Perjantaipullo: Borgogno Barbera d’Alba 2017

Tämän viikon perjantaipullo tulee jälleen kerran Italiasta. Tällä kertaa ollaan Pohjois-Italian Piemontessa. Piemonte on tunnettu erityisesti nebbiolo-rypäleestä tehdyistä viineistä, kuten barolosta ja barbarescosta, mutta siellä viljellään myös muita paikallisia lajikkeita. Perjantaipullo on Borgogno Barbera d’Alba 2017 (Alkon valikoimassa vuosikerta 2018). Perinteikäs Borgognon viinitalo on perustettu 1760-luvulla, ja on ollut saman perheen omistuksessa koko toiminta-aikansa. Viini on tullut hiljattain Alkon vakiovalikoimaan, ja sain oman pulloni tuotenäytteenä maahantuoja Viinitieltä.

Vallitsevan koronapaniikin ja kotikaranteenien vuoksi pidän nyt Instagramin puolella perjantaipulloja livenä. Eilinen on vielä katsottavissa, pyrin kuvaamaan jonkinlaisen IGTV-pätkän myös ajan antaessa myöten 🙂 Seuraavan kerran korkki aukeaa torstaina 26.3. klo 18!

Borgogno Barbera d’Alba on väriltään melko intensiivinen ja tumma, vielä nuorekkaan liilaan taittava. Tuoksussa on sekä tummaa kirsikkaa että hapankirsikkaa, haeskelemalla voi sieltä löytää myös karhunvadelman aromeita. Viinistä 30% on kypsytetty slovenialaisissa tammitynnyreissä ja loput terästankeissa, ja tämän ansiosta italialaiseen tyyliin tammen aromit ovat kevyinä taustalla, tukien rypäleen omaa aromimaailmaa. Viinissä on aistittavissa tammen tuomaa neilikkaa sekä seetripuuta. Myös kuivattujen hedelmien aromia ja hentoa kanelia siitä löytyy.

Borgogno Barbera d’Alba (kuva: alko.fi)

Alkon tuotesivulla viiniä kuvaillaan täyteläiseksi ja tanniiniseksi. Itse kuitenkin pidin tätä enemmänkin keskitäyteläisenä, jopa kevyehkönä, ja tanniinitkin ovat melko miedot. Alkoholia viinissä on 14,5% ja se tuntuukin lämmittävänä suun takaosassa ja nielussa. Suutuntumaa raikastaa ja keventää barberalle tyypillinen voimakas hapokkuus. Täyteläiseksi en minä missään nimessä tätä viiniä luonnehtisi. Maku toistaa tuoksun aromimaailmaa, kirsikan ollessa siinäkin framilla.

Yleisfiilis viinistä on tasapainoinen, mikään supermonipuolinen meditaatioviini tämä ei ole, mutta erittäin nautittava ja helposti lähestyttävä. Itse pidän italialaisissa viineissä juuri tästä ominaisuudesta – niitä on helppo nautiskella, eivätkä ne missään nimessä ole tylsiä vaikka makumaailma olisikin suoraviivainen.

Alban alue on tunnettu tryffeleistä, ja minä kokeilinkin tätä viiniä ruokapöydässä tatti-tryffelirisoton kanssa. Oikein mainio yhdistelmä. Viinin hapokkuus kestää myös tomaattipohjaisia ruokia, hyvä yleisviini erilaisten italialaisten ruokien seuraan.

Borgogno Barbera d’Alba 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja hintaa sillä on 18,98€

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Korona aiheuttaa blogihiljaisuutta

Hei, pahoittelut etukäteen kevään mahdollisesta hiljaisemmasta postaustahdista. Kuten ehkä olette lehdistä lukeneet, koronaviruksen takia valtioneuvosto on suositellut järjestämään lasten hoidon mahdollisuuksien mukaan kotona. Nyt siis minunkin päiväni täyttyvät kahden vilkkaan lapsen hoitamisesta, ja pahoin pelkään että kirjoittamiselle jää aiempaa vähemmän mahdollisuuksia.

Pyrin kuitenkin pitämään somen tavallista aktiivisempana! Tämän viikon perjantaina 20.3. järjestän Instagramissa ensimmäisen Perjantaipullo-liven. Maistelen siis viikon viinin, Borgogno Barbera d’Alban livevideolla, johon voi osallistua kommentoimalla tai videoyhteydellä. Korkki aukeaa klo 18. Toivon, että mahdollisimman moni lukija lähtee mukaan! Lähetykseen voi osallistua oman viinin kera.

Tulevina viikkoina tulen paljastamaan perjantaipullon jo alkuviikosta, jolloin halutessaan voi osallistua livelähetykseen samaa viiniä nautiskellen. Suunnitteilla on myös kurssihenkinen viininmaisteluilta.

Nappaahan Instagram-tilini seurantaan!

Puheenaiheet Ajattelin tänään