Katsaus Alkon joulukuun erikoiseriin

Oletko huomannut Alkon kuukausittaiset erikoiserät? Lippulaivamyymälöihin ja verkkokauppaan tulee joka kuukauden ensimmäisenä torstaina kausituotteita ja pieniä eriä harvinaisempia pulloja. Ajattelin aloittaa postaussarjan, jossa nostan kuukausittain erikoiserien kiinnostavimmat poiminnat.

Joulukuun erikoiserien teemat ovat Klassikkoja pikkupulloissa, Raikkaat pinot noirit, Talviroseet, Uniikit löydöt, Väkevien erikoiserät ja Pienerät.

Tommasi Amarone Classico vuodelta 2015, varma valinta (kuva: alko.fi)

Ensimmäisenä haluan nostaa esiin pikkupullot. Nyt on saatu muutamaa laatuviiniä puolikkaassa eli 0,375l pullossa, ja erityisesti minua ilahdutti vanha tuttu Tommasi Amarone Classico 2015, 22,99€. Amaroneja on kaksin kappalein, molemmat mainiota 2015 vuosikertaa! Pikkupulloissa on myös kaksi tuoretta burgundilaista chardonnayta sekä australialainen shiraz Barossan alueelta. Puolikas pullo on oikein hyvä koko jos juojia on vain yksi, eikä tykkää tissutella isoa pulloa pitkin viikkoa – huomioi että pikkupullot eivät sovellu pullokypsytykseen, eli jos ostat niin älä säilö.

Pinot noirien erikoiserään oli löydetty viinejä kuudesta eri maasta. Näistä itseäni kiinnostavat eniten saksalainen Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein 2016, 19,99€, uusi-seelantilainen Domain Road Bannockburn Pinot Noir 2017, 29,76€, sekä etelä-afrikkalainen Elgin Vintners Pinot Noir 2016, 23,98€. Muut pinotit tulevat Kanadasta, Ranskasta ja Argentiinasta. Pinot noir kevyenä ja marjaisena on hyvä vaihtoehto joulupöytään kinkun tai kalkkunan seuraan.

Saksalainen spätburgunder eli pinot noir (kuva: alko.fi)

Vaikka näin viini-ihmisenä en voi sanoa olevani väkevien suhteen asiantuntija, nostan väkevien erikoiseristä kuitenkin armenialaisen Ararat-brandyn, 34,89€ – jotain toista Araratia nimittäin mieheni toi mökkireissulle viime kesänä ja se sai täydet pisteet sekä häneltä että enoltani, eikä ole hinnalla pilattu. (Jos raha ei ole este, niin pieneristä löytyy myös mieheni suosimaa Ardberg-viskiä sekä 22-vuotiaana että 23-vuotiaana, molemmat 489,99€…)

Pieneristä vielä nostan iäkkäämmän itävaltalaisen rieslingin, Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Achleiten 1997, 64,98€, jonka taidan itse laittaa toivelistaan joulupukille. Näyttävä joululahja vaikka uudenvuodenjuhlia ajatellen olisi kolmen litran Jeroboam-pulloon pakattu Billecart-Salmon Réserve Champagne Brut, josta riittää isommallekin porukalle. Jos ei ole tänä jouluna pikkurahasta puutetta niin erikoisista löytyy myös näitä lähes tonnin rankaisupulloja.

Itävaltalainen riesling vuodelta 1997 olisi tervetullut meikäläisen pukinkonttiin!

Siinäpä omat poimintani. Pienerissä oli myös useampia punkkuja hyvää 2016 vuosikertaa eri hintaluokissa. Meinaatko pyörähtää näiden perässä Alkossa?

Kulttuuri Ruoka ja juoma Ajattelin tänään

Mikä ihmeen jalohome?

Mainitsin edellisessä Saksan viinejä koskevassa blogitekstissäni useamman kerran jalohomeen. Mutta mitä se jalohome oikein on ja miten se vaikuttaa viineihin?

Jalohome eli botyritis cinerea on homesieni, joka kasvaa kosteissa olosuhteissa erityisesti ohutkuoristen rypäleiden pinnalle. Se voi olla joko tuhoisa tai hyödyllinen riippuen siitä, missä vaiheessa kasvukautta se iskee. Jos hometta kasvaa kasvukauden alussa ennen rypäleiden kypsymistä, sitä kutsutaan harmaahomeeksi, ja se voi pahimmillaan tuhota koko sadon aiheuttamalla rypäleiden mädäntymisen köynnöksiin. Harmaahome on ongelma erityisesti kosteassa ilmastossa.

jalohome, noble rot, botyritis cinerea, sauternes
Jalohomeen kuivattamia rypäleitä Ranskan Sauternes’sa. Kuvasta näkee, miten home on kuivattanut vain osan rypäleistä. (Kuva: Shutterstock)

Jos taas botyritis vaikuttaa rypäleisiin kasvukauden lopulla, lopputulos on herkullinen – ja monilla alueilla toivottu. Jalohomeen muodostumiseen tarvitaan kosteita, sumuisia aamuja ja aurinkoisia iltapäiviä. Home kasvaa rypäleen pinnalle ja rikkoo rypäleen kuoren, johon tulevista pienistä aukoista pääsee haihtumaan vettä. Rypäle alkaa kuivua, ja vesipitoisuuden laskiessa sokeri-, happo- ja aromipitoisuus nousee. Rypäleen maku konsentroituu. Home metabolisoi rypäleiden omenahapot ja muuttaa osan sokereista glyseroliksi, joka tuo valmiiseen viiniin pehmeän, silkkisen suutuntuman. Rypäleen ominaismaut alkavat haihtua ja niiden tilalle tulee jalohomeen omia, helposti tunnistettavia aromeita: ananasta, aprikoosia, sitruunankuorta, marmeladia ja hunajaa.

Jalohomeisia rypäleitä sisältävät viinit ovat käytännössä aina makeita, koska rypälemehun sokeripitoisuus nousee niin korkeaksi, että hiivan toiminta lakkaa reilusti ennen kuin kaikki sokeri on käynyt alkoholiksi. Valmiin viinin sokeripitoisuus on usein reilusti yli 100g/l – äärimmäisyyksiin mentäessä Alkon valikoimastakin löytyy enemmän siirappia kuin viiniä muistuttava Tokaji Eszencia, jossa sokeria on hulppeat 570g/l!

Klassisia jalohomeisia jälkkäriviinejä Tokajin lisäksi ovat saksalaiset beerenauslese ja trockenbeerenauslese, sauternes Ranskan Bordeaux’sta sekä selection de grains nobles -merkityt ranskalaiset viinit. Itse tykkään naatiskella lasillisen pelkiltään jälkiruokana, mutta nämä sopivat myös useimpien hedelmä- ja kermapohjaisten jälkiruokien (esim. tarte tatin, creme brulee) kanssa hyvin yhteen. Nyrkkisääntönä viinin pitäisi olla jälkiruokaa makeampi. Tarjoa makeat viinit hyvin viilennettyinä.

Kulttuuri Ruoka ja juoma