Pelkoa ja inhoa ennen WSET-tenttiä

Nyt on iskenyt viimehetken tenttijännitys päälle. WSET Level 3 -tentti on siis tämän viikon torstaina, viimeinen luento oli kaksi viikkoa sitten ja tämän väliin jäävän ajan olen parhaani mukaan päntännyt, piirtänyt karttoja ja tehnyt kurssikirjasta ja netistä löytyneitä mallitenttejä.

Kylmä hiki nousee pintaan.

Tentti on kaksiosainen, ensin maistetaan ja kuvaillaan sokkona kaksi viiniä, joista pitää molemmista arvioida väriä, tuoksua, makua, laatua ja ikääntymispotentiaalia. Tämän jälkeen on teoriaosuus, jossa on 50 monivalintakysymystä ja esseekysymyksiä 100 pisteen edestä. Koko homma englanniksi.

Viininviljely, valmistus ja laajat kokonaisuudet mulla on hyvin hallussa, enkä maistelukokeestakaan ole erityisen huolissani. Mutta nyt ahdistaa kaikki nuo pienet nippelitiedot ja nimet, jotka eivät tahdo pysyä päässä mitenkään. Olen aina ollut huono vuosiluvuissa ja yksityiskohdissa.

”Nimeä kaksi tärkeää kylää Côte de Nuits’sa ja kaksi Côte de Beaunessa” – apua! Molemmat ovat Burgundissa Côte d’Orissa, mutta oliko Chassagne-Montrachet jommassakummassa? Pommard ja Pomerol menevät iloisesti sekaisin, toinen on Bordeaux’ssa ja toinen Burgundissa. Osaanko edes kirjoittaa yhtään nimeä oikein? Minne päin tulee mikäkin väkänen?

”Kuvaile viiniä, joka on tuotettu Weinviertel DAC’ssa” – ei hajuakaan missä tämä on, eikä siitä tuotetaanko siellä punaista vai valkoista.

”Listaa erot Chianti Classico Riservan ja Brunello di Montalcinon välillä” – öö, öö, molemmissa on sangiovesea, mutta kuinka paljon? Toisessa varmaan enemmän? Brunelloa kypsytetään aika kauan, mutta niin myös kaikkia Riservoja, nyt pitäisi muistaa vielä kauanko piti olla tammessa ja kauanko pullossa.

Toivon ja rukoilen, että esseissä on enemmän laajoihin kokonaisuuksiin liittyviä kysymyksiä. Olo on kuin ylioppilaskirjoituksiin lukiessa, sillä erolla että yo-kokeen uusii halvemmalla.

Keksiikö joku näppärän muistisäännön litanialle Gevrey-Chambertin, Morey-St-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosge-Romanee, Flagey-Echezeaux (miten lausutaan???), Nuits-St-Georges? Viime hetken ulkolukuvinkkejä otetaan vastaan!

kulttuuri ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *