjärjestyksessä. Tärkeimmistä klassikkorypäleistä on useamman aukeaman verran sisältöä kustakin: käyttäytyminen eri kasvuympäristöissä, tyylit ympäri maailman, makuprofiili ja tuotesuosituksia. Myös viinien ikääntymispotentiaalista on piirretty käppyröitä. Muut tunnetut rypäleet ovat saaneet aukeaman, ja vähemmän tunnetut on käsitelty pintapuolisesti muutamalla lauseella.

Jos on aikaa vain yhdelle, lue tämä. Värikästä ja kuvailevaa kieltä on ilo lukea, ulkoasultaan kirja on selkeä ja kuvat tukevat tekstiä. Kirjan pariin on mukava palata. Täydet pisteet!

kulttuuri opiskelu ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *